Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". 

Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт. 

Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.

повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:


Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на  още едно ястие с говеждо месо.

Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.

повече може да чуете в звуковия файл:


Той много хареса и шрудела, който приготвиха по унгарска рецепта в етнокухнята на музея учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. С инструкции им помогна унгарският кулинар Ласло Биро, който им обясни съставките и стъпките, които се следват при направата на сладкиша, който беше с пълнеж от тиква с мак.

повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:


Ето и рецептата : 

Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава

За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора

120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела

За корите:масло, галета

Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.


Начин на приготвяне: 

Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оризът и гъбите – допълнение към трапезата на Бъдни вечер

24 декември. Бъдни вечер. Нощта, в която всички трябва да се по-смирени. Така я описва готвачът Ути Бъчваров, който ни съветва поне в тези дни, в които трябва да сме по-добри, да загърбим негативните отношения с роднините, тъй като е възможно да възникнат спорове. Но освен цялата атмосфера, която носят коледните празници, трябва и да знаем..

публикувано на 24.12.24 в 12:00

Спелеологията или как се проучват пещерите

След коледните празници, идва Нова година. А какво може да опитате през новата 2025 година? Срещам Ви с едно младо момиче от Айтос, което прекарва голяма част от уикендите си не по магазини и кафенета….а в пещерите. Галена Спасова е на 17 години. Тя учи в Немската гимназия в Бургас. От три години тя обикаля България и я опознава по един..

публикувано на 24.12.24 в 10:55

Над 2500 участници в празничната инициатива „Да украсим Бургас”

Магията на Коледа завладя магазини, офиси, детски градини, училища, частни домове и жилищни блокове в Бургас. Те се включиха в 18-тото издание на инициативата "Да украсим Бургас". Най-активни тази година са жителите на комплексите „Меден рудник“, „Славейков“, „Братя Миладинови“ и „Изгрев“.  Красиви снимки и видеа , музикални послания за..

публикувано на 23.12.24 в 13:23

Мечешко магазинче предлага подаръци с кауза

"Операция:Плюшено мече“, която сбъдва коледни желания и през тази година за 17 - ти пореден път осигури подаръци за десетки хиляди деца и възрастни с увреждания, има мечешко магазинче. Ако си закупиш нещо от него подпомагате дейността на неправителствената организация. Отправихме предизвикателство към хората, които обичат да..

публикувано на 22.12.24 в 17:00

Тракийски университет Стара Загора с научна инициатива, свързана с аквакултурите в Черно море

Във водите на залива между Пристанището на Царево и плаж „Понтона“ вчера е поставена експериментална модулна мидена инсталация, чрез която да се проверят условията на растеж на бяла мида и нетрадиционните за нашето море стриди, съобщиха от Тракийски университет - Стара Загора. Инсталацията е разположена на приблизително 40 см от морското дъно,..

публикувано на 20.12.24 в 17:13

Графит преобрази асансьора на две гимназии в Бургас

Графит на Иван Янков - Esteo преобрази визията на външния асансьор на двете бургаски гимназии „Акад. Никола Обрешков“ и „Г. С. Раковски“. Проектът за преобразяване на градското пространство е на сдружение „Посока Бургас“. Това е петият графит на визуалния артист, който преобразява фасадите на блокове и на обществени сгради...

публикувано на 19.12.24 в 13:40

Дядо Коледа кацна с щурмови самолет в база "Безмер"

С щурмови самолет Су-25 Дядо Коледа кацна в авиобаза „Безмер“ край Ямбол. Секунди преди него, също със Су-25, се приземи Снежанка, а джуджета пристигнаха с граничен хеликоптер Agusta 109. На летището ги очакваха десетки нетърпеливи деца.  Специалният полет докарал Добрия старец от далечните земи изпълни командирът на авиобазата полк. Милен Димитров...

публикувано на 18.12.24 в 17:22