В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.
В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба.
"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов.
Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми.
повече може да чуете в звуковия файл:
Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов:
"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."
повече може да чуете в звуковия файл:
Бетонните блокове на ВиК по бул. „Стефан Стамболов“ се преобразяват от графити художника Иван Янков Esteo. Общата площ, на която художникът работи надхвърля 100 кв. метра. Две различни композиции ще бъдат изобразени на двете съоръжения, като предизвикателство е и разчупената форма, по която се рисува. Композициите ще са свързани идейно, а..
Ски зона Котел отвори в края на миналата година и бързо се превърна в хит за бургазлии, които искат да видят сняг, да покарат ски или да се спускат с шейни. Само на час път от морския град тя предложи на децата през ваканцията снежни преживявания. Зоната се намира в местността „Трите вятъра“ на 4 км от Котел в посока с. Кипилово...
2287 бебета са се родили в Сливен през 2024 година. Това е с 53 деца повече спрямо предходната година. 979 са момчетата. Момичетата са 954, съобщават от общината Последното бебе за отминалата година е момиче. То се е родило на 31 декември в 16.55 часа. Първото детенце, проплакало в Сливен тази година, е момче. То се е родило на 1 януари в 2.20 часа...
На 7 януари, когато православните християни почитат паметта на Св. Йоан Кръстител, в несебърското село Кошарица се изпълнява обичая „Къпане на зетьовете“. И тази година в студените води на селския вир влязоха млади мъже, за да изпълнят стародавния ритуал, за който се вярва, че носи здраве и сила в семейството. В традиционното къпане днес се включиха..
От вчера започна кампанията "Думи на годината с "Как се пише?". Онлайн кампания цели да открои значимите думи и изрази, белязали обществото през изминалата 2024 година. Доротея Николова, която е един от организаторите на кампанията и учител по български език и литература, посочи, че тази година се предлага филмът "Гунди" като културно..
И през новата 2025 година в Етно кафене и музей продължава с провеждането на различни събития. Първото събитие за тази година ще се проведе на 19 януари, неделя, съвместно с Coworking Family Burgas. Ще се състои второ издание на „Разговорен Немски за деца с горещ шоколад и крафт ателие / Deutsch für Kinder mit heißer Schokolade“. Събитието ще започне в..
Много любов, сватби и щастливи семeйни двойки ще ни донесе 2025-та година. Прогнозата е на астролога Светлана Тилкова – Алена. Родените през септември ще успяват, а родените на 9-то число ще са галениците на съдбата през годината. В годината на Марс, каквато е 2025-а трябват да внимават огнените зодии - Овен, Лъв и Стрелец. "Тази година..
Ски зона Котел отвори в края на миналата година и бързо се превърна в хит за бургазлии, които искат да видят сняг, да покарат ски или да се..
Бетонните блокове на ВиК по бул. „Стефан Стамболов“ се преобразяват от графити художника Иван Янков Esteo. Общата площ, на която художникът работи..