Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Потребителите имат право да задържат плащането към търговеца, ако не им издаде касова бележка

Сниката е илюстративна
Снимка: freepik

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната.

До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и други. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, като ще се извършва ежедневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки.

В рамките на кампанията, при извършването на контролни покупки, ще се прилага способът „таен клиент“. Данъчните инспектори ще правят и явни наблюдения, при които за определен период от време ще се проследяват продажбите и резултатите ще се сравняват с предходни периоди. От НАП ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция, за да установят рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. По време на кампанията ще се следи и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

От приходната агенция напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Това стана възможно след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.), която цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и като използват мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: infocenter@nra.bg.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.10.24 в 18:09
Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Потенциалът за иновации на Бургас е 10 пъти по-малък, отколкото на София

„Потенциалът на Бургас и региона за иновации е около 10 пъти по-малък от този на широкия икономически център около столицата, около три пъти и половина по-малък от този на широкия център около Пловдив и около два пъти и половина от този около Варна“, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в интервю за..

публикувано на 01.10.24 в 16:25

Завод за бронирани машини и дронове бе открит в Бургас

Догодина трябва да заработи заводът за бронирани машини и дронове в Бургас. Той е част от международната компания "International Armored Group", собственост на българина Антон Стефов. Лентата бе прерязана в присъствието на президента Румен Радев и много високопоставени гости.  Заводът се намира на ул." Българска слава", на  т.н 9 километър..

публикувано на 01.10.24 в 14:12

Мария Димитрова е новият зам.-кмет на община Царево

По покана на кмета на община Царево към ръководния екип се присъединява Мария Димитрова като заместник-кмет по „Туризъм и култура“. Мария Димитрова живее в Царево, семейна, с две деца.  Завършва средното си образование в музикалното училище “Добри Чинтулов” Бургас със специалност-български народни танци. Придобива бакалавърска степен в..

обновено на 01.10.24 в 11:35

Без спасители от днес по плажовете

Водноспасителната дейност у нас е на изключително високо ниво в това число и обучението на самите спасители, смята Николай Димитров, концесионер на плажа "Крайморие" и зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морските плажове. Според него родните спасители, които са изключително квалифицирани са много търсени от съседни туристически..

публикувано на 01.10.24 в 11:05

Румен Радев в Бургас за откриването на първия у нас завод за бронирана техника

В Бургас президентът Румен Радев ще участва в откриването на първия в страната ни завод за бронирана техника. Компанията инвеститор произвежда за световни пазари в съдружие с български партньори различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди.  Фирмата е собственост на българския предприемач д-р..

публикувано на 01.10.24 в 09:20

56,4% ръст на посещенията на музеи от чуждестранни туристи

„По данни на НСИ, броят на посещенията на чуждестранни туристи в музеи през 2023 г.  са  988  хил., което е увеличение с 56,4% спрямо 2022 г.“, съобщи заместник-министърът на туризма Павлин Петров по време на конференцията „Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО“. Петров подчерта, че културният туризъм заема значителен дял в продуктовата..

публикувано на 28.09.24 в 14:50