С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди.
Проявата е част от новата инициатива на регионалния музей „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“. Тя се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България, Община Бургас и Областната администрация.
Проектът има за цел да сближава култури. Култури, които във всяка една цивилизация и всяко едно общество започват от трапезата, припомни директорът на бургаския музей Милен Николов:
„На трапезата се случва всичко и тъжните и веселите събития в живота ни се случват там. Край нея става и опознаването и се решават проблемите. Това е и нашето послание – с вилица, с нож, с вкусна храна и чаша вино, така може да се стигне до разбирателство.“
Инициативата включваше и кулинарна демонстрация в етнокухнята на музея. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ приготвиха един от най-популярните празнични сладки специалитети– унгарски щрудел, известен като „ретеш“, а присъстващите имаха възможност да го опитат.
Унгарският посланик Миклош Борош, заедно с кмета Димитър Николов опитаха от шрудела и похвалиха бургаските ученици, за добре приготвения сладкиш.
„Кулинарията е не само символ на приятелство, тя сближава и създава приятна емоция. Ние знаем, че унгарският народ е много гостоприемен и колкото повече подобни инициативи имаме, толкова повече нашите народи ще се сближават. Каним негово превъзходителство да организираме все повече такива събития, с изложби и културен ангажимент“, каза Николов. Николов.
Унгарският посланик благодари за поканата да гостува в морския град и за възможността за среща на дипломацията, историята и културата чрез кухните на нациите.
Изложбата „Сладки посланици“ разказва подробно за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на тяхното създаване – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата „Янчи Риго“, палачинката „Гундел“, чийзкейкът „Ракоци“, бонбоните „Унгарска рапсодия“.
Експозицията включва и оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии.
Изложбата ще гостува в Етнографския музей до 10 януари 2025 г.
повече може да чуете в звуковия Файл:
World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...
Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“. Първа подгласничка е петнадесетгодишната Деница Стоянова, най-младата участничка в челната тройка. Втора подгласничка стана осемнадесетгодишната Грациела Кечерова. Конкурсът премина в три тематични тура. Първият бе с визии в спортно-елегантен стил. Вторият тур беше дефиле по..
Щъркелите са най-известните мигриращи птици в света. България е едно от техните местообитания в Европа, където могат да намерят подходящи условия за гнездене и хранене. Миграцията на този обичан от хората вид в района на Бургас протича главно през август, когато покрай Черноморското крайбрежие прелитат и до 250 000 бели щъркела, поясни в интервю..
Фестивалът LUNAR представи близо 6000 минути дигитално изкуство в своето първо морско издание. Във вечерите между 1 и 4 август, курортите Царево, Лозенец, Ахтопол и Синеморец засияха под светлините на осем произведения. Фестът преобрази с изкуство не само градската среда, но и едни от най-завладяващите природни забележителности, разположени на брега на..
Край Созопол потопиха риболовния кораб "Чавдар", за да може плавателният съд да се превърне в изкуствен риф. На събитието присъства и президентът Румен Радев, който се гмурна край кораба. "Ние сме длъжни да утвърждаваме статута на България като морска държава. Не само заради растящото стратегическо значение на Черно море за нашата сигурност и..
Риболовният кораб “Чавдар“, служил в българските води от 1964 година, ще бъде потопен край бреговете на Созопол. Това съобщи в профила си във Фейсбук Михаил Заимов, който е инициатор на идеята за превръщането на плавателния съд в изкуствен риф. Първоначалната дата за потапянето е 6 август, но заради прогнозите за влошаване на времето акцията е изтеглена..
Фестивалът LUNAR: Море от светлини се проведе по крайбрежието на Южното Черноморие – от Лозенец до Синеморец. Събитието представи дигитални проекции и интерактивни инсталации, които превърнаха редица локации в сцени на съвременното изкуство. Програмата включи светлинни структури, реагиращи на движение и звук, както и прожекции върху фасади с..
World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и..
Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“. Първа подгласничка е петнадесетгодишната Деница Стоянова, най-младата участничка в..