Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас строят модерна сграда за нов Факултет по фармация



В Бургас ще бъде разкрит нов Факултет по Фармация към Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Той ще се помещава в изцяло нова модерна сграда, която с прилежащите площи ще се простира на 153 декара в близост до Медицинския факултет на ВУЗ-а.

Днес именно там бе представен архитектурният проект за изграждането на новия факултет. На събитието присъстваха всички бургаски депутати в 49-ото народно събрание, съдействали за реализирането на проекта.

Защо е важен той разясни ректорът на държавния ВУЗ проф. д-р Христо Бозов.

„Проблемът с магистър-фармацевтите е, че множеството от тях са концентрирани в големите градове и в малките населени места нямат достъп до помощ. Това важи особено силно през лятото на юг от Бургас, а и на север, където броят на аптеките не е достатъчен. В Югоизточния район няма изобщо факултет по фармация“  


Така се взема решение за създаване на Факултет по фармация към висшето училище.

„Веднага започна изготвяне на доклад за самоценка и със свое решение Академичния съвет откри процедура по разкриване на ново структурно звено в Университета – Факултет по фармация. Бяха приети и катедрите, които са в основата на бъдещия факултет“, разясни проф. Бозов.

Идейният проект за новата сграда се изготвя в продължение на половин година. Той е на стойност 220 000 лева, осигурени от държавата.

Представянето му направаха архитектите Лазар Чохаджиев и Моника Пенчева. Сградата ще е с аула за 374 души, с библиотека на две нива, ще има учебни и научни лаборатории, множество семинарни зали, симулационен център, дори ботаническа градина.

"Давайки пример с Медицинския факултет и детската болница - това са теми, които обединиха всички политически сили, нямаше нито един политик, който да бе против. Надявам се тази позитивна енергия да се пренесе и за този проект и той да обедини всички за каузата на Бургас, за привличането на млади хора и създавено на нови възможности в града“, каза кметът Димитър Николов.


Очаква се финансиране за строежа на сградата, след това втори доклад за оценка и получаване на акредитация, след което да започне и приемът на първите студенти.

Днес бе подписано и споразумение за сътрудничество в областта на висшето образование между Университет "Проф. д-р Асен Златаров", общини от областта и община Добрич.

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тракийският университет в Царево започна кандидатстудентската си кампания

В Общинския исторически музей в Царево  Тракийски университет – Стара Загора даде официален старт на кандидатстудентската си кампания в черноморския град. За втора поредна година старозагорското висше училище предлага възможности за изнесено обучение по редица свои специалности в базата си в Царево. На информационен щанд представители от..

публикувано на 15.06.24 в 08:43

Катя Мишева е новият директор на дирекция „Образование“ в Бургас

Катя Мишева е новият директор на дирекция „Образование“ в Община Бургас. В последните 24 години тя бе директор на ДГ „Вълшебство“. Тя заменя на поста  Веселина Таралова, която  бе част от структурата на общинската администрация още от 2007 г. Новият директор на общинската дирекция „Образование“ работи по редица проекти и програми в сферата на..

публикувано на 14.06.24 в 15:21

Мария - момичето с две пълни шестици на матурите от Сливен

Дванадесетокласничката Мария Къчева от Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен е с две пълни шестици по 100 точки на матурите по БЕЛ и математика, съобщи за БТА директорът на учебното заведение Мариана Милева.  А Мария е една от общо трима зрелостници в страната, които имат такъв резултат. "Това е безспорно високо постижение",..

публикувано на 14.06.24 в 14:19

Тракийският университет представя в Царево специалностите си

С празничен концерт в Царево Тракийски университет – Стара Загора стартира кампания за представяне на специалностите си и възможностите за изнесено обучение в черноморския град. Днес от 18:30 ч. на площада пред Община Царево ще бъде даден официален старт на кампанията. Това ще стане с концерт на странджанската фолклорна изпълнителка Златка..

обновено на 14.06.24 в 12:47

Кметът на Сливен Стефан Радев откри Националната конференция за обучението по физика

Национална тридневна конференция събра в Сливен експерти по физика от цялата страна, учители, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите в града. Ежегодното събитие се организира от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св...

публикувано на 13.06.24 в 16:41

УАСГ може да разкрие филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и деканите на факултети възможностите, които Бургас предоставя за разкриването на филиал в града.  Той запозна преподавателите с базите за бъдещо обучение на студенти, както и с проекта за..

публикувано на 13.06.24 в 15:29

4 часа и 464 обиколки за водородния автомобил на „Автото”

Професионалната гимназия по транспорт беше домакин на националното състезание за водородно задвижвани автомобили – HorizonHydrogen GP. Надпреварата събра най-добрите училищни отбори от цялата страна, които демонстрираха своите умения и знания в областта на алтернативните видове горива. Отборът на ПГ по транспорт Бургас се представи отлично и..

публикувано на 13.06.24 в 14:56