Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемични нива на COVID в Бургас установи лаборатория към СУ

Увеличение на случаите през август регистрират и от Регионалната здравна инспекция, но успокояват, че случаите не са много и че заболяването протича леко

Снимка: Архив


В Бургас има епидемични нива на COVID, предупреди в интервю за БНР Бургас вирусологът и молекулярен биолог д-р Сергей Иванов.

Той ръководи лаборатория към Софийския университет, в която изследва проби от отпадните води на четирите най-големи града в България: София, Пловдив, Варна и Бургас. Патогените могат да се открият в тях по-бързо и по-точно, отколкото чрез стандартния метод, при който болният трябва да мине през личния лекар, който да му назначи лабораторен тест, който човекът да плати и ако резултатът е положителен за вируса, случаят да бъде регистриран в съответната Регионална здравна инспекция, поясни д-р Иванов.

Екипът му изследва водите за патогени по хората, които са индикация за състоянието в дадения град. „Когато се открият, това значи, че вече има някакво епидемиологично събитие в населеното място, защото не се хващат един или двама човека, ако са болни от нещо“ - обясни д-р Иванов.

„Изследваме за четирите големи града основно – София, Пловдив, Варна и Бургас, като за Бургас има една устойчива тенденция от два месеца насам да се открива COVID в големи количества. В момента в Бургас е най-масивната епидемията специално от COVID“, посочи специалистът и допълни, че е трудно да се определи точния брой на заразените, както и на процента им от населението, защото „ние дори не знаем колко точно човека живеят в Бургас, или поне в тези квартали, обхванати от основната пречиствателна система, но минимум няколкостотин човека най-вероятно едновременно миналата седмица (9-15 септември – бел. ред.) са били болни от COVID“.

Официалните данни на РЗИ контрастират с получените от лабораторията. За цитираната седмица регистрираните случаи са едва двадесетина, и то не в град Бургас, а в цялата област, което д-р Иванов обясни с тромавата процедура по официалното установяване на заболяването.

„При нас не се изисква разрешение за вземане на проби, тоест ние директно тестваме това, което е налично и което няма как да се скрие. Затова хващаме много по-рано и по-пълно от РЗИ поне тези вируси, които изследваме“, обясни д-р Иванов.

Потърсена за коментар, директорката на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ д-р Мирослава Киселкова посочи, че инспекцията отчита увеличение на регистрираните случаи през август, но успокои, че заболяването не протича тежко:

"Към момента в област Бургас официално регистрираните случаи на COVID са 651, като последния месец август, за който имаме данни, са 87. Като цяло за годината месец август показва завишаване на регистрираните случаи на COVID, но спрямо предната година заболяемостта е в спад", коментира директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Бургас, която успокои, че заболяването протича леко и няма хоспитализирани много тежки случаи.

До средата на септември темповете, с които се регистрират заболелите от КОВИД, вървят със същите темпове, каквито са и миналия месец. До 15 септември регистрираните заболели са 42-ма, което в сравнение с регистрираните заболели от КОВИД август месец – 87, показва, че заболеваeмостта върви в същите темпове, както и предния месец.

В РЗИ вече са получени ваксини срещу най-новия щам на коронавируса. Имунизациите са напълно безплатни за хората и не зависят от здравния им статус, посочи още д-р Киселкова.

Интервютата с д-р Сергей Иванов и д-р Мирослава Киселкова може да чуете в прикачените звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз представи данни от СЗО

Програмата за силанизация е редуцирана тази година

Националната програма за детското дентално здраве включва освен силанизация още три направления, сред които устна хигиена, хранене и флурна профилактика. Семинар по темата събра както представители на Българския зъболекарски съюз, начело с неговия председател д-р Николай Шарков, специалисти по дентално здраве и представители на учебни..

публикувано на 19.09.24 в 14:14

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се..

публикувано на 19.09.24 в 12:28

В изнесена приемна на РЗИ в Камено ще сдвояват смарт устройства с ел. здравни досиета

В 10 часа в читалището на Камено служители на Регионалната здравна инспекция ще сдвояват смарт устройства с личните електронни здравни досиета на желаещи жители на града.  Те трябва предварително да са инсталирали приложението „еЗдраве“ на мобилния си телефон.  По време на изнесената приемна ще се проведе информационна кампания. Тя ще продължи..

публикувано на 19.09.24 в 08:30

Фармацевтите предлагат разкриването на аптеки в отдалечените райони, вместо вендинг машини

Фармацевтите у нас са в протестна готовност заради предложени промени в закона, свързани с продажба на лекарства от вендинг машини. Те ще се позиционирани в малки и отдалечени населени места, без да имат връзка с аптека. Според аптекарите това е недопустимо и те имат собствени предложения. Според фармацевтите по-добро би било разкриването на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Марин Киров: Новият Медицински център в Царево ще осигури адекватна грижа за местни и туристи

Избран е изпълнител за втория етап от строежа на новия Медицински център в Царево, информират от Общината. Днес бе дадено началото на довършителния етап. „През настоящия мандат осигурихме финансиране и проведохме процедура за избор на изпълнител на финалната фаза от довършването на Медицинския център. Заделили сме средства и за специфично медицинско..

публикувано на 17.09.24 в 11:18

Подмладяване на случаите на туберкулоза отбелязват здравните власти в Бургас

Подмладяване на случаите на туберкулоза отбелязват здравните власти в Бургас. Очакванията са и за повече случаи на новозаболели спрямо миналата година. Отпадналост, кашлица, слаба температура и загуба на тегло са симптомите, при които трябва да се посети специалист за изследване за заболяването,  каза главната сестра в Белодробната болница в..

публикувано на 16.09.24 в 13:11

Белодробната болница с безплатни прегледи за туберкулоза

Седмица на отворените врати за туберкулоза ще се проведе в белодробната болница в Бургас. В рамките на инициативата ще се извършва скрининг на риска за заболяването чрез анкета и консултации.  На съмнителните за туберкулоза лица ще се правят прегледи и допълнителни изследвания. Посещенията може да се извършват от 10 до 16 часа. Инициативата се..

обновено на 16.09.24 в 08:57