Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадалите от пожарите в боляровските села фермери от днес подават заявления за помощ

13 са семействата в боляровските села, които са останали без къщи след пожарите.Това са били техни основни жилища. Изготвени са индикативните оценки за стойността им. Търсят се 2 милиона лева. Те трябва да бъдат доразрушени и изградени наново. Над 40 са другите сгради, които са вили или втори къщи за собствениците им. Това отчете  днес на общинска сесия в Болярово кметът  Христо Христов. Съветниците и градоначалникът даряват заплатите си за пострадалите, сумата е около 10 хиляди лева.

Тази сутрин започна приемът на заявления от фермерите, пострадали от пожарите, обясни Христо Христов. Те би трябвало да получат по 25 хиляди евро, продължават и другите описи.

Кметът подчерта, че доставката на фургоните за хората е станала благодарение на общинската администрация.Ще бъдат доставени нови уреди за тях, от БЧК ще осигурят спално бельо и други необходими вещи, уточни той. Христов подчерта, че още от първия ден за хората, които са пострадали, е бил осигурен топъл обяд. Той отрече публикации в социалните мрежи, че за местните жители имало само консервирана храна.

Фирма от Варна ще монтира като дарение климатици във фургоните, съобщи още градоначалникът.

Община Болярово ще проучи дали основите на изгорелите къщи в селата могат да бъдат използвани и дали върху тях може да се построят нови сгради, допълни Христов. Изпратено е такова питане към регионалното министерство, нает е и екип от община Елхово. Ще се проверяват основно вилите и ще бъде изготвена оценка до две седмици.

Описани са и всички изгорели животни.

 Разпределят се всички дарения, които пристигат от страната, в общинската дарителска сметка има към 53 хиляди лева. Общинският съвет отпусна още 16 хиляди лева, по хиляда  лева на човек и по 1600 лева, ако са двама.


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Елхово продължава празника "ЕКО кошница, моля!"

В Елхово и днес продължава празника "ЕКО кошница, моля!"  В него фермери и преработватели от региона предлагат своята продукция, да послушат фолклорна  музика и да се включат в работата на импровизирани ателиета. Организатор на двудневния празник е Местна инициативна група (МИГ) Елхово – Болярово. В изложението своята продукция представят  ферми от..

публикувано на 07.09.24 в 10:31

Фестивал на занаятите се провежда в Поморие

Фолклорен фестивал и фестивал на занаятите, и пазар на изкуствата "Дюкянът" се провежда в Поморие. Над 30 майстори и занаятчии предлагат продукцията си  - килимари, грънчари, кожар, ножар, ювелири, лютиери. Ще бъдат пресъздадени различни обичаи, ще бъдат изложени различни обредни питки. За най-малките има безплатни занаятчийски работилници в специално..

публикувано на 07.09.24 в 09:58
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев за Съединението: Голяма страница от българската история, трябва да я празнуваме

"Това е най-мирното съединение, едно от най-мирните, които са се случили въобще на нашия континент. То е напълно вътрешно, напълно органично за нашите държавници по това време – без чужда помощ, без чужди намеси. България просто се превръща в това, което тя, така или иначе, е. (...) Тези луди глави, които седем, осем години преди това са..

публикувано на 06.09.24 в 13:50

Бургас отбелязва Съединението с концерт и военен ритуал

С военен ритуал на площад "Атанас Сиреков" в Бургас започнаха тържествата, посветени на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  В него участваха представителни блокове на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и организации на военни ветерани. Музикалният съпровод на ритуала бе в изпълнение на Духов оркестър – Бургас с..

публикувано на 06.09.24 в 12:50

Двудневен празник събира производители и кулинари в Елхово

Двудневен празник „ЕКО кошница, моля!“ събира днес и утре в Елхово производители, преработватели и любители на чистите местни храни. Събитието е част от проект по който местната инициативна група Елхово – Болярово работи, поясни директорът Нели Кадиева. Детски кулинарни ателиета, концерти, песни и танци ще веселят жителите и гостите на..

публикувано на 06.09.24 в 12:20

Сунгурларе празнува 50 години от обявяването си за град

Сунгурларе празнува 50 години от обявяването си за град с тържества днес и утре. Празничната програма ще започне тази вечер с връчването на почетни плакети на двама жители на града от кмета инж. Димитър Гавазов.  След церемонията ще има изпълнения по спортни танци на сцената на градския стадион, а след тях – концерт на на Цветелина Грахич...

публикувано на 06.09.24 в 08:49
Христо Христов, кмет на Болярово

Кметът на Болярово: Нека пазим и надграждаме съединена България

Нека да помним и предаваме историята си, да бъдем сплотени и по-силни и да пазим и надграждаме съединена България - пожела в словото си по случай 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия кметът на Болярово Христо Христов. В текста му се казва: Уважаеми жители и гости на Община Болярово, Скъпи съграждани, Днес отбелязваме..

публикувано на 06.09.24 в 08:30