Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сдружение "Модерна търговия" зоват:

Да отпадне 15% таван на надценката на хляба



15% таван на надценката на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в ущърб на конкуренцията, смятат от сдружение "Модерна търговия". Ако реално тази седмица депутатите не ревизират решението на предшествениците си, мярката ще влезе в сила от 1 юли, а целият  бизнес е обединен против и се надява тя да отпадна. От сдружението представиха в Бургас данни от съвместно изследване с Институтът за пазарна икономика относно дялът на модерната търговия в Югоизточния регион.

Според Николай Вълканов, изпълнителен директор на сдружението, трудно може да се прогнозира какво би се случило ако мярката влезе в сила. 
"Пазарът на дребно на хляб е силно сегментиран. Повече от 2/3 от продажбите се извършва в малки магазини, а всички имат различен бизнесмодел и начин на работа. Практически е невъзможно да се сложи таван на надценката. При цялото многообразие на пазара от различни обекти 15% надценка няма да е достатъчна, за да покрие разходите на голяма част от тези обекти, което ги поставя в неконкурентна позиция спрямо останалите играчи на пазара, за които този таван може да е приемлив", посочи той.
Изготвено е писмо-апел към КЗК, които заедно с Министерството на финансите трябва да запознаят депутатите със своите анализи.

 "Очакваме тези текстове да отпаднат, но с оглед на датата 1 юли не съм оптимист. Това е нещо, което така или иначе трябва да отпадне, защото погазва закона за нормативните актове. Това е вредна мярка против, която е обединен целия бизнес", допълни още Вълканов.

В сдружение "Модерна търговия" членуват около 750 обекта и вериги с близо 24 000 служители. Според изследване съвместно с Институтът за пазарна икономика в периода 2020-2022г., в Югоизточния регион има добро покритие на модерната търговия.
"Най-голямото покритие е в София, където се падат 19 обекта на 100 хиляди души население, а в Бургас и Варна на 100 хил. души население се падат 10 обекта от модерна търговия. Това е добро покритие, стои по-добре от останалата час на страната. В Югоизточен район в такива обекти работят 2 хиляди души, а за област Бургас те са 800. Конкретно за Бургас те представляват 0.7% от всички работни места в частния сектор. С около 60% са по-високи възнагражденията на работещите в обектите от типа модерна търговия", посочи Петър Ганев старши изследовател в И.П.И. 
Над 456 млн. лева са инвестирали до момента в Бургас и региона членовете на сдружението. 
Повече чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър ще развива подводния туризъм

Община Несебър и Центърът по подводна археология разработват нов туристически продукт – разходка из подводните археологически забележителности на Несебър. За целта са набелязани няколко маршрута до места, на който са идентифицирани интересни за науката обекти, останали потопени  вследствие на покачване на морското равнище. Голяма част от тях са в..

публикувано на 28.06.24 в 14:24

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж, съобщават от Община Бургас.  Събитието ще се проведе на 3 септември от 17:00 часа в залата на Общинския съвет в Културния дом на Нефтохимика. Материалите са качени на сайта на Община Бургас . Стратегическата рамка за развитие определя няколко основни мерки...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Бизнес сътрудничеството между България и Индия беше обсъдено в Бургас

Да бъде подписано сътрудничество за обмен на кадри между България и Индия ще предложи на българското правителство посланикът на азиатската страна у нас Н. Пр. Санджай Рана. Тази година се навършват 70 години от икономическото сътрудничество между двете страни, а началото на събитията, посветени на годишнината даде бизнес среща в Бургас.  В..

обновено на 28.06.24 в 11:46

Липсата на закон и политическата нестабилност са спънка за приемането на еврото

Политическата нестабилност и несигурност са основния препъни камък пред приемането на еврото у нас. Според старши изследователя в Института за пазарна икономика - Петър Ганев, дори страната ни да покрие инфлационните критерии за влизане в еврозоната това няма да е достатъчно. "Като основно предизвикателство е нуждата от закон за регулиране..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

В Бургас се провежда двудневно предприемаческо обучение

За четвърта поредна година в Бургас се провежда двудневното предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator. То ще се проведе зо 30-ти юни в Младежки международен център - Бургас. В следващите дни са предвидени  интерактивни модули и занимания, с обща продължителност от 12 часа на ден.  Заключителната част на събитието е представянето на..

публикувано на 28.06.24 в 08:40
Министър Росен Карадимов (ляво) и кметът Стефан Радев

Близо 14 млн лв получи Сливен за нова индустриална зона

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с кмета на..

публикувано на 27.06.24 в 18:00