Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият Сливенски митрополит е Знеполският епископ Арсений

| обновено на 26.05.24 в 11:10
Знеполския епископ Арсений беше избран за Сливенски митрополит. Той получи 7 гласа, а Мелнишкия епископ Герасим - 5.
Снимка: БТА

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран днес със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, съобщи БТА. За другия кандидат - за Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа. Резултатите от избора обяви наместник-председателят на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий.

Той се състоя на фона на протести на свещеници и миряни, които настояха за касиране на епархийския избор, излъчил двамата кандидати за митрополията, както и за отстраняването именно на епископ Арсений. Според тях той е нарушил Устава на православната ни църква като е участвал в съслужение с представители на Украинската православна църква. Тя не е призната за автокефална. Протестиращите твърдят, че украинските свещеници били разколници с желанието си да се отделят от Руската православна църква.

Знеполският епископ Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора. Основното си образование завършва в село Осетеново, община Павел баня. Завършва с отличие Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Продължава обучението си в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" със специалност "Теология", която завършва с отличен успех през 2009 г.  

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Става архимандрит на 6 декември 2009 г. в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор и ръководител на първата църковна православна телевизия - ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив.

На 2 юли 2014 г., по решение на Светия синод на БПЦ-БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарен епископ на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.


По публикацията работи: Александра Маркарян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас започна раздаването на хигиенни продукти и храни от втория транш за подпомагане

В Бургас от днес започва раздаването на храни и хигиенни продукти от втория транш по Програмата за основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд. Правоимащите ще получат по 9 вида хигиенни материали и два вида консерви, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: " На едночленни и двучленни семейства се..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Започва издаването на личните карти с биометрични данни

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда от днес нов образец на българската лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.  Какви предимства дава личната карта от ново поколение -..

обновено на 17.06.24 в 09:23

Затварят част от ул. "Райна Княгиня" за месец

От 10 часа днес се спира движението  на автомобили по ул. „Райна Княгиня“ в участъка от ул. „Алеко Богориди“ до ул. „Митрополит Симеон“.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа.  Временната организация ще бъде в сила до 31 юли. 

обновено на 17.06.24 в 07:25

Сдружение "Социален център-Бургас" реализира проект "Споделяме доброто"

Младежите с увреждания от сдружение „Социален център – Бургас“ работят по нов проект, чрез който искат да демонстрират своите умения и възможности и своите постижения постигнати през годините с много труд и старание. Те искат да въздействат върху нагласите в посока приемането им и социално включване в обществото.  Проектът се нарича..

публикувано на 16.06.24 в 16:00

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения параклис „Свети Атанасий Велики“ на Манастирските възвишения, съобщи кметът на община Тунджа Станчо..

публикувано на 16.06.24 в 08:30

Близо 116 млн. лв. са преведени за подпомагане на животновъди

Близо 116 млн. лв. са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, който участва в откриването на Националното изложение на породата Ил дьо Франс, което се проведе в Сливен...

публикувано на 15.06.24 в 15:34

Кампанията "Знам какво изхвърлям" помага на домакинствата в Поморие

33 домакинства от бл. 13 в кв. „Свобода“ в Поморие се включиха в кампанията „Знам какво изхвърлям“, съобщават от Общината. В рамките на един месец генерираният отпадък ще бъде разделно събиран и сортиран по вид.  Преди да бъде изхвърлен в определените за целта контейнери, експерти ще анализират и събират данни за правилното разделяне на отпадъците и..

публикувано на 15.06.24 в 10:35