Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил.

Историята на мореплавателите тръгва преди повече от половин век през 1970 г., когато в продължение на две седмици Дончо, на борда на рибарска лодка, плава в Бургаския залив и поставя началото на експедиции „Планктон“. 

За 63 дни и 4880 морски мили, от Гибралтар през Лас Палмас до Сантяго де Куба, завършват първото си пресичане на океан на 16 юли 1974.


Прекосяването на Атлантическия океан е част от експедициите „Планктон“ осъществени от Дончо и Джу през 70-те и 80-те години, вдъхновени от френския лекар и мореплавател Ален Бомбар, който пресича Атлантика през 1952 година с гумена лодка, само на морска вода и риба.

Основната идея на експедициите е да се наблюдава поведението на човек, поставен в крайно тежки условия; изпробването на хранителните качества на планктона и възможностите за оцеляване след корабокрушение.

По време на плаването през Атлантика е използвана корабна спасителна лодка дълга 8 м., с малка рубка, алуминиева тръба за мачта и платна грот и стаксел. Както всяка корабна спасителна лодка и „ДЖУ IV“ е оборудвана със спасителна радиостанция на акумулатори и ръчен генератор. Хранителният режим на Дончо и Юлия е до 40% от минималните необходими калории и до 50% за сладката вода на човек. Останалите калории се набавят от уловения зоопланктон. По време на плаването Дончо отслабва с 18,5 кг, а Джу - с 9.

По повод 50 години от пресичането на Атлантика, Дончо споделя: “Не тръгнахме само, за да пресечем океана, както правят обичащите да плават. Изследвахме състоянието на човека в крайно тежки условия и провеждахме наблюдения на замърсяването на океана. И разбира се, снимахме,”. Има запазени кадри в архива на БНТ от всичките плавания , както и 4 книги описващи приключенията.


“Не бяхме виждали океан нито от брега, нито от въздуха. За втори път попадахме на спасителна лодка с платна. Разстоянието от Гибралтар до Куба трябваше да вземем само с едно спиране - на Канарските острови. Бяхме наясно, че в края на дългото плаване ще хванем сезона на ураганите. А се налагаше да се движим по най-дългата страна на Бермудския триъгълник. Беше си изпитание, но го преодоляхме,“ споделя след половин век Дончо и добавя: “Има голяма разлика в плаването с яхта и плаването със спасителна лодка. С яхта е много по-безопасно, защото тя има кил и трудно може да се преобърне. Но дори и да се случи, се изправя отново. Ако спасителната лодка се обърне, тя не може да се върне в старото положение. В наше време плаването се извършва с помощта на уреди, които показват мястото. Ние трябваше да определяме къде се намираме със секстант по слънцето и звездите, което е трудно, когато се клати лодката. Тя върви само по посока на вятъра или перпендикулярно на него. Спокойно можеш да изпуснеш пристанището, което си обявил в програмата. Невъзможно е да се върнеш обратно. С яхта винаги можеш да лавираш. В експедиции, подобни на нашата, почти няма романтика, всичко е груб, изморителен труд”.

По повод годишнината се планира ново издание на книгата на Дончо и Юлия Папазови ”С ДЖУ през Атлантика” (1975).


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Възходът на еко опаковките: защо те са бъдещето на индустрията?

През последните години нарастващото екологично съзнание и потребителско  търсене на устойчиви продукти се оказват крайъгълен камък за редица  индустрии и най-вече - опаковъчната. Поради непрестанно увеличаващите се  опасения относно промените в климата, глобалното замърсяване и  изчерпването на ресурсите, еко пакетирането се е превърнало от..

публикувано на 27.08.24 в 14:09

Доц. Димчо Момчилов: Акве Калиде е труден, но много интересен археологически обект

Продължава проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), които археолозите откриха в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Структурата заема централно място в бившите римските терми и е била част от фонтан с надпис и статуя на трите нимфи - покровителки на минералните извори, съобщи доц. Димчо Момчилов, ръководител на..

публикувано на 27.08.24 в 13:00

Романтично предложение за брак на концерта на Миро в Бургас

Бас китаристът  на  Миро - Емилио Мархолев предложи от сцената брак на приятелката си Марина Колева, по време на концерта на популярния изпълнител на летния театър в Бургас. Развълнуваната дама отговори „Хиляди пъти „Да“ и това екзалтира допълнително публиката на прекрасния концерт.  „Беше вълшебна вечер в Бургас. Благодаря Ви, че бяхме..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Група „Мери бойс бенд“ превърнаха улица „Богориди“ в снимачна площадка

Емблематичната улица „Богориди“ стана снимачна площадка в късния следобед. Група „Мери бойс бенд“ избраха пространството до Археологическия музей за кадрите към песента „Здравей!“. Режисьор на видеото е Васил Стефанов, с когото групата работа от доста време. Според замисъла Мери в жълта рокля идва откъм улица „Константин Фотинов“, спира при..

публикувано на 25.08.24 в 20:46

Созополски къмпинг е първият у нас със собствен параклис

Първият къмпинг в България със собствен параклис е край Сазопол, съобщава Camping.bg. Параклисът в къмпинг "Созопол Еко" е  осветен в събота от Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Арсений. В литургията участваха и Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, както и отец Димитър от Созопол. Духовната обител носи името на пазителя на..

публикувано на 25.08.24 в 13:35

Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна – пътуване назад във времето

В продължение на три дни Жеравна ще се върне в миналото. Този петък там се открива 16 – ят фестивал на фолклорната носия. Над 25 хиляди посетители се очаква да се включат в проявите му. Те ще са част от тридневен скок назад във времето (23, 24, 25 август), който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света..

публикувано на 23.08.24 в 13:00

В кухнята на Етнографския музей показват как се приготвя гюзлеме

В Етно кухнята на бургаския музей ще представят как се приготвя гюзлеме. Е дна вкусна и добре позната на много поколения закуска, която се прави от домашно точени кори, а плънката ѝ може да бъде различна – сирене, извара, кайма, зеленчуци. Тестеното изделие е част от турската кухня, но все по-популярно и у нас. На много места се пече върху сач, за..

публикувано на 23.08.24 в 11:02