Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Канят на средновековен събор “Помни славата -Туида 2024“ край Сливен

Средновековният събор “Помни славата -Туида 2024“ ще се проведе на крепостта "Туида" край Сливен. Това е осмото му издание и то ще се проведе от 4 до 6 октомври.   По време на събора групи с участници от цялата страна и чужбина ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Бургаски старт на видеоклипа на песента "Здравей" на Мери Бойс Бенд

Мария Мутафчиева представи видеоклипа на новата си песен „Здравей“. Групата й „Мери Бойс Бенд“ го снима в края на август в Бургас. Мястото е емблематичният булевард „Богориди“ пред Археологическия музей.  Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Община Бургас. „Здравей” е първият  сингъл от новия албум на групата. Мери сподели, че е..

публикувано на 26.09.24 в 13:27

Милена и Галя за тъкачеството като занаят и изкуство

Варненките Милена Кючукова и Галя Николова са приятелки от студентските си години и имат общо занимание, създали са тъкачница и работят в нея заедно. Двете дами черпят вдъхновението си основно от изкуството и от природата. Преди са работили в компютърния бранш, но работата им намаляла и решили да започнат нещо ново. Купили си стан,..

публикувано на 22.09.24 в 14:00

Празник на дамгата в Созопол (ВИДЕО)

Празник на дамгата "Сладката тайна на Созопол" се проведе за първи път в морския град днес. Сладкишът е запазената кулинарна емблема на Созопол. Събитието е част от програмата на месеца на културата  „Антеа арт“, организиран от общината. Наричат дамгата "сладкото чудо на Созопол". То съпътства живота на местните хора в най-хубавите..

обновено на 21.09.24 в 16:17

В Бургас отново ще се проведе келтски фестивал

Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024”  организира СНЦ "Историческо наследство"- с. Хлябово, Тополовград  на 29 септември в зелената площ до ЕЦ „Флора – Бургас. В него ще участват: СНЦ „Ценности“ от Бургас, Сдружение „Антична Тракия“ от Ямбол, Акустична формация „Фрея“ от Пловдив и Сдружение „Келтска Трансилвания“ от гр.Беклян, Румъния...

публикувано на 20.09.24 в 12:37

Джокович се снима до бургаската библиотека

Сръбският тенисист Новак Джокович публикува в социалните мрежи снимки от посещението си в България. На една от тях наблюдателни забелязаха, че се е снимал до кадър на сградата на Бургаската регионална библиотека „Пейо Яворов“. Паното е част от изложба, която показва в столицата красиви български места. Само за няколко часа постът му има..

публикувано на 19.09.24 в 15:31

Археолози проучиха древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созопол (ОБНОВЕНА)

Множество цели и фрагментирани амфори и желязна котва откриха археолози при подводната експедиция на Националния исторически музей. Тя се е провела през първата половина на месец септември в западната част на Созополския залив. Работил е екип от 5 водолази, в 4 обособени зони в южната и югозападна акватория на полуостров..

публикувано на 18.09.24 в 15:10