Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Операция: Плюшено мече" търси доброволци за коледната си кампания в Бургас

"Операция: Плюшено мече" търси двама доброволци, които да се включат в тазгодишната коледна кампания. Тя е за събиране на подаръци и раздаването им на деца и младежи, лишени от родителска грижа, в риск, с увреждания, от социално слаби семейства, както и възрастни с умствени увреждания. Инициативата е вече на 18 години и започна именно от Бургас,..

публикувано на 05.10.25 в 16:00

Ваня Христова проведе дарителска кампания за гинекологичното отделение на УМБАЛ-Бургас

Нова апаратура и постелъчно бельо бяха закупени чрез дарителска кампания за гинекологичното отделение, сектор "Патологична бременност" в УМБАЛ Бургас. Инициатор на доброто дело бе Ваня Христова, координатор на фондация „Искам бебе“ в града. Само за два дни са събрани над 6 хиляди лева.  Всъщност историята започва от едно лично..

публикувано на 28.09.25 в 17:30

Николинка Ганева сбъдва мечтите си, въпреки че е в инвалидна количка

Когато човек много иска да сбъдне своя мечта, нищо не може да го спре. Дори и болест да го е приковала на инвалидна количка, той трябва да опитва предизвикателствата в живота си. В това е убедена  Николинка Ганева, която въпреки, че е в инвалидна количка се научи да се гмурка под вода.  Бургазлийката е на 54 години и със спастична..

публикувано на 28.09.25 в 17:00

Клоунът Паоло Нани гостува в Бургас с уличния спектакъл „Джекил на лед“

Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен.     Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир..

публикувано на 27.09.25 в 15:00

Оксана Желяпова: Бесарабските българи обичат и милеят за прародината си

Оксана Желяпова е родена в град Кишинев в смесено семейство на молдовка и българин и с корени от град Твърдица, район Тараклия в Молдова. Тя е юрист по образование. Българските й корени са от Сливенския район и местния град Твърдица. Бесарабската българка спечели титлата „ Мисис България Вселена 2022“, като каузата, с която участва е да..

публикувано на 22.09.25 в 10:00

България влезе в Книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света

България влезе в Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Тя бе представена в София.  Автор е д-р  Костадин Шанков,  ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач. Организатор и рекордьор е най-голямата верига зоомагазини у нас . Тортата е с размери –2 на 2 метра и тегло точно 305,8 кг. Приготвена е изцяло от натурални продукти, отговарящи..

публикувано на 20.09.25 в 13:35

Ямболският Безистен отбелязва 10 години като културен център

10 години от преобразуването си в културен център отбелязва петвековният Безистен в Ямбол. Днес и утре в средновековната сграда и пространството около нея ще бъдат открити  изложби, арт-ателиета и концерти. Отбелязването на 10 -те години от трансформирането на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена от покрит базар в културен и..

публикувано на 18.09.25 в 10:40