Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Дамите от дружество "ХОМ" приготвиха магданозени кюфтенца и грис халва

| обновено на 25.06.24 в 15:43

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически музей. В приготвянето на арменските специалитети участва и Арменското благотворително дружество „ХОМ". От 18.30 отново в двора на музея ще бъде представена книгата на д-р Мъгърдич Мелконян „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година", която живо и увлекателно описва града от онези години.

Традиционни ястия с летен привкус приготвиха дамите от благотворително дружество "ХОМ". Маргарет Шиханян, която е председател на дружеството, сподели за рецептите:

"За вас ще приготвим лещени и магданозени кюфтенца. Лещените кюфтенца са подходящи, както за зимния, така и за летния сезон, защото може да ги направите и да стоят в хладилника доста време. Подходящи са също по време на пости, защото в тях няма нищо блажно. Вътре има леща, булгур, много зелени подправки-това, което е дала градината.-магданоз, босилек, пресен лук. Магданозът е присъства в много голяма част от арменската кухня. Любима зелена подправка е. В лещените кюфтенца ще има също булгур, зехтин, подправки като сол, черен пипер, малко лютив пипер, кимион, който също е сред любимите подправки в арменската кухня."



Азнив Саркисян е майсторка на грис халвата, демонстрира го и днес с приготвянето й в етнокухнята на музея. Арменките са добри кулинарки и държат на традициите, разказа тя:

"От дете гледах мама как готви и аз съм готвила вместо нея. Тези рецепти са събрани в специална книга, събрани са рецепти от хора от цяла България. Грис халвата се научих да я правя по този начин от една леля. Тя ми казваше-няма да пържиш, защото е вредно за стомаха. Печеш гриса във фурната, правиш сиропа и смесваш докато се сгъсти. Сваляш от огъня, покриваш с кърпа, за да поеме влагата и почваш да рониш с вилица, за да стане ронлива. Това е тайната!"

Още за арменската кухня и за работата на благотворително дружество „ХОМ“ ще ви разкрием в предаването „Ева в неделя“ във втория почивен ден след 13 часа.

Още чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чорба от коприва в Етнокухнята на бургаския музей

Пролетната чорба от коприва представиха днес в Етнокухнята на бургаския музей на улица "Славянска" 69. Кулинарната демонстрация направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Рецептата е от котленския край. Показани бяха  стъпките за приготвянето на чорбата, необходимите съставки и кулинарните тънкости, които правят супата от коприва питателна и..

публикувано на 25.04.25 в 18:03

Бургазлията Николай Пеев отбелзява 100 години!

Николай Пеев отбеляза 100 –я си рожден ден. Сред най-близките си, с любимия официален костюм и в любимо заведение. Освен подаръци от деца, внуци, правнуци и роднини, бившият офицер от гранични войски получи поздравление и подарък от кмета Димитър Николов, който му пожела крепко здраве и бодър дух. На 100 години има  много неща, които не се променят..

публикувано на 25.04.25 в 15:15

Иван и Андрей ще правят филм за Лили Иванова

Започва работата по пълнометражен игрален филм, посветен на живота на Лили Иванова.  Филмът ще бъде съвместна продукция между Фондация „Лили Иванова“ и продуцентската компания „Междинна Станция“, създадена от Иван Христов и Андрей Арнаудов. Новината бе оповестена навръх рождения ден на примата. "Благодаря на Иван и Андрей и на целия екип на..

обновено на 24.04.25 в 19:18

Успехът в "Стани богат" е комбинация от знания и късмет

Успехът в "Стани богат" е комбинация от знания и късмет. Това сподели пред БНР-Бургас секретарят на Община Созопол Янко Костадинов, който спечели 3 000 лева от шоуто. Той обяви, че ще дари част от сумата за благотворителна кауза.  Без да се замисли той знаеше, че Шошони, Кроу и Юта са индианиски племена, а комиксовият герой, който не носи маска, а..

публикувано на 25.04.25 в 17:00
архив

Флора Бургас 2025: Над 100 участници, цветни арт инсталации и богата програма

Над 100 участници ще покажат своите умения в сферата на цветарството, флористиката, ландшафтната архитектура, ботаниката и всичко свързано с отглеждането на растителност, поддръжка на градината и арт труд в  40-то издание на Национална изложба на цветя "Флора" Бургас.  Цветното изложение започва на 26 април и ще продължи до 6..

публикувано на 22.04.25 в 10:10

Стефан Илчев посрещна Великден във Виена

Един от най-обичаните родни таланти - Стефан Илчев посреща Възкресение във Виена. Причината – завръщането му към оперното пеене. В австрийската столица роденият в Бургас изпълнител черпи опит от извора за новата си роля в операта „Веселата вдовица“. Въпреки че е завършил оперно пеене, той е от хората, които обичат постоянно да се развиват...

публикувано на 20.04.25 в 14:35

Чаровният модел Ваня Маринова вече е майка

Чаровният модел и управител на модна агенция Ваня Маринова от седмица вече има ново амплоа – на майка. Първородната й дъщеричка Доника дойде на бял свят на 7-ми април в София, с тегло 2 килограма и 990 грама и ръст 50 см.   „Не знам дали ще се занимава с мода, но има манекенски размери“, пошегува се бургазлийката. Първите орисници..

публикувано на 20.04.25 в 13:40