Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия.

Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова, която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български гозби. Доказала се в редица професионални сфери, Диана от години живее в Бургас, но е родена в София и с носталгия си спомня за шопската кухня.

Разядката няма нищо общо с истинския хайвер, но тъй като консистенцията й е по-скоро зърнеста, наподобява хайвера и се предполага, че затова е наречена така.

Приготвянето й е лесно, но вкусът е неповторим. Сервира се най-често намазана върху филия като закуска или предястие. Със сигурност ще стане любима рецепта за мнозина, тъй като не отнема много време за приготвяне, а в същото време се счита за едно от най-вкусните и популярни традиционни ястия от шопския регион.

Срещата е на 19 юли, петък, от 11 ч. в Етнокухнята в двора на Етнографския музей, в центъра на Бургас на ул. „Славянска“ 69.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Възходът на еко опаковките: защо те са бъдещето на индустрията?

През последните години нарастващото екологично съзнание и потребителско  търсене на устойчиви продукти се оказват крайъгълен камък за редица  индустрии и най-вече - опаковъчната. Поради непрестанно увеличаващите се  опасения относно промените в климата, глобалното замърсяване и  изчерпването на ресурсите, еко пакетирането се е превърнало от..

публикувано на 27.08.24 в 14:09

Доц. Димчо Момчилов: Акве Калиде е труден, но много интересен археологически обект

Продължава проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), които археолозите откриха в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Структурата заема централно място в бившите римските терми и е била част от фонтан с надпис и статуя на трите нимфи - покровителки на минералните извори, съобщи доц. Димчо Момчилов, ръководител на..

публикувано на 27.08.24 в 13:00

Романтично предложение за брак на концерта на Миро в Бургас

Бас китаристът  на  Миро - Емилио Мархолев предложи от сцената брак на приятелката си Марина Колева, по време на концерта на популярния изпълнител на летния театър в Бургас. Развълнуваната дама отговори „Хиляди пъти „Да“ и това екзалтира допълнително публиката на прекрасния концерт.  „Беше вълшебна вечер в Бургас. Благодаря Ви, че бяхме..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Група „Мери бойс бенд“ превърнаха улица „Богориди“ в снимачна площадка

Емблематичната улица „Богориди“ стана снимачна площадка в късния следобед. Група „Мери бойс бенд“ избраха пространството до Археологическия музей за кадрите към песента „Здравей!“. Режисьор на видеото е Васил Стефанов, с когото групата работа от доста време. Според замисъла Мери в жълта рокля идва откъм улица „Константин Фотинов“, спира при..

публикувано на 25.08.24 в 20:46

Созополски къмпинг е първият у нас със собствен параклис

Първият къмпинг в България със собствен параклис е край Сазопол, съобщава Camping.bg. Параклисът в къмпинг "Созопол Еко" е  осветен в събота от Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Арсений. В литургията участваха и Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, както и отец Димитър от Созопол. Духовната обител носи името на пазителя на..

публикувано на 25.08.24 в 13:35

Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна – пътуване назад във времето

В продължение на три дни Жеравна ще се върне в миналото. Този петък там се открива 16 – ят фестивал на фолклорната носия. Над 25 хиляди посетители се очаква да се включат в проявите му. Те ще са част от тридневен скок назад във времето (23, 24, 25 август), който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света..

публикувано на 23.08.24 в 13:00

В кухнята на Етнографския музей показват как се приготвя гюзлеме

В Етно кухнята на бургаския музей ще представят как се приготвя гюзлеме. Е дна вкусна и добре позната на много поколения закуска, която се прави от домашно точени кори, а плънката ѝ може да бъде различна – сирене, извара, кайма, зеленчуци. Тестеното изделие е част от турската кухня, но все по-популярно и у нас. На много места се пече върху сач, за..

публикувано на 23.08.24 в 11:02