На 20-ти септември, във Валенсия, до финала на кулинарната надпревара достигна Николай Тодоров – известен като Ник. Той е от Варна. Кулинарното изкуство за него е хоби, а паеля приготвя повече от 15 години. Как възниква това ястие, какво представлява то и защо се нарича деликатес за приятели:
"Ястието е за приятели, защото то се приготвя в един голям тиган или тава, никога не се готви в единични порции, прави се винаги за много хора. То така е възникнало, на кораба, а слизайки на брега, към морските дарове се добавят, в различните региони на Испания - заешко месо, пилешко месо, свинско месо, различни зеленчуци. Обикновено жълтият цвят на паелята идва от единствената подправка, използвана за това ястие - шафрана", казва Николай Тодоров.
Любовта му към паелята започнала от преди 25 години при една от неговите обиколки по света. Да опитва различни ястия и напитки е неговият начин да пътешества.
Николай Тодоров –Ник, който е известен и с организацията на SPICE Music Festival, вече приготви своя специалитет и в Бургас. Това стана снощи, през втората фестивална вечер.
Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..
Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..
Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..
Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..
След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни. В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..
С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..
Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя". Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...