Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият арт фестивал „Солинария“ предлага шест дневна програма


Шест дневна програма ще предложи на публиката четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. То ще се проведе от 2 до 13 юли на магичната сцена в Созопол. На нея ще излязат, както млади и талантливи изпълнители, така и утвърдени имена, каза за БНР – Бургас артистичният директор на фестивала Йосиф Спиридонов. 

"Нашата цел да създадем творческа атмосфера за колкото се може повече млади изпълнители на класическа и джаз музика. Освен това има много емоции за публиката, защото това са млади хора, които сега се доказват, макар че има и вече доказани, от международна класа", сподели Йосиф Спиридонов. 

През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени.

„Солинария“ е културна платформа, стимулираща развитието на младите таланти.  В глобален мащаб търсенето на подобни формати е силно, имайки предвид, че чувството за комуникация в съвременните деца е силно развито и поставено в съвсем нови условия.

Програмата включва рецитал на клавирно дуо „Атмосфери“, в което участват младите български пианистки Александра Дичева и Мила Михова – и двете редовни докторанти в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Макар и сравнително наскоро сформирано, клавирното дуо успя за кратко време да наложи името си, залагайки на безкомпромисен професионализъм, нестандартен избор на репертоар и неподправено музициране. Дуото ще се представи за първи път пред созополската публика.

Втората фестивална вечер ще бъде посветена на световната премиера на специално създаденото произведение за пиано и  цигулка от българския композитор Борислава Танева.  Солисти ще бъдат Вирджиния Спиридонова-пиано, Димана Панчева-цигулка и Владимир Меранлиев – ученици в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в гр. Бургас. Освен този акцент в концертната програма са включени произведения от световната и съвременна класика в изпълнение на камерен оркестър “Тайният оркестър” с диригент Николай Стоев.

В третата фестивална вечер на сцената на Младежки арт фестивал „Солинария“ ще бъдат Кристин Христов - тенор и Виктор Костов - пиано. Разнообразната програма на изключително харизматичните музиканти е гарант за интереса, който ще предизвика тяхната поява.

Четвъртата вечер на фестивала традиционно е посветена на участниците в майсторските класове по цигулка на Ангелина Абаджиева (цигулка) - дългогодишен концерт майстор на оркестъра националното радио в Кьолн, Германия, както и майсторският клас на проф. д-р Борислава Танева (пиано) и д-р Елена Чолакова (пиано и камерна музика).

Вокалните виртуози от ансамбъл „Спектрум“ ще се представят в петата фестивална вечер. В репертоара на ансамбъла са включени авторски обработки на различни по стил и жанр произведения от класическата и българската музика и от световната поп и рок музика.

А в шестата вечер на магичната сцена на „Солинария“ ще излязат „Еврохор“. Този специален хоров проект има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Негови диригенти са Марко Амхерд, който е артистичен директор на фестивала в Давос и на Швейцарски вокален консорт, както и Донка Митева, бивш диригент и директор в хора в Държавната опера Монстер, Германия (2007-2011).

Програма „Солинария“:

5 юли (петък), 21:00 часа – клавирно дуо „Атмосфери“ Мила Михова и Александра Дичева

6 юли (събота), 21:00 часа – „Тайният оркестър“ със солисти Вирджиния Спиридонова (пиано), Димана Панчева (цигулка) и Владимир Меранлиев (цигулка)

7 юли (неделя), 21:00 часа – Виктор Костов (пиано) и Кристиян Христов (тенор)

8 юли (понеделник), 20:30 часа – Вечер на майсторските класове

12 юли (петък), 21:00 часа – концерт на Spectrum Vocal Band

13 юли (събота), 21 часа – концерт на „Еврохор“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

публикувано на 28.06.24 в 11:57

Магията на хоровото пеене във фестивала "Нека да е лято..."

Бургас е домакин на Втория национален хоров фестивал с международно участие. Инициативата за тридневното събитие е на читалище „Фар 1946“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас и Министерството на културата. Откриването е от 18.30 в дома на НХК. 9 хорови състава с над 150  изпълнители пристигат в Бургас за фестивала, който се..

обновено на 28.06.24 в 11:21

В Поморие ще се проведе театралният фестивал „Сцена край морето”

За шестнадесети път в Поморие ще се проведе Детско-юношеският куклено-театрален фестивал „Сцена край морето”. Културното събитие се осъществява под патронажа на кмета Иван Алексиев, с финансовата подкрепа на Община Поморие, и отново ще привлече театрални школи от цялата страна, провокирайки любопитството на зрители от всички възрасти.  Сцената на НЧ..

публикувано на 28.06.24 в 08:57

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. Днес (28 юни) от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

обновено на 28.06.24 в 08:31

Представят културата на Тибет в Бургас

Събития, свързани с културата на Тибет, ще бъдат организирани в Бургас, съобщават от Общината. Те ще се проведат  от 6 -ти до 8 -ми юли.  В Бургас ще пристигне делегация от Фондацията за хималайска култура, която включва: Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията, трима монаси, близки до Далай Лама и десет автентични танцьори. Те ще представят..

публикувано на 27.06.24 в 16:36
Владо Михайлов отново ще се качи на сцената на JULY

Посрещаме Джулай в Бургас с P.I.F. и "Керана и космонавтите"

За 12-ти път Бургас ще посрещне изгрева на първото юлско слънце с музика. Шест групи ще се качат на сцената на Централния плаж до моста на Джулай. Хедлайнери в морския град ще са групите P.I.F. и "Керана и космонавтите", съобщи певицата Марияна Добрева, която е музикален организатор на събитието: "Музиката на Димо продължава с гост..

обновено на 27.06.24 в 14:06

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

публикувано на 27.06.24 в 12:21