Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зеленият уикенд" в Бургас започна с Карнавал на биоразнообразието

| обновено на 18.05.24 в 08:16

С Карнавал на биоразнообразието започна Зеленият уикенд . В него се включиха над 150 деца от 22 учебни заведения. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас.
Темата тази година бе "Бургас на три езера" . „Всички ние трябва да се използваме от тази природна даденост, да имаме по-голяма свързаност с тези невероятни места – дом за птици и риби“, сподели Радостина Ценова от фондацията. Ето и пълната програма:

18 май 2024 (събота)

 Българска фондация "Биоразнообразие" - На брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие)

9:00  Йога за всеки (занимания с йога инструктор в класната стая на открито)

10:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдение на птиците

13:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдение на птиците

15:00 - 16:00: Беседа с „Българска Фондация Биоразнообразие“ за предизвикателствата и значението на Атанасовското езеро и района. Наблюдение и фотография чрез кратка разходка край прилежащите зони на езерото.

16:00 Йога за всеки (занимания с йога инструктор в класната стая на открито) Фотографски събор "Виа Понтика – Вечният път на птиците" (16-19 май 2024 г.)

17:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдение на птиците

20:00 Приказки от здрача: нощната дива природа в града - нощна разходка с Мира по пътеките около Укритието за наблюдение на нощни видове

18 май 2024 (събота)

Нощ на музеите Природонаучен музей – Бургас

18.00 ч. до 00:00ч. при вход свободен

19 май 2024 (неделя)

Българска фондация "Биоразнообразие" = С велосипед от Планетум до Пода

10:00 сборен пункт пред Планетум

С велосипед по велоалеята по улиците „Иван Вазов“ – „Спортна“ – „Тодор Александров“ – към Пода (възможност за отбивка до езерото Вая, ако сме готови дотогава)

11:00 Посещение на Пода (вход 7 лв. за възрастни и 4 лв. за участници за наблюдение на птици с оптична техника от терасите на Центъра) и безплатна беседа.

12:00 Почивка в двора на Природозащитен център Пода и на кея под моста

13:00 Т ръгване обратно за тези, които искат да се движат с групата (останалите могат да се движат сами) .

19 май 2024 (неделя)

Природен парк "Странджа" организира: Познавателен поход с наблюдение на растения и птици в местност Отманли

Начало: 9 ч. 30 мин. Сборен пункт: горски разсадник Отманли Лек маршрут, подходящ за всички възрасти. Дължина: 2,2 км. Възможност за наблюдение на над 20 вида растения и над 10 вида птици. Растения: дъбове (цер, благун), дрян, червен глог, мъждрян, драка, полски бряст, жасмин, келяв габър и др. Птици: гарван, южен славей, кос, обикновена чинка, синигери и др. Маршрутът предлага подходящи условия за снимки сред природата. За информация: 0886399543 Милен Рашков

 19 май 2024 (неделя)

Зелена Странджа с поход „В царството на цвъкналата зеленика“.

10.30 ч. от площада в с.Кондолово, община Царево. Партньори във всички дни: Зоопарк Бургас, Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм “Вая”.

Зоопарк Бургас в събота, 19 май, от 12:00 ч. ще организира рисуване на откритите сред животните за по-малките посетители. А в неделя, в 13:00 часа ще бъде проведена тематична беседа за световнозастрашените видове, които обитават зоопарка. Те ще получите и лакомства. ПланетУм също се включва като партньор в Зелен Уикенд. В неделя, когато е началото и на велопохода, обектът ще работи от сутринта за всички желаещи да посетят и научат повече за природата и тайните на космоса.

Съвсем тематично Зеленият уикенд ще има и продължение. По повод ниските дни на мрежата от защитени зони „Натура 2000“, РИОСВ – Бургас организира Фотоизложба на известния фотограф на дивата природа Богдан Боев – автор с международен принос и множество награди за популяризирането на опазването на дивата природа. Прекрасните снимки на видове птици и други животни от различни зони в България ще оживеят пред Укритието за наблюдение на птици при Атанасовско езеро.

Изложбата ще може да се види в дните от 20 до 22 май включително , от 9:00 до 16:00 часа. Официално разкриване от Директора на РИОСВ-Бургас ще бъде вашият Европейски ден на Натура 2000 – 21 май в 12.00 часа .






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Работилници по стъклопис и грънчарство очакват децата в Сливен на 1 юни

Множество работилници по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай Деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър“ ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения. Началото на детските забавления ще бъде дадено в 12.00 часа по обяд.  За по-големите организаторите са..

публикувано на 01.06.24 в 08:49
Снимката е илюстративна.

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас. Организаторите са 5KM RUN. Стартът и финалът ще са до Пантеона в Морската градина.  Зам.-директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров също ще се включи в инициатива "Инициативата е тяхна, всяка година я правят. Тази година са се спрели на нашата болница и на нашите детски отделения...

публикувано на 01.06.24 в 08:41
Снимка: Архив

Богата програма за Деня на детето в Бургас

На първи юни община Бургас организира на няколко места в града празнични прояви по повод Деня на детето. Първата започва в 9.00 и ще продължи до 20.00 часа.В Авиомузея ще се проведат арт работилнички за рисуване и хартиени самолети.  От 10.00 часа в пространството на читалище  "Асен Златаров 1940" стартира инициативата "Заплетени чудеса", тя..

публикувано на 01.06.24 в 08:29
Община Болярово

Детският фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе днес в Болярово

24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе  днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова. В рамките на събора е и конкурсът "С песните на Елена Граматикова", а целта на неговите организатори е да..

публикувано на 01.06.24 в 07:50

В Сливен започна фестивал за децата от квартал "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда“ в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци.  В шатрите, разположени в градинката до жп..

публикувано на 31.05.24 в 17:21

В Бургас посрещат тържествено новия сливенски митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений ще бъде посрещнат с тържествена церемония в неделя, 2 юни в Бургас. Той ще отслужи литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението на владиката ще започне с шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 16.45 мин. Официалната церемония по посрещането му ще е пред..

публикувано на 31.05.24 в 16:15

Транспортната свързаност и Паневропейския транспортен коридор 8 - акцент на международен форум в Бургас

Свързаност на нациите е мотото на международния форум, организиран от Фондация "Конрад Аденауер", който се провежда за втора поредна година в Конгресния център на Бургас. Тази година акцентът е върху транспортната свързаност и изграждането на Паневропейския транспортен коридор 8, който трябва да осъществи връзката на Балканите с европейския пазар...

публикувано на 31.05.24 в 14:56