Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Анна Йончева с поредна изложба "Да се запознаем с "Различните" деца на България"

Тя представя чрез снимки 28 деца с различни заболявания

Анна Йончева е инициатор на фотоизложба "Да се запознаем с "Различните" деца на България", тя е съвместна инициатива с фондация "Можем заедно". Експозицията беше открита преди началото на новата учебна година в близост до Националния музей „Земята и хората“ в София. Досега Анна е създала над 13 изложби, представяйки историите на тези деца както в страната ни, така и в чужбина. 

Поредната инициатива има за цел да отправи и покана към училища, институции и големи компании да се включат в тази кампания, която цели да разкаже за тези деца. Те също като своите връстници мечтаят и искат да бъдат приети и разбрани от обществото.


 Снимани са деца с различни заболявания от цялата страна, които имат същите пъстри и големи мечти като своите връстници,обичат да играят и искат да имат приятели, каза Анна Йончева:

"Представени са 28 деца с различни състояния, показва техните лица, техните мечти и накрая всяка една мечта завършва с покана към другите деца да напрвят нещо заедно, това всъщност и е ключето към изложбата. Представени са по две три дечица със синдром на Даун, с ДЦП, нечуващи и др. В кратки текстове сме обяснили как можем да се запознаем с тях, как да комуникираме с тях, че не е опасно, че не е заразно. За децата с епилепсия сме обяснили как може да им се помогне ако получат епилептичен пристъп.Това е нашият начин да сме близо до децата и да им покажем, че не трябва да се страхуват!   

повече може да чуете в звуковия файл:

   

Изложбата, всъщност е част от проект със същото име, който е факт от 3 години. Създадена е книга, която разказва чрез снимки и кратки текстове за децата с увреждания. Тя се разпространява в училища, в детски градини, говори се с децата на тази тема.

"Надявам се, че до някаква степен сме успели да променим нагласата на обществото към тези деца със заболявания! Апелът ми е към всички родители да обяснят на децата си колко е важно да приемат и разбират своите връстници със специални потребности. Призивът ми е и към училищата в страната, да представят фотоизложбата на своите възпитаници. Има различни варианти за това – разпечатване на фотосите на табла или представяне като презентация в Часа на класа." 


С фотографа Анна Йончева може да се свържете на сайта „Различните деца на България“ или във фейсбук страницата на инициативата. БНР - Бургас също може да помогне за осъществяването на контакт, за да се случи фотоизложбата "Да се запознаем с "Различните" деца на България" и в нашия град.      

повече може да чуете в звуковия файл: 
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Основен ремонт на улици и ВиК в Поморие започва до дни

Основният ремонт на улици и ВиК инфраструктура ще стартира в Поморие до дни , стана ясно на обществено обсъждане в морския град. Присъстваха кметът Иван Алексиев, инж. Ивайло Костов от фирмата-изпълнител на проекта, граждани и общински съветници. Прогнозната стойност на проекта е почти 4,2 млн. лева без ДДС . Определени са две фирми-изпълнители,..

публикувано на 26.09.24 в 21:14

Димчево отбелязва своя празник с народни борби и фолклорен концерт

Празничната програма в село Димчево започва на 28 септември от 10 часа  с народни борби, на които специален гост ще бъде легендата в този спорт Станка Златева. Вечерта, от 18:30 часа, започва празничният концерт с участието на Оркестър „Веселие“ със солисти Цветелина и Панайот Стойчеви, Станчо Николов – акордеон, и Петко Стоянов – гайда, ТГ „Иглика“ –..

публикувано на 26.09.24 в 15:04

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

публикувано на 26.09.24 в 14:22
Uметът на община Сливен Стефан Радев (вляво) по време на заседанието на общинския съвет.

Община Сливен ще осигури средства за обновяването на старческия дом

Община Сливен ще осигури дофинансиране за обновяване на старческия дом в града, съобщи кметът Стефан Радев, след като общинският съвет прие изменения в общинския бюджет. Предвижда се цялостна реконструкция на сградата. „По тези дейности имаме одобрен проект и подписано споразумение по Плана за възстановяване и устойчивост. Финансирането ще бъде 70%,..

публикувано на 26.09.24 в 14:21

Номинираха Община Сливен за награда за принос в областта на достъпа до информация

Община Сливен е номинирана за наградата "Златен ключ" в категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани". Номинирането се извършва на база оценка на изпълнението на изискванията на Закона за достъп до обществена информация, включително регулярното публикуване на информация на сайта на институцията,..

публикувано на 26.09.24 в 12:54

Православната църква отбелязва Преставяне на свети апостол и евангелист Йоан Богослов

На 26 септември църквата празнува Преставяне на св. апостол и евангелист Йоан Богослов.  Св. Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици. Той е един от тримата свидетели на Преображението на Христос заедно с брат му Иаков (Заведеев) и Петър (Матей 17 глава). Йоан е ученикът, на когото разпнатият Иисус поверява..

публикувано на 26.09.24 в 10:27

Бургас ще е домакин на международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“

Четиринадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2024 ще се проведе в Бургас. Тя ще е от 26 до 29 септември и се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на  ЮНЕСКО  и с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“..

публикувано на 26.09.24 в 08:40