Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 май:

Проф.Галя Христозова: Книгата е най-добрият учител, съветник и приятел

Приключи в Рим втората среща по проект „Дигитална трансформация в обучението по български език и литература 4.0“

Втора среща по проект „Дигитална трансформация в обучението по български език и литература 4.0“ събра представители на български училища в Рим. Те са общо 396 в света. Това е наложило да бъде направен анализ, който е след проведена анкета сред преподавателите -  от какви учебни материали имат нужда в тези училища.  

Проектът е по програма „Еразъм+“ и е в партньорство с училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, „Аз Буки Веди“ в Кьолн, училището в Будапеща и българското училище „Кирил и Методий“ в Никозия. Водеща организация и по проекта, и на обучението е БСУ, обясни ръководителят проф. д.п.н. Галя Христозова:

„Всъщност това означава да подпомогнем с електронни ресурси обучението по български език. Както е ясно това поколение „Z“ е преди всичко екранно поколение, информацията, която получава да е през екрана. Това означава да не изоставаме и да вървим в крак с интересите на децата. Основната ни цел в Рим беше да обучим нашите партньори по какъв начин да изработват сами тези дигитални материали. 

Срещата ни и обученията бяха много полезни, защото те са свързани с всички новости, които могат да се използват. До повечето от тях има безплатен достъп. Много лесно могат да се изработят от самите учители. 

Концентрираме се върху работа с деца, за които българският език е втори. Има много ученици, които не знаят нашата азбука, нито в семейството се говори на български език, но родителите държат по различни поводи децата им да учат нашия език. Една част от тези семейства, които живеят в чужбина искат децата им да бъдат подготвени в случай, че децата им се приберат в България, както и да могат да положат нужните изпити, от които зависи тяхното образование. 

Голяма част от преподавателите, които преподават български език са завършили начална училищна педагогика или българска филология. Направи ми впечатление, че преподават много сърцато. Имат три пъти по-малко часове от колегите им в България. Наблюдавахме как се преподава, какво старание влагат децата, както и техните родители.
Проектът ще продължи до 2026 година, а финалната ни среща ще бъде в Будапеща“, допълни проф.Христозова. 

Още една тема коментира тя. Как се е променил българският език през последните няколко години, какъв е той в социалните, вестникарските и електронните медии.



„Ние преподаваме български книжовен език в университета, но този език „живее“ във вестниците, в електронните медии, и в радиото, и в телевизията. Интересуваме се от това дали този език българският книжен или е някакъв друг език. Направихме проучвания и имаме книжни издания по темата. Този език дава отражение върху всяко следващо поколение. Децата четат, слушат, гледат и попиват онова, което се говори ежедневно. Във всяко едно време езикът е отражение на културата. Понякога в стремежа си за оригиналност дори е неразбираем. 


Езикът, който се употребява в публичното пространство от политици, журналисти е много важен и трябва да бъде прецизиран. Наблюдението ми показва, че журналистите проявяват по-голямо уважение към езика.

В такъв празничен ден като днешния искам да отправя послание - четете! Може, който знае, защото колкото повече знаеш, толкова повече можеш да се реализираш добре. Четящият човек е друг духовен свят. Това ще ви отвори очите, нови хоризонти, ще ви даде шанс да правите онова, което би било полезно и интересно за вас. Книгата е най-добрият учител, съветник и приятел на всеки един човек, на мен ми се да бъде така.“

Чуйте повече в двете интервюта. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се..

публикувано на 19.09.24 в 18:05
Галин Цоков, министър на образованието и науката.

МОН тества деветокласниците по природни науки на 14-и и 15 октомври

Измерване на уменията по природни науки в 9. клас ще проведе Министерството на образованието и науката на 14-и и 15 октомври – съобщи пресцентърът му след  Отрасловия съвет в МОН, по време на който образователният министър проф. Галин Цоков е информирал за изпитването представителите на синдикалните и работодателските организации в системата на..

публикувано на 19.09.24 в 13:35

33 години от създаването на Бургаския свободен университет

33 години от своето създаване отбелязва днес една от най-  динамично развиващите се и все по-предпочитана от български и чуждестранни студенти образователна институция – Бургаски свободен университет. На 18 септември 1991 г. Великото народно събрание взема решение и дава статут на висше училище на БСУ.  Той е един от първите три частни университета в..

публикувано на 18.09.24 в 15:34

Нова сграда за фотографите от НХА и въвеждане на специалност „Витраж“ планират от Академията

Сграда на улица „Филип Кутев“ 13 в Бургас ще бъде ремонтирана за нуждите на магистрите от специалност „Фотография“ в НХА. Това съобщи директорът на филиала на академията в морския град проф. Светозар Бенчев. Имотът е дарен от Областна управа: „Сградата е в сравнително добро състояние, но предстои да бъде ремонтирана. Ще планираме,..

публикувано на 18.09.24 в 14:05

В бургаския държавен университет обсъдиха висшето образование на кръгла маса с експерти

Кръгла маса на тема „Висшето образование в Бургас и региона – с вяра, надежда и любов“ бе домакинствана от ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, проф. д-р Христо Бозов. На Кръглата маса специални участници бяха зам.-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, доц. Силви Кирилов, председател на Комисията по..

публикувано на 18.09.24 в 10:55

Откриха новата учебна година в бургаския филиал на НХА /СНИМКИ/

36 бакалаври и 8 магистри получиха своите студентски книжки на официалното откриване на учебната година в бургаския филиал на Националната художествена академия.  На събитието Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений отслужи молебен за здраве и успех. Присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария..

публикувано на 17.09.24 в 20:13

НХА - филиал Бургас открива седмата академична година

Учебната година във Филиала в Бургас на Националната художествена академия ще бъде открита днес от 17:00 часа в Магазия 1 с празничен водосвет, слово на ректора проф. Георги Янков и музикален поздрав от учениците от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. По време на церемонията първокурсниците ще получат своите студентски книжки от ръководството на Академията...

публикувано на 17.09.24 в 11:27