Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документи за кандидатстване се подават до края на септември

Бургаският филиал на СУ увеличи магистърските си програми от 10 на 22

Превърнахме се в силна втора база на Богословския факултет, има огромен интерес към специалностите му - коментира директорът на звеното проф. Теодор Седларски

Проф. д-р Тодор Седларски, директор на Бургаския филиал на Софийския университет.
Снимка: БТА

Бургаският филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ увеличи предлаганите от него магистърски програми от 10 на 22 в рамките на година. Кандидатстването за тях за предстоящата академична 2024-2025 година тече, а документи може да се подават до края на септември – съобщи директорът на филиала проф. д-р Теодор Седларски в интервю за БНР Бургас.

„Тази година ги увеличаваме на 22, което е значително повече, отколкото миналата година предлагахме. Включиха се няколко факултета, които миналата година не бяха се решили. Това са Геолого-географският факултет, Историческият факултет, Факултетът по педагогика и Факултетът за науки за образованието и изкуствата, които предлагат музикалното направление, и Богословският факултет“.

Сред програмите във филиала са „Регионално развитие и управление“, „Регионална сигурност“, „Управление на човешките ресурси“ и други – в областта на науките за земята. Филиалът предлага още „Образователен мениджмънт“, „Мениджмънт на услуги и организация за неформално образование“. В списъка са още „Античност и средновековие“, „Модерна България: държава и общество (края на XIX– началото на XXI век)“, „Музеология“ и „Дигитална хуманитаристика“ (на английски език).

Пълен списък може да видите ТУК.

Откриването на филиала миналата година поднася изненада на ръководството и преподавателите: интересът към двете богословски специалности е огромен и това провокира откриването на още една. И така, освен досегашните „Църковен мениджмънт“ и „Християнско поклонничество“, от предстоящата година се добавя новата „Православно богословие“.

„Резултата, който постигнахме в приема в направление „Богословие“, всъщност ни изненада много. Оказа се, че в Бургас има голям интерес. Множество високообразовани, работещи хора с кариери, някои от тях – с кариера в научната област, академична - се записаха в двете програми. Новата програма тази година е „Православно богословие“.
Желанието за публични лекции, за представяне на книги в тази област е много голямо. Всъщност Бургас се показва като една силна втора база на Богословския факултет“, отбеляза проф. Седларски.

Студентите

Първата година надминава очакванията и по отношение на студентите. Тогава например бакалавърската специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" запълва всичките си бройки не само за държавна поръчка, има и много хора, които я записват в платената форма на обучение.

"Тази година очакваме също толкова голям интерес. Започват пак да се пълнят програмите. Имаме – което е много интересно – студенти не само от Бургас, има вече записани студенти за есента от Пловдив, от София, от Стара Загора, което е една от големите мои идеи – филиалът, освен основната си мисия – да позволи на хората от Бургас да получат образование на национално равнище и качество на Софийския университет, да привлече хора от други места в страната, които да дойдат в Бургас, използвайки повода хем да получат диплома от Софийския университет, хем да бъдат четири, пет или повече години на морето - отбеляза проф. Седларски. - Това ще доведе до създаване на общност на млади хора от различни места в страната. Надявам се в бъдеще – и от чужбина, защото примерно "Дигитална хуманитаристика" я предлагаме на английски език и идеята е да се предлагат все повече програми на чужди езици следващите години, така че да привличаме и международни студенти."

Срокове

Кандидат-магистърската кампания вече тече. До края на септември кандидат-магистрите могат да подават документи в офиса на филиала, който се намира на гърба на сградата на НКХ. 

"Освен в каналите ни в социалните мрежи, където можете да ни намерите, ви очакваме и на място, и по телефона. Екипът ни полага всички усилия това да става максимално удобно за бургаските студенти, да не им се налага да са ангажирани със софийската администрация по възможност", увери професорът.

Такси

Таксите се определят за всяка отделна програма.

"Например за богословските програми държавна поръчка таксата е нула лева, за платеното е от порядъка на 400 лева на семестър - даде пример проф. Седларски. - По-високи са таксите в направление „Музика“, където и разходите за обучение са по-големи. Те варират от няколкостотин лева на семестър до вече по-големи суми за платеното обучение. Но броят на кандидатите показва, че напълно си заслужават такива такси, защото после очакваните доходи от упражняването на такива професии са и много по-високи."

Интервюто с проф. Седларски може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицинският факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ откри новата академична година

Новата академична година на Медицинския факултет към Бургаския държавен университет бе открита тържествено в присъствието на настоящи и новоприети студенти, представители на академичното ръководство и преподаватели и на множество гости. Ректорът на университета, проф. д-р Христо Бозов посочи: „Тази година отбелязахме един значителен..

публикувано на 16.09.24 в 20:06

Ново общежитие и ателиета за учениците от Художествената гимназия в Сливен

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ Сливен заедно с откриването на учебната година откри и новоизграденото общежитие за възпитаниците си. Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений благослови ученици и учители и отслужи празничен водосвет за освещаване на общежитието. Началото на строителните работи бе дадено през 2018..

публикувано на 16.09.24 в 18:11

Програма предоставя пълна стипендия на гимназисти, за да прекарат една учебна година в САЩ

Стартира кандидатстването за едногодишна обменна програма YES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study), съобщава от Община Бургас.  23-ма български ученици ще имат възможност да получат пълна стипендия и да прекарат учебната 2025/2026 година в САЩ.  YES е за всички отворени към света и приключенски настроени ученици. Програмата се финансира изцяло..

публикувано на 16.09.24 в 14:53
Снимка: Община Несебър

Децата в Несебър и Царево също прекрачиха училищния праг

Над 300 са първолаците, които днес прекрачиха училищния праг в Община Несебър. От тях 136 ще учат в най-голямото училище – СУ „Любен Каравелов“. В деветте училищни институции на общината тази година ще се обучават малко повече от 2550 ученици, в детските градини – над 900 деца, като в задължително предучилищно образование са над400 малчугани...

публикувано на 16.09.24 в 14:32

И в боляровското СУ,,Д-р Петър Берон“ откриха учебната година

По традиция първият учебен ден събра в двора на СУ,,Д-р Петър Берон“ - Болярово развълнувани ученици, родители и учители. Най-щастливи бяха малките първокласници, нетърпеливи да влязат в класната стая. Кметът Христо Христов: „Най-сърдечно Ви поздравявам с първия учебен ден- денят, в който по традиция се открива учебната година в българското..

публикувано на 16.09.24 в 13:53

Ученици от 23 училища получиха грамотите си за участие в литературния конкурс на БНР Бургас

Ученици от 23 училища от цялата страна, както и от Българското училище в Париж получиха на първия учебен ден своите грамоти за това, че са публикувани в осмото издание на нашия сборник с разкази. Цяла година събираме приказни истории и стихотворения на деца от целия свят. Най-добрите от тях са събрани в книжката „Приказни истории с БНР..

публикувано на 16.09.24 в 13:28

Около 100 първокласници прекрачиха прага на ОУ "Антон Страшимиров" /СНИМКИ И ВИДЕО/

С песни, стихотворения и вълнение бе открита учебната година днес. Над 2 000 първокласници пристъпиха прага на училищата в Бургаско. След ремонт и освежаване на сградата, Основно училище „Антон Страшимиров“ посрещна своите най-малки възпитаници. На събитието присъства и кметът Димитър Николов. Около 100 деца чуха училищния звънец за първи..

обновено на 16.09.24 в 13:26