Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От октомври в комплекс "Славейков":

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Бургазлии се включиха активно в обсъждането на проекта

| обновено на 28.09.24 в 14:51

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва през октомври. Дейностите по проекта "Подмлади града" са за над 7 милиона лева.


Идеята е да създадем модерно пространство, което ще отговори не само на нуждите на спорта, но също ще бъде и център за социални, културни и общностни дейности. Проектът "Подмлади града" е вдъхновен от желанието да трансформираме зала "Младост" и прилежащите пространства в място, което да отразява визията на общността,  подчерта Мая Русева, директор на дирекция "Стратегическо развитие" в Община Бургас и ръководител на проекта. По думите й целта е да бъдат включени в живота на общността всички-деца, младежи, пенсионери, хора с увреждания.


Сграда с близко до нулевото енергийно потребление ще бъде залата след ремонта.  Предвижда се обновяване на всички помещения, запазване на функцията на някой и създаване на нови функционални зони, които да обслужват по-широко интереса на гражданите, съобщи инженер Симеон Коцев:

"Обновяват се централните фоайета, общите части, съблекалните санитарните възли, обособяват се нови зони за мултифункционална работа, фитнес зона, СПА център, достъпен за граждани и обновяване на самите зали, които се ползват в момента от спортистите."


Срокът за ремонта е 360 дни. След изпълнението на строително-монтажните дейности трябва да започне и преструктурирането на околното пространство. Детска площадка с екоматериали, сензорна и билкова градина, зона за градско земеделие са част от идеите, залегнали в проекта за преобразяването му. Искаме мястото да стане по-приветливо за хората, а и да му вдъхнем нови живот, подчерта инженер Симеон Коцев:

"В централната зона между залата и подлеза идеята е да се обособи водна площ на две нива-ефектна и интересна с места за сядане. Предвиждат се временни сцени, кино на открито. Пред централния вход на залата се предлага сух фонтан, по подобие на този на площад "Тройката". Проектът планира разполагането на скулптори около залата като тематиката е "птиците на Бургас". Търсим различна паркова мебел, различни настилки екосъобразни."


Бургазлии се включиха активно и поискаха повече зеленина, пространства за концерти и спорт, много пейки. Всичко ще е по-добро от това, което е в момента, смятат повечето от включилите се в срещата днес.

Проектът не включва дейности около подобряване на условията за паркиране в района, стана ясно след въпроси по темата от жители на „Славейков“.

Подробен репортаж за проекта и идеите на жителите на "Славейков" ще чуете в сутрешния блок на БНР-Бургас в понеделник след 8 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34
Тихомир Янакиев

Започват основни ремонти на централни улици в Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа споразумения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Созопол за реализацията на три проекта на обща стойност 1 565 000 лева, съобщиха от пресцентъра на крайморската община. Първият е за изграждане на уличен водопровод и улична канализация в местността Мисари в..

публикувано на 28.09.24 в 12:20

Училище "Петко Росен" отбеляза Европейския ден на спорта

Бургаското Средно училище „Петко Росен“ отбеляза вчера Европейският ден на спорта – 27 септември, с разнообразни активности и специални гости. В сутрешната гимнастика се включиха плувецът рекордьор Цанко Цанков и гимнастичката  Валерия Дочева. Краят на сутрешната част бе отбелязан с право хоро, в което се включиха всички присъстващи. През..

публикувано на 28.09.24 в 12:06

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко мерки -..

публикувано на 28.09.24 в 10:01

Нито един кандидат за управител на медицинския център в Елхово

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града, затова срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври. Кризата с липсата на медицински кадри в малките  и особено пограничните общини продължава да се задълбочава, показват данните през последните години...

публикувано на 28.09.24 в 08:14

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Емблематичното място

Пространството „Кораба“ в Поморие – развръзка и идеи

Мястото, известно като „Кораба“ в Поморие, породи напрежение по време на обществено обсъждане, което се проведе в морския град. Изменението на Подробния устройствен план за това емблематично за поморийци пространство е включено в дневния ред на следващата общинска сесия. Тя трябваше да се проведе на 24 септември, но поради здравословни..

публикувано на 27.09.24 в 16:13