Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публична лекция в Бургас на тема "Славянските азбуки – между България и Византия"

Лекция на тема „Славянските азбуки – между България и Византия“ ще бъде изнесена на 30 май, четвъртък, от 19:00 ч. в КЦ „Морско казино“ – Бургас, в зала „Георги Баев“.

Гост-лектор ще бъде дин. Димо Чешмеджиев – професор в Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Проф. Чешмеджиев е световно признат учен, изнасял лекции в Сорбоната в Париж, Лисабон, Рим, Киев, Краков, Венеция. Той е тесен специалист по въпросите за светите братя Кирил и Методий и техните ученици, както и със средновековните владетелски култове.

Настоящата тема е свързана с един изключително важен, но и доста политизиран напоследък въпрос – този за славянските азбуки. Затова даваме дума на най-големите специалисти по темата, за да получим максимално обективна информация.

Първата славянска азбука е създадена във Византия, от двама византийци, независимо от етническия им произход, за целите на византийската политика. Ясно свидетелство за това е знаменитото място в гл. ХІV на Пространното житие на Константин-Кирил Философ (ЖК).

В днешно време (почти) никой вече не се съмнява, че първата славянска азбука е глаголицата, създадена заради т. нар. Моравска мисия. В този начален етап от развитие на първата славянска азбука, България няма отношение към нея. Към 862/863 г., когато се създава глаголицата, тя все още е езическа държава и няма нужда от азбука.

Глаголицата се появява в България след разгрома на византийската мисия в Моравия. Тогава в България пристигат някои от учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий по Дунав до Белград, а останалите през Венеция. В България, учениците на Кирил и Методий са приети радушно от българския владетел Борис І. Създадени са два големи просветителски и книжовни центъра - в Североизточна и в Югозападна България, носеща тогава българското име Кутмичевица (дн. република Северна Македония и Южна Албания). Просветителската и книжовна дейност е съсредоточена главно в различни манастири и църкви – в Плиска, Преслав, Равна, Черноглавци, Варна, Охрид и край него, Белград (дн. Берат, Албания), Главиница, Брегалница. Като проповедник в Югозападна България е изпратен Климент. В Североизточна България тази длъжност изпълнява Наум. След като през  893 г. Климент е ръкоположен за епископ, на неговото място като проповедник и учител е назначен Наум.

Климент подготвя около 3500 души за духовници, които след 893 г., когато се сменя литургичния език в България, ще заемат своите свещенически длъжности в многобройните църкви. В процеса на въвеждане на славянската литургия в Българската църква, в България се създава и нова славянска азбука, наречена по-късно на името на Константин-Кирил Философ - кирилица. Според класическата историография, това е направил Климент Охридски.

В същото време, вече не може да се поддържа идеята, че глаголицата се разпространява главно в югозападните предели на Българската държава, а кирилицата – в Северозападна България. Епиграфският материал категорично опровергава мнението, че глаголицата не е била позната в Североизточна България, че е била разпространена единствено в югозападните области, което е една несъмнено политическа теза!


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тракийският университет и Царево изграждат експериментален център за аквакултури

Тракийският университет в Стара Загора и община Царево ще реализират проект за изграждане на експериментален център за аквакултури в Черно море. Този проект е пилотен и е част от по-мащабна инициатива за изграждане на Център за аквакултури. На първо време се предвижда проектиране и изграждане на Център за култивиране и наблюдение на бяла мида и..

публикувано на 17.06.24 в 17:18

Димитър Николов пред министър Милошев: Ремонтите на пътя Бургас - Сарафово ще приключат до края на юни

Ремонтните дейности на пътя Бургас - „Сарафово“ ще приключат най-късно до края на юни и не би следвало да има излишно напрежение. Това уверение е дал кметът Димитър Николов при среща с министъра на туризма Евтим Милошев.  По този въпрос е разговаряно и с представители на сдружение „Съюз на собствениците“- Слънчев бряг, както и с представители на..

публикувано на 17.06.24 в 16:57

Как църквата да предоставя социални услуги, обсъждат на семинар в Бургас

Държавата и църквата си подават ръка при предоставянето на социални услуги. Това стана ясно по време на двудневен семинар в Бургас на тема „Социална свързаност и подкрепа“. Идеята е представителите на епархиите в Сливенска митрополия и местната власт да се запознаят с възможностите за сътрудничество при разкриването на социални центрове, патронаж..

публикувано на 17.06.24 в 16:51

Модернизират 70-годишния водопровод на Варвара

Първа копка бе направена във Варвара на проекта за реконструкция на водоснабдителната мрежа на селото. Предвижда се модернизиране на вече остарялата водоснабдителна система, което ще намали загубите на вода, които в определени месеци са достигали 90%. Това  ще осигури по-чиста вода и ще намали честотата на прекъсванията на услугата. Ще бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 13:25

В Бургас започна раздаването на хигиенни продукти и храни от втория транш за подпомагане

В Бургас от днес започва раздаването на храни и хигиенни продукти от втория транш по Програмата за основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд. Правоимащите ще получат по 9 вида хигиенни материали и два вида консерви, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: " На едночленни и двучленни семейства се..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Започва издаването на личните карти с биометрични данни

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда от днес нов образец на българската лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.  Какви предимства дава личната карта от ново поколение -..

обновено на 17.06.24 в 09:23

Затварят част от улица "Райна Княгиня" за месец в Бургас

От 10 часа днес се спира движението  на автомобили по ул. „Райна Княгиня“ в участъка от ул. „Алеко Богориди“ до ул. „Митрополит Симеон“.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа.  Временната организация ще бъде в сила до 31 юли. 

обновено на 17.06.24 в 07:25