Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Журналистката

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Тя прави всичко със страст и вдъхновение

Диана Фъртунова е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ. Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти. Издала е няколко книги има множество литературни  награди. 

Тя се увлича и от рисуване, от декупаж и от кулинария.  

"Имам щастието, да имам художествено алелче в гена, защото моята баба рисуваше много хубаво, а майка ми беше архитект, а там се приема с рисуване, големият ми син наследи това. Той също завърши архитектура, в монета е дизайнер на компютърни игри, така че беше неизбежно и аз да посегна към четката. С рисуването и аз се занимавах в детството си, но после живота ми тръгна в друга посока и съвсем забравих за него. В края на миналата година се видях със свободно време и се чудих какво да правя и реших отново да опитам! Взех си платна и акрилни бои, с които преди не бях рисувала, тогава използвах темпера и акварел и ми стана забавно!"    

Диана разказа, че обича да рисува времето - като часовник, като бързане, бавене, като абстрактно понятие. А като човек, който живее край морето рисува и лодки, платноходки, риби. Тя обича да рисува и кулинарни риби – веяни, чирузи. 

повече може да чуете в звуковия файл: 



Кулинарията е другата й страст. За нея готвенето е предизвикателство и в него тя много обича да експериментира:  

"Винаги съм обичала да готвя и съм го правила с удоволствие. Открих кулинарията като изкуство. Аз не обичам да готвя по рецепти. Винаги добавям нови продукти, по друг начин презентирам храната. Дори една и съща гозба всеки път я правя по различен начин, в зависимост от това какво имам в хладилника!

Изпитани рецепти от журналистката Диана Фъртунова може да чуете в звуковия файл:



Как Диана Фъртунова приготвя разядка от Шопско може на видите във видеото на РИМ - Бургас: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство двугърби камили е новата атракция в Зоопарк Бургас

Три двугърби камили – майка, баща и тяхното малко – са новите обитатели на Зоопарк Бургас. Родителите се казват Кали и Фреди, а тяхното дете все още няма име и очаква своя осиновител, който ще може да го избере. Камилите са в отлична форма и вече се чувстват добре в новия си дом. Те разполагат с повече от пет декара площ, където свободно се разхождат..

публикувано на 29.10.25 в 16:00

"Деултум посреща Свирепия" - роман, провокиран от най - стария римски град в българските земи

Историческият роман „Деултум посреща Свирепия“ на Ирина Вагалинска е втората й книга от литературната поредица „Провокирано от археологията“. Първата „Мистерии в Хераклея Синтика“ се радва на голям читателски интерес и е посветена на и проучванията в античния град край Петрич. Действието във втората книга се развива в Деултум,..

публикувано на 29.10.25 в 09:20
Тръноопашат потапник

Нов рекорден брой тръноопашати потапници в Бургас

Над 4600 тръноопашати потапници са били регистрирани в езерата около Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.  Тръноопашатата потапница е световно застрашен вид със силно намаляваща популация. В света са останали между 5300-8700 възрастни индивида. Зимуващата популация в Европа е оценена на между 7500 – 15 900 индивида. У нас те..

публикувано на 27.10.25 в 15:30

Фестивал на хляба за първи път в Бургас

Димитровска питка с ябълка, баница с агнешки дреболии, страджански зелник и хлебчета с бекон и карамелизиран лук бяха част от изкушенията в първия фестивал на хляба "Българщина" в Бургас. Той се проведе в двора на Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и е посветен на големия християнски празник Димитровден. Инициативата е на фондация "Евгени..

публикувано на 25.10.25 в 15:31

Питка с ябълка, зелник и хлебчета с бекон на Фестивал на хляба в Бургас

Димитровска питка с ябълка, Странджански зелник, хлебчета с пушен бекон са част от печивата, които ще бъдат представени на провеждащия се в Бургас фестивал на хляба „Българщина“.  Освен учениците на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в кулинарното изложение участие ще вземат и членове на Тракийското дружество „Екзарх Антим..

публикувано на 25.10.25 в 09:34

Фотоизложба разказва за облика на Айтос в миналото

Фотоизложбата „Айтос в обектива на миналото“ ще бъде открита в навечерието на празника на града – Димитровден. На 8 пана са представени снимки и картички, които показват облика на Айтос от края на XIX и през XX век. Колекцията е събирана в продължение на 7 години. Нейни създатели са Ангел Тодоров и Богдана Железова.   „Идеята е на..

публикувано на 24.10.25 в 09:40

Ученици от Бургас нарисуваха картички с послания за чисто Черно море

Ученици от ОУ „Климент Охридски“ в Бургас завършиха днес своите морски картички. Те, заедно с посланията за едно по-чисто море, ще бъдат изпратени на деца от Русе за Международния ден на Черно море - 31 октомври. Инициативата "Морето и децата" се провежда за девета поредна година от НЧ "Изгрев 1909" в Бургас разказа неговият секретар Кристина..

публикувано на 23.10.25 в 14:40