Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Оризът и гъбите – допълнение към трапезата на Бъдни вечер

Снимка: БТА

24 декември. Бъдни вечер. Нощта, в която всички трябва да се по-смирени. Така я описва готвачът Ути Бъчваров, който ни съветва поне в тези дни, в които трябва да сме по-добри, да загърбим негативните отношения с роднините, тъй като е възможно да възникнат спорове.

Но освен цялата атмосфера, която носят коледните празници, трябва и да знаем какво да приготвим за бъднивечерската трапеза.

Както знаем, ястията са постни и са нечетен брой. Как можем да разнообразим традиционното меню:

„В някои фамилии приготвят боба на фурна. Или пък сармите – на тенджера. Всяко семейство си има своите традиции и начини за приготвяне на ястията. В нашата фамилия зелникът се приготвяше с праз, сухи чушки и много предварително леко запържени орехи. И тази баница се приготвяше няколко дни преди Бъдни вечер, за да може мазнината да напои корите и те буквално да се „топят“ в устата. Някои фамилии, още от времето преди Освобождението, са приготвяли баклава. Ето, това е едно уж ориенталско ястие, но то винаги е присъствало на нашите бъднивечерски трапези.“, посочва Ути Бъчваров.

Ути посочи, че може бобът да се замени с леща, тъй като не е задължително да бъде непременно боб и фасул:

Оризът е една храна, която сякаш пренебрегваме и я слагаме само в сармите и в чушките. А ето, един добър пилаф, с хубав ориз, с малко праз би бил прекрасен вариант за Бъдни вечер. Лещата може да се направи „пияна“ – с винен сос. Маринованите гъби също са вариант с леко кисело-солена марината, малко черно пиперче, връзка бахар, някой дафинов лист, скилидка чесън и някое морковче, всичко това се задушава и става чудесно!“

На Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на обреден хляб. Във всяко семейство и във всяка част на България питата се прави по различен начин. Ути препоръчва на хората да си вземат дървени печати за питата, за да стане тя още по-апетитна.

Не бива, обаче, да се отнема генетично кулинарната памет на фамилията, посочва Ути Бъчваров.

Чуйте повече в звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Седмица на брака“ с XIV издание в България

Любов, брак, деца…но какво, ако искрата угасне?! Инициативата „Седмица на брака“ цели именно да възвърне и заздрави връзката на двама влюбени. Събития, предизвикателства, семинари и дори конкурс за двойки са част от едноседмичното приключение за семейни и несемейни. Инициативата е стартирала преди 28 години във Великобритания. У нас се..

публикувано на 05.02.25 в 08:20

платена публикация
Как да съчетаем стил и практичност в екстериора на дома си?

Екстериорът на дома е не само първото, което хората забелязват, но и елементът, който ежедневно ви посреща и изпраща. Той създава първото впечатление, определя атмосферата на пространството и представя вашия вкус и личен стил. Добрият екстериор не е красива визия – той трябва да бъде функционален, издръжлив и съобразен с предизвикателствата на..

публикувано на 04.02.25 в 13:00

"Майки за донорството" с онлайн базар в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми

Фондация „Майки за донорството“, чрез благотворителен онлайн базар , набира средства в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Тя е неправителствена организация, учредена преди 10 години от жени станали донори на репродуктивен материал. Целта й е да се информира обществото за необходимостта от даряване на яйцеклетки и сперматозоиди...

публикувано на 02.02.25 в 17:00

Група "Черно Фередже" гостуват тази събота в Бургас

Музикален разказ за весела компания предлагат на своите почитатели група "Черно Фередже". Те ще гостуват тази събота в „Модерен театър“ в Бургас. Музикантите, заедно с Фънки обещават да покажат най-нестандартното от себе си и да накарат публиката да пее заедно с тях, песни познати на голяма част от аудиторията още от детството. Е дин от..

обновено на 01.02.25 в 16:33

Бургазлии отбелязаха Китайската нова година с фестивал на пролетта

Много бургазлии се събраха, въпреки мрачното и прохладно време, пред сградата на Културен дом НХК, за да участват в работилницата, посветена на Китайската лунна нова година. Фестивалът на пролетта започна от обяд и продължава до 16 часа. В работилницата хората можеха да си направят хартиен китайски фенер, да си изтеглят специално..

публикувано на 01.02.25 в 14:32

Визуализация на мечтите в творческа работилница в Бургас

В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас.  На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година.  Организатор..

обновено на 01.02.25 в 12:35

Каваклии с поредна награда от фестивала за маскарадни игри "Сурва"

Кукерската група „Каваклии“ от Долно Езерово получиха специалната награда на областния управител на Перник от фестивала „Сурва 2025“. Това беше 31 – то му издание в което участваха над 12 хиляди души и 22 чуждестранни групи от Гърция, Испания, Република Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Словакия, Словения и Италия. Каваклии са..

публикувано на 01.02.25 в 10:30