Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител и кметовете на общини призоваха бургаските депутати да работят единно за региона

Областният управител проф. Мария Нейкова проведе днес работна среща с новоизбрани депутати и кметовете от Бургаска област. Кметовете изложиха обстойно проблемите и приоритетите си пред народните представители, а областният управител настоя за институционална подкрепа за реализирането на проектите в област Бургас.

„Зад всеки един от вас стоят жители на региона, които заслужават да живеят един по-спокоен и достоен живот. Разчитам на вашето съдействие в Парламента и нека партийните различия да останат на заден план, а да се работи за каузата - Бургаска област.“ – каза в обръщение към присъстващите областният управител.

Като валидни за повечето общини проблеми кметовете посочиха лошата или напълно липсваща пътна инфраструктура в малките населени места, спешната необходимост от подновяване на водопроводите и канализационните системи, изграждането на пречиствателни станции, както и недостига на питейна вода в малките населени места, които са със собствен водоизточник. Върху проблемите, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради по програма за енергийна ефективност в Айтос, Поморие и Карнобат, изграждането на четирилентов път Айтос-Бургас и обходните пътни артерии на Айтос и Карнобат, както и ремонт на проходите в област Бургас, допълнително изостриха вниманието на народните представители. Липсата на приети Общи устройствени планове в някои общини допълнително възпрепятства развитието на районите. Според кметовете всичко това са предпоставки и основни причини, които отблъскват младите хора от тези населени места и районите се обезлюдяват.

Проф. Нейкова, подкрепена от кметовете, не пропусна да сподели и проблема с междуинституционалните преписки, които не намират решение години наред и посочи пречките по отношение на безвъзмездното предоставяне на собственост от държавата на общините, което възпрепятства инвестициите в тези терени. Кметовете допълниха, че ще потърсят от депутатите съдействие за промени в законодателството, касаещо промяната на имоти от публична общинска собственост в имоти – частна общинска собственост. Предложението дойде от кмета на Община Камено, който заяви, че в прилежащите към общината села има рушащи се училища и други постройки, които са опасни за населението там, но общината не може да ги продава, заради ограниченията в законодателството и така генерира само разходи и сградите стават все по-опасни. Кметът на Община Средец насочи вниманието на присъстващите към бившите военни терени, които сега приличат на огромни сметища, а сградите тънат в разруха. Според него е необходима законова промяна, за да могат общините да използват терените за изграждане на индустриални паркове и други обекти за подобряване на икономическото благосъстояние на общините. Заместник-кметът на Община Царево настоя да се преразгледа решението за плаж „Корал“ и да се предвидят допълнителни средства за обезщетения, с които Община Царево не разполага. Обърнато беше внимание и върху незаконното строителство върху държавна и общинска земя и мерките, които местната администрация предприема за решаване на проблема. Усвояването на инвестиции по оперативни програми беше друга голяма тема, която постави кметът на Община Бургас. Кметът на Община Созопол постави акцент върху лошото състояние на моста в гр. Черноморец, върху рушащото се старо морско училище на остров Св. Кирик – паметник на културата с национално значение, върху неглижирането от страна на държавата археологически разкопки на нос Акра.

Освен проблемите си кметовете обявиха, че са обединени и в намиране на решение на големи проекти и теми, които са от ключово значение за област Бургас като разширяване на ГКПП-Малко Търново и съпътстващата пътна инфраструктура и превръщането на Летище Бургас в целогодишна дестинация.

Присъстващите бургаски депутати определиха инициативата на областния управител като добро начало и поставяне на основата на конструктивизма и открития диалог в интерес на Бургаска област. Ангажираха се с активна работа и постоянен диалог с кметовете по общини и хората без оглед на партийната си насоченост и заявиха, че ще подкрепят важните за региона проекти и ще работят единно в решаване на проблемите.

На срещата в Областна администрация присъстваха бургаските депутати от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС – Жечо Станков и Галя Василева, от „Възраждане“ – Звезделина Каравелова и Борис Аладжов и от ДПС – Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51
Тихомир Янакиев

Започват основни ремонти на централни улици в Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа споразумения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Созопол за реализацията на три проекта на обща стойност 1 565 000 лева, съобщиха от пресцентъра на крайморската община. Първият е за изграждане на уличен водопровод и улична канализация в местността Мисари в..

публикувано на 28.09.24 в 12:20

Училище "Петко Росен" отбеляза Европейския ден на спорта

Бургаското Средно училище „Петко Росен“ отбеляза вчера Европейският ден на спорта – 27 септември, с разнообразни активности и специални гости. В сутрешната гимнастика се включиха плувецът рекордьор Цанко Цанков и гимнастичката  Валерия Дочева. Краят на сутрешната част бе отбелязан с право хоро, в което се включиха всички присъстващи. През..

публикувано на 28.09.24 в 12:06

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко мерки -..

публикувано на 28.09.24 в 10:01

Нито един кандидат за управител на медицинския център в Елхово

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града, затова срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври. Кризата с липсата на медицински кадри в малките  и особено пограничните общини продължава да се задълбочава, показват данните през последните години...

публикувано на 28.09.24 в 08:14

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45