Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 5 до 7 септември:

В Созопол канят на Фестивал на старите занаяти и изкуства

Творци от цялата страна ще се представят в седмото издание на изложбата - базар

| обновено на 05.09.24 в 10:19

АРТ Изложба-базар „Старите занаяти и изкуства“ Созопол 2024  ще се проведе за седма година в морския град. Фестивалът предоставя възможност на автори, фирми и творчески обединения да представят пред жителите и гостите на Созопол дизайнерски, ръчно изработени и уникални произведения от различните изкуства и занаяти.

За първи път в събитието ще участва Лилия Балчева, която ще се представи със свои оригинални плетени чанти:

„Много се радвам, че тази година успях да бъда сред участниците! Изработвам плетива направени на една кука – шалове, шапки, играчки и аксесоари. Чантите, с които се представям са от специална прежда памук, мерино, акрил и металическите нишки, които им придават елегантност. Любовта към плетенето е още от детството ми, като през годините това беше любимото ми хоби, а вече е и мое професионално занимание!“

повече може да чуете в звуковия файл:



За втори път във фестивала ще участва тъкачница Дзев Студио от Варна. Милена Кючукова и Галя Николова са творци, които успяват не само да съхранят традицията, но и да я превърнат в съвременна красота:

"Преди пет години участвахме в арт изложбата - базар, сега отново се радваме, че гостуваме на Созопол. Ще представим ръчно тъкани изделия за дома - черги, килими, постелки, декоративни възглавници, стенни пана и още чанти и раници, които са комбинация от естествена кожа и ръчно тъкана част. Нов продукт, които ще предложим са тъканите дамски и мъжки палта, изработени по наша уникална технология."

повече може да чуете в звуковия файл:  


Цветан Панайотов за пети път ще се включи в изложбата – базар. Творецът е професионален лютиер, които създава стилни бижута:

„Созопол всяко лято ни привлича, не само с морето, но и с празниците на изкуствата „Аполония“ и този прекрасен арт базар, който дава възможност за изява на нас творците. Бижутата ми са от анодиран алуминий, сребро и минерали, представям и статуетки от дърво и смола!“  

повече може да чуете в звуковия файл:


Фестивалът на старите занаяти и изкуства се провежда в двора на Етнографския музей в Стария град на Созопол. 

Жителите и гостите на града могат да разгледат произведенията на изложителите и техните демонстрации всеки ден от 5 до 7 септември от 11.00 до 22.00 ч. Във всеки от трите дни е предвидена и музикално - артистична програма с начален час 17.30 ч.

На 6 септември по време на изложбата - базар кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев ще връчи наградата "Пазител на българските традиции".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Наръчник за оцеляване на младия учител" 2 на Томас Гаро за учители, ученици и родители

Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..

публикувано на 13.09.24 в 15:56

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42