Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска ученичка ще започне курс по моден дизайн в Милано

Велизара Карайотова, която е възпитаник на Център за млади таланти в Бургас спечели първо място на състезанието “Ревю в кутия" - социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Наградата осигурява участие на бургаската ученичка в курс по моден дизайн в университет NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, Италия. Велизара от пет..

публикувано на 17.06.24 в 12:17

Снежи Кежева: Да изработвам картички е моето всичко в живота

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 16.06.24 в 17:30

В събота Esteo открива обновения с графити блок във "Възраждане"

С импровизиран коктейл ще бъдат открити графити рисунките, които  преобразиха части от фасадата на блок 16 в бургаския комплекс „Възраждане“. Те са дело на твореца Иван Янков - Esteo. Събитието ще се проведе в събота (15 юни) от 19:00 ч., пред жилищния блок. Всеки желаещ да се присъедини ще има възможност да се срещне с авторите на инициативата от..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Първокласник от София събра 18 печата в книжката „Опознай Бургас“

Седемгодишният Георги Георгиев от София, ученик в 1. клас, се включи в общинската инициатива „Опознай Бургас“. За кратко време, докато гостува на своята баба от Бургас, Георги събра всичките 18 печата в книжката с най-разпознаваемите местни обекти с туристически потенциал и нареди пъзела „Аз обичам Бургас“. След като удостовери това в основната сграда..

публикувано на 13.06.24 в 12:45

Градска експедиция ще се проведе в бургаския парк "Света Троица"

Градска експедиция ще се проведе в бургаския парк "Света Троица" в "Славейков". Срещата е днес пред големия паметник в 18.30 часа. Водач ще бъде д-р Станимира Делева, която ще покаже как да открием видовете, които живеят в парка и да използваме различни полеви инструменти и техники. Идеята на събитието е да се покаже как една приятна разходка в..

обновено на 13.06.24 в 12:21

Кремена Димитрова: На Балканите бабата е основополагаща фигура

Текстове на 16 популярни личности събира сборникът „Баба“, който ще бъде представен в Бургас. Съставител и вдъхновител е Кремена Димитрова от Националния филмов център. Идеята се ражда край морето, разказа тя пред БНР-Бургас: "На нашите географски ширини-Балканите, бабата е основополагаща фигура. На нейните крехки рамене се крепи възпитанието и..

обновено на 13.06.24 в 12:19

Ясни са кандидатките за титлата "Кралица на Бургас" 2024

Шестнадесет участнички ще се борят за короната на Кралица на Бургас 2024. Над 30 млади дами са се явили на кастинг за титлата , което значително затрудни организаторите при избора. Красавиците, които ще дефилират пред бургаската публика в тазгодишното издание на конкурса за красота Кралица на Бургас са на възраст от 16 до 21 години. Всяка една от..

публикувано на 12.06.24 в 13:37