Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". 

Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт. 

Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.

повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:


Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на  още едно ястие с говеждо месо.

Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.

повече може да чуете в звуковия файл:


Той много хареса и шрудела, който приготвиха по унгарска рецепта в етнокухнята на музея учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. С инструкции им помогна унгарският кулинар Ласло Биро, който им обясни съставките и стъпките, които се следват при направата на сладкиша, който беше с пълнеж от тиква с мак.

повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:


Ето и рецептата : 

Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава

За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора

120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела

За корите:масло, галета

Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.


Начин на приготвяне: 

Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите

Бургас ще бъде домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който ще се проведе на 13 септември в Морската градина пред Пантеона. Събитието се организира от Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) със съдействието на Община Бургас. През целия ден посетителите ще могат да разгледат и да се включат в 26 ателиета, в които..

публикувано на 10.09.25 в 16:15

Пътеката на саблеклюна край Атанасовско езеро с обновена визия и нови атракции

Едно от най-посещаваните кътчета за природолюбители в Бургас – Пътеката на саблеклюна, вече е изцяло реновирано. Промяната е реализирана от Българска фондация Биоразнообразие по проект Empower Us, който цели социално-икономическо овластяване на крайбрежните общности и устойчиво развитие на региона. Обновеното пространство предлага нови информационни..

публикувано на 10.09.25 в 13:15

Диана Фъртунова разказва „Легенди от крепостта Русокастро“

Диана Фъртунова издаде книгата си „Легенди от крепостта Русокастро“. В нея има три художествени разказа, вдъхновени от реални археологически находки, открити при разкопки на едноименната средновековна крепост. Сюжетите са развити в исторически достоверен контекст и пренасят читателите назад във времето, каза при представянето на книгата..

публикувано на 10.09.25 в 09:50

В Созопол се провежда фестивалът "Вино и любов"

Фестивалът "Вино и любов" съчетава вкуса на качественото вино и красотата на изкуството. Стартът на събитието бе даден от зам.-кмета на Созопол Тодор Дамянов. Програмата днес и утре включва италианска вечер с Моника Карагенова и „The Style“, както и шоуто „Flamingo“. На феста участват 6 винопроизводители. Могат да се дегустират био храни,..

публикувано на 07.09.25 в 15:00

Тони Димитрова: Хубавите моменти в живота са такива, каквито си ги направиш

Тони Димитрова изпраща динамично лято тази година с много участия и концерти, това сподели тя в предаването на БНР - Бургас "Ева в неделя". Певицата реализира и национално турне под надслов "Бъди щастлива, Ани", което започна през юни в София в зала 1 на НДК и премина през препълнените летни театри на още 8 града - Плевен, Велико Търново, Стара..

публикувано на 07.09.25 в 13:00

Оксана Желяпова: Семейството и дейността ми в подкрепа на бесарабските българи в Молдова са моето щастие

Оксана Желяпова е бесарабска българка, родена в Кишинев, Молдова. Майка й е молдовка, а баща й българин. Оксана е юрист, носителка е на титлата „Мисис България Вселена 2022“, известна е със своята благотворителна и обществена дейност в подкрепа на българската общност в Молдова и България. Тя е първата бесарабска българка, която я печелила..

публикувано на 07.09.25 в 12:00

Бебе алпака е новият обитател на Зоопарка в Бургас

На бял свят в зоопарка в Бургас се появи бебе алпака, съобщават от атракциона в социалните мрежи. Снежнобялото животно вече може да бъде видяно в зоопарка.   Алпаката е домашно животно. Отглежда се във високите части на Андите на 3500 – 5000 m надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия.  Алпаката е с..

публикувано на 05.09.25 в 16:00