Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Оризът и гъбите – допълнение към трапезата на Бъдни вечер

Снимка: БТА

24 декември. Бъдни вечер. Нощта, в която всички трябва да се по-смирени. Така я описва готвачът Ути Бъчваров, който ни съветва поне в тези дни, в които трябва да сме по-добри, да загърбим негативните отношения с роднините, тъй като е възможно да възникнат спорове.

Но освен цялата атмосфера, която носят коледните празници, трябва и да знаем какво да приготвим за бъднивечерската трапеза.

Както знаем, ястията са постни и са нечетен брой. Как можем да разнообразим традиционното меню:

„В някои фамилии приготвят боба на фурна. Или пък сармите – на тенджера. Всяко семейство си има своите традиции и начини за приготвяне на ястията. В нашата фамилия зелникът се приготвяше с праз, сухи чушки и много предварително леко запържени орехи. И тази баница се приготвяше няколко дни преди Бъдни вечер, за да може мазнината да напои корите и те буквално да се „топят“ в устата. Някои фамилии, още от времето преди Освобождението, са приготвяли баклава. Ето, това е едно уж ориенталско ястие, но то винаги е присъствало на нашите бъднивечерски трапези.“, посочва Ути Бъчваров.

Ути посочи, че може бобът да се замени с леща, тъй като не е задължително да бъде непременно боб и фасул:

Оризът е една храна, която сякаш пренебрегваме и я слагаме само в сармите и в чушките. А ето, един добър пилаф, с хубав ориз, с малко праз би бил прекрасен вариант за Бъдни вечер. Лещата може да се направи „пияна“ – с винен сос. Маринованите гъби също са вариант с леко кисело-солена марината, малко черно пиперче, връзка бахар, някой дафинов лист, скилидка чесън и някое морковче, всичко това се задушава и става чудесно!“

На Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на обреден хляб. Във всяко семейство и във всяка част на България питата се прави по различен начин. Ути препоръчва на хората да си вземат дървени печати за питата, за да стане тя още по-апетитна.

Не бива, обаче, да се отнема генетично кулинарната памет на фамилията, посочва Ути Бъчваров.

Чуйте повече в звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

От ЦПА откриха останки от параход край Созопол

Останки от параход са открили преди две години край Созопол учените от Центъра за подводна археология. По първоначални данни плавателния съд има вероятност да е потънал преди близо два века. Той в момента е на дълбочина от 8 метра, пред плаж Харманите, обясни д-р Найден Прахов, директор на института. Корабът е много засегнат от бурното море, но..

публикувано на 22.10.25 в 13:30

Край Ахелой завърши тренировъчният лагер на антарктиците

В Ахелой завърши поредният тренировъчен лагер на всички участници в предстоящата 34-та Българска антарктическа експедиция.  Тя ще потегли на 7 ноември от Варна. Ще се изпълняват 20 научни проекта, от които 6 са ръководени от екипи на чуждестранни партньори.    Командирът на базата „Св. Климент Охридски“ Камен Недков представи задачите, които..

публикувано на 21.10.25 в 13:00

Дамите от Инър Уийл клуб Бургас с инициатива в подкрепа на културата и изкуството

Близо 9 000 лв са събрали дамите от Инър Уийл Клуб Бургас до момента в подкрепа на ДТ „Адриана Будевска“. Целта е закупуване на осветителна и озвучителна техника за външни събития на театъра. В подкрепа на каузата от организацията откриха благотворителна фотоизложба през тази седмица. Тя представя фотографии на Надя Драгиева от остров..

публикувано на 19.10.25 в 17:00

Стефка Делчева: Фотографията те кара да се вглеждаш в детайлите около себе си

Стефка Делчева е фотограф от Бургас. Обича да снима природата и е сред първите, които са завършили фотографския курс към бургаската фотографска общност през 2015 година. През тази година започва неговото 11 издание, в което любителите на фотообектива ще могат да научат повече за тайните на хубавите снимки. Делчева обича да снима пейзажи и..

публикувано на 19.10.25 в 12:00

Президентът на БФ по Ушу Стефан Колев преговяра с Джет Ли за визита в България

Президентът на Българската федерация по ушу  Стефан Колев преговаря в Китай със звездата на Холивуд Джет Ли за евентуална визита в България. 62-годишният актьор е посланик на ушу по света, специалист по бойни изкуства и действителен шампион по ушу. Сред запомнящите се роли на Джет са „Манастирът Шао Лин“, „Смъртоносно оръжие 4“,“Ромео трябва да умре“,..

публикувано на 18.10.25 в 11:30

Дариха пейка-пеперуда за кърмещите майки в Бургас (СНИМКИ)

Ротари клуб Бургас – Приморие дари пейка за кърмещите майки в Бургас.Тя се намира в Морската градина близо но културен център „Морско казино“ и привлича вниманието с формата си на пеперуда. Нейн автор е Таня Анестиева, която е създател и на пейките книги популярни както в Бургас, така и в много градове на страната. Пейката за кърмачки..

публикувано на 15.10.25 в 14:30

Внимавайте при покупка на тематични костюми и украси за Halloween

Търговци и организатори на събития вече се подготвят за тазгодишния Halloween, което личи по витрините, рафтовете на магазините и онлайн рекламите. Това подсеща хората, които планират да станат част от тематичната нощ на костюмите, да започнат с пазаруването за предстоящия 31 октомври.  Нощта на Вси светии набира все по-голяма популярност у..

публикувано на 12.10.25 в 17:00