С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди.
Проявата е част от новата инициатива на регионалния музей „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“. Тя се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България, Община Бургас и Областната администрация.
Проектът има за цел да сближава култури. Култури, които във всяка една цивилизация и всяко едно общество започват от трапезата, припомни директорът на бургаския музей Милен Николов:
„На трапезата се случва всичко и тъжните и веселите събития в живота ни се случват там. Край нея става и опознаването и се решават проблемите. Това е и нашето послание – с вилица, с нож, с вкусна храна и чаша вино, така може да се стигне до разбирателство.“
Инициативата включваше и кулинарна демонстрация в етнокухнята на музея. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ приготвиха един от най-популярните празнични сладки специалитети– унгарски щрудел, известен като „ретеш“, а присъстващите имаха възможност да го опитат.
Унгарският посланик Миклош Борош, заедно с кмета Димитър Николов опитаха от шрудела и похвалиха бургаските ученици, за добре приготвения сладкиш.
„Кулинарията е не само символ на приятелство, тя сближава и създава приятна емоция. Ние знаем, че унгарският народ е много гостоприемен и колкото повече подобни инициативи имаме, толкова повече нашите народи ще се сближават. Каним негово превъзходителство да организираме все повече такива събития, с изложби и културен ангажимент“, каза Николов. Николов.
Унгарският посланик благодари за поканата да гостува в морския град и за възможността за среща на дипломацията, историята и културата чрез кухните на нациите.
Изложбата „Сладки посланици“ разказва подробно за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на тяхното създаване – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата „Янчи Риго“, палачинката „Гундел“, чийзкейкът „Ракоци“, бонбоните „Унгарска рапсодия“.
Експозицията включва и оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии.
Изложбата ще гостува в Етнографския музей до 10 януари 2025 г.
повече може да чуете в звуковия Файл:
Есетрова риба от сем. Ascipensiridae с дължина от 255 см, тежаща около 160 кг откриха пред н. Емине. На екземплярът се натъкнали по време на морска експедиция на Институт по рибни ресурси –(ИРР) – Варна, ССА с кораб ЕГЕО - 2. След биометрично измерване рибата е върната обратно в морето, съобразно действията за опазване на тези ценни морски видове...
Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или..
"Зонта България" реализира проект „Рада казва „не“ на насилието“. Той се провежда в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Русе. Проектът се реализира от всички осем клубове на „Зонта“ в страната. Основен партньор е Националното бюро за правна помощ, а „Български фонд за жените“ предоставя финансова подкрепа, съфинансирана..
За 30–та поредна година „Български пощи“ организират конкурса „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Срокът за участие е 18 декември 2024 г. В конкурса ще участват писма с правилно изписан адрес на подателя, за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“ и да бъде заплатена пощенската услуга. Всички писма отговарящи на условията ще получат отговор..
Естествената обстановка в дома е най-добрият декор за коледната фотосесия. Това са тенденциите през последните години, коментира популярният бургаски фотограф Виолета Пефтичева. По думите й вече не се харесва това всички да се обличат в пижами и да се снимат в заучени пози. Тук важна роля играе и добрият фотограф, който трябва да умее да..
Черният Петък има дълга и интересна история, която започва с хаоса по улиците и се превръща в глобално събитие, очаквано от милиони хора. Днес той е не само възможност за изгодни покупки, но и за осъзнат избор – да инвестираме в това, което наистина има значение. В Ability SPA вярваме, че Черният Петък е не само време за пазаруване, но и за инвестиция..
В навечерието на бургаския празник Никулден, в града - „Вечен като морето”, за втора поредна година учениците от XI А и XII А специалност „Екскурзоводско обслужване“ в СУ „Епископ Константин Преславски” ще влязат в ролята на екскурзоводи заедно с техния преподавател по теория и практика Николина Димитрова. Те ще разкажат на жителите и гостите на града..
Есетрова риба от сем. Ascipensiridae с дължина от 255 см, тежаща около 160 кг откриха пред н. Емине. На екземплярът се натъкнали по време на морска..