Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият Сливенски митрополит е Знеполският епископ Арсений

| обновено на 26.05.24 в 11:10
Знеполския епископ Арсений беше избран за Сливенски митрополит. Той получи 7 гласа, а Мелнишкия епископ Герасим - 5.
Снимка: БТА

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран днес със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, съобщи БТА. За другия кандидат - за Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа. Резултатите от избора обяви наместник-председателят на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий.

Той се състоя на фона на протести на свещеници и миряни, които настояха за касиране на епархийския избор, излъчил двамата кандидати за митрополията, както и за отстраняването именно на епископ Арсений. Според тях той е нарушил Устава на православната ни църква като е участвал в съслужение с представители на Украинската православна църква. Тя не е призната за автокефална. Протестиращите твърдят, че украинските свещеници били разколници с желанието си да се отделят от Руската православна църква.

Знеполският епископ Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора. Основното си образование завършва в село Осетеново, община Павел баня. Завършва с отличие Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Продължава обучението си в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" със специалност "Теология", която завършва с отличен успех през 2009 г.  

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Става архимандрит на 6 декември 2009 г. в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор и ръководител на първата църковна православна телевизия - ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив.

На 2 юли 2014 г., по решение на Светия синод на БПЦ-БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарен епископ на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.


По публикацията работи: Александра Маркарян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Емблематичното място

Пространството „Кораба“ в Поморие – развръзка и идеи

Мястото, известно като „Кораба“ в Поморие, породи напрежение по време на обществено обсъждане, което се проведе в морския град. Изменението на Подробния устройствен план за това емблематично за поморийци пространство е включено в дневния ред на следващата общинска сесия. Тя трябваше да се проведе на 24 септември, но поради здравословни..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

Бургас ще бъде домакин на екологичен форум, организиран от Европейската комисия

Бургас ще бъде домакин на най-значимото събитие за годината, свързано с един от четирите басейна (фарове – lighthouses) на Мисия „Да възстановим нашите океани и води до 2030 г.“ – „Дунав и Черно море” на Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се проведе на 15 октомври под мотото „От изворите на Дунав до Черно море – здравословни води и здравословен..

публикувано на 27.09.24 в 16:10

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

Как да ползваме правилно кафявите кофи за биоразградими отпадъци

Правилното използване на кафявите кофи, в които се събират био отпадъци, е темата на фокус в тридневните информационни срещи на Община Бургас, които започват днес. Разяснения ще дават експерти. От няколко месеца в комплексите на Бургас се появиха кафявите кофи за био отпадъци- следващата стъпка към разделно събиране на боклуците. Кафяви..

обновено на 27.09.24 в 14:03

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

обновено на 27.09.24 в 12:04

Актуализираха общинската транспортна схема в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува актуализация на общинската транспортна схема.  Промяната се състои в редуциране на курсове в часовете с липса на пътникопоток .  Изменението в градската транспортна схема се изразява в промяна на маршрута на линия № 4 , от кв. „Колю Фичето“ до жп гара, през бул. „Хр. Ботев“. Линията ще се изпълнява от кв. „Колю..

публикувано на 27.09.24 в 11:56