Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура".
Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт.
Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.
повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:
Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на още едно ястие с говеждо месо.
Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.
повече може да чуете в звуковия файл:
повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:
Ето и рецептата :
Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава
За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора
120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела
За корите:масло, галета
Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.
Начин на приготвяне:
Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.
Бургас ще бъде домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който ще се проведе на 13 септември в Морската градина пред Пантеона. Събитието се организира от Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) със съдействието на Община Бургас. През целия ден посетителите ще могат да разгледат и да се включат в 26 ателиета, в които..
Едно от най-посещаваните кътчета за природолюбители в Бургас – Пътеката на саблеклюна, вече е изцяло реновирано. Промяната е реализирана от Българска фондация Биоразнообразие по проект Empower Us, който цели социално-икономическо овластяване на крайбрежните общности и устойчиво развитие на региона. Обновеното пространство предлага нови информационни..
Диана Фъртунова издаде книгата си „Легенди от крепостта Русокастро“. В нея има три художествени разказа, вдъхновени от реални археологически находки, открити при разкопки на едноименната средновековна крепост. Сюжетите са развити в исторически достоверен контекст и пренасят читателите назад във времето, каза при представянето на книгата..
Фестивалът "Вино и любов" съчетава вкуса на качественото вино и красотата на изкуството. Стартът на събитието бе даден от зам.-кмета на Созопол Тодор Дамянов. Програмата днес и утре включва италианска вечер с Моника Карагенова и „The Style“, както и шоуто „Flamingo“. На феста участват 6 винопроизводители. Могат да се дегустират био храни,..
Тони Димитрова изпраща динамично лято тази година с много участия и концерти, това сподели тя в предаването на БНР - Бургас "Ева в неделя". Певицата реализира и национално турне под надслов "Бъди щастлива, Ани", което започна през юни в София в зала 1 на НДК и премина през препълнените летни театри на още 8 града - Плевен, Велико Търново, Стара..
Оксана Желяпова е бесарабска българка, родена в Кишинев, Молдова. Майка й е молдовка, а баща й българин. Оксана е юрист, носителка е на титлата „Мисис България Вселена 2022“, известна е със своята благотворителна и обществена дейност в подкрепа на българската общност в Молдова и България. Тя е първата бесарабска българка, която я печелила..
На бял свят в зоопарка в Бургас се появи бебе алпака, съобщават от атракциона в социалните мрежи. Снежнобялото животно вече може да бъде видяно в зоопарка. Алпаката е домашно животно. Отглежда се във високите части на Андите на 3500 – 5000 m надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия. Алпаката е с..
Диана Фъртунова издаде книгата си „Легенди от крепостта Русокастро“. В нея има три художествени разказа, вдъхновени от реални археологически находки,..
Едно от най-посещаваните кътчета за природолюбители в Бургас – Пътеката на саблеклюна, вече е изцяло реновирано. Промяната е реализирана от Българска..
Бургас ще бъде домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който ще се проведе на 13 септември в Морската градина пред Пантеона. Събитието се..