Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещи първокласници усвоиха правилата за безопасно движение по пътищата

17
Снимка: Свобода Атанасова

Малчугани от детска градина “Звездица Зорница”, които есента ще бъдат първокласници показаха, че вече знаят правилата за безопасно движение по пътищата.

Инициативата е на Община Бургас, на Областната дирекция на полиция и на Областната администрация, съвместно с инспектор Хитами. 
 


Различни групи от бургаската детска градина „Звездица Зорница“ показаха завидни познания по пътна безопасност. Те се включиха и във викторина, която се проведе в участък от пътното платно пред детското заведение, на пешеходна пътека, където ги напътстваше любимият им инспектор Хитами. 

Дали са усвоени всички правила от бъдещите първокласници:


„Ако минават коли - трябва да се спре, а когато автомобилите спрат - минаваме. 
Знаем правилата. Ако има светофар изчакваме да светне зелено, една тогава преминаваме, но ако няма светофар - пешеходната пътека трябва да се премине, но само ако няма коли или те спрат да ни направят път. 

Старши комисар Емил Павлов, директор на бургаската полиция разясни:


„Такива обучения са регулярни. теса не само в бургаските детски градини, а са планирани и в други общини на областта. ОДМВР партнира на всички детски заведения, които целят да ограмотят децата в пътната безопасност. 

Децата ще бъдат активни участници в пътното движение от септември, защото ще тръгнат на училище.  Това е причината да бъдат обучавани на важните правила още от най-ранна детска възраст. Това посочи кметът Димитър Николов:


„Особено групите, които през есента ги очакваме да станат първокласници провеждат регулярно уроци по пътна безопасност. Трябва да знаят правилата, защото така ще съхраним техният живот и здраве.“

А според инспектор Хитами:



„Трябва да има повече такива обучения, защото ако се прави в ранна детска възраст те ще бъдат поставени под минимален риск на пътя.“


Най-голям интерес предизвика новият полицейски автомобил, в който децата включиха сините светлини и звуковата сигнализация. Така бъдещите първокласници се включиха със знания в отбелязването на Националния ден за безопасно движение по пътищата, който е на 29 юни. 

 
Снимки и видео: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Бургас

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Младежкия  международен център в Бургас, съобщават от Общината. В него може да се включат ученици  от 10 до 14 години. Летните активности ще започнат на 1 юли и ще се провеждат всеки делничен ден от 10.00 до 12.30 часа, а целта е развитието на талантите и повишаване мотивацията за учене у младежите по един..

публикувано на 27.06.24 в 15:19

Включват ученици в изследователски проекти с български учени

Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища в страната ще могат да се включат в научно-изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Това става възможно чрез нова национална програма „Образование с наука“, одобрена от правителството. Целта е в училищата да се използва потенциала на академичните среди в дейности с..

публикувано на 27.06.24 в 07:45

Панорама на образованието започва в Сливен

Панорама на образованието ще се проведе днес в Сливен. На нея ще бъдат представени местни профилирани, професионални гимназии и средни училища, които ще извършват прием след 7 клас.   Във форума са поканени да участват Инженерно-педагогическият факултет и Колеж - Сливен към Техническия университет - София и Филиалът в Сливен на Медицинския..

публикувано на 26.06.24 в 09:02

Документите за факултет по фармация в Бургас вече са в Агенцията за оценяване

В Националната агенция за оценяване и акредитация днес са входирани документите, с които стартира процедурата за създаване на факултет по фармация в университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Това съобщи на страницата си в социалната мрежа кметът Димитър Николов. "На Еньовден направихме важна крачка за висшето образование! Да си пожелаем..

публикувано на 24.06.24 в 17:01

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране в Бургас

Безплатен курс по програмиране със Scratch се организира в Бургас за ученици от 6 до 12 години – „Coding Kids Burgas“. И тази година курсът ще се проведе в лятната ваканция в периода: 08.07.2024 - 28.07.2024. „Чрез „Coding Kids Burgas“ имаме амбицията да запалим любопитството на младежите към технологиите, да им помогнем да усвоят нови умения и да ги..

публикувано на 24.06.24 в 14:12

Министър Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство в бургаски ВУЗ

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство, предназначено за изнесени обучения занятия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Министърът е посетил ВУЗ-а по повод Шестата научно-практическа конференция „Образование за бъдеще – приемственост и перспективи“ и Майсторски клас..

публикувано на 24.06.24 в 10:44

Гимназията за романски езици в Бургас с два одобрени проекта по Еразъм +

През настоящата учебна година ПГРЕ „Георги Сава Раковски“ започна работа по нов образователен проект, насочен към ръководния и преподавателския екип на гимназията, съобщават от Община Бургас.  Дейностите ще бъдат реализирани съвместно с ICT, Aspect Occitanie, Polytech Nantes, PPA Business School Paris, Université de Versailles - партньори от Франция и..

публикувано на 21.06.24 в 11:33