Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

платена публикация
Хоби готвачи и ученици готвят заедно в третото издание на Кулинарен двубой

Хоби готвачи и бъдещи професионалисти ще готвят заедно в третото издание на кулинарния двубой организиран от информационен сайт „Черноморие-БГ“. Домакин ще е Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ в Бургас, а всички участници ще разполагат с еднакви продукти осигурени от Lidl.

В традиционния бургаски „Кулинарен двубой“ ще премерят сили ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и хоби готвачи. Този път предизвикателството им не е само да впечатлят с вкус, но и да покажат, че хубавата храна може да бъде и щадяща за планетата. С други думи да приготвят нещо за хапване, което е както здравословно, така и приготвено с мисъл за природните резурси.

Младите кулинари ще готвят с любими продукти от Lidl и по свои рецепти, вдъхновени от Планетарната диета. Очакваме битката, която ще ни покаже какво е #ХраненеСмисъл!

Целта на двубоя, който ще се проведе на 25-ти март е да провокира бъдещите кулинари да работят в условия с непознат партньор. „Това е напълно реална ситуация в бъдещата им професионална реализация. Един ден те ще влязат в кухня, където няма да познават никого и ще трябва да се сработят с екипа. Така и днес двата отбора реално не се познават“, обясни Десислава Георгиева от „Черноморие-БГ“. 


Днес бе изтеглен жребият, който определи самите кулинарни двойки. Учениците ще си партнират с хора, за които кулинарията е само и единствено хоби. Мария Бахчеванова, ученичка от 12 „в“ клас в паралелка „Ресторантьорство“ ще готви заедно с Радостина Ценова, еколог представител на Българска Фондация Биоразнообразие. Преслав Кочевски от 12 „ж“ клас от паралелка „Производство на кулинарни изделия и напитки“ ще си партнира с Татяна Байкушева, екскурзовод в Регионален исторически музей – Бургас, а Ивайла Ворукова от XI клас ще е в кулинарен тандем със сомелиера Илиян Илиев.



В следващите близо две седмици те ще могат както да тренират, така и да се опознаят, за да могат да работят добре заедно. В деня на самия двубой ще имат на разположение три часа, за да сготвят тристепенно меню. Основният герой в него ще е пъстървата. Участниците разполагат с абсолютната свобода как точно ще я приготвят и дали ще използват рецепта или авторска вариация. 

Рибата е охладена и предварително изчистена, а трите двойки ще трябва да приготвят по три порции от всяко едно от ястията – разядка, салата и основно. Дъговата пъстърва има малко кости и много вкусно месо, което я превръща в една от най-предпочитаните сладководни риби, но в същото време и много деликатна за приготвяне. Някои от хоби готвачите никога не са приготвяли пъстърва и не скриват, че за тях това ще е предизвикателство. 

Освен рибата участниците ще разполагат и с достатъчно количество продукти и подправки от най-високо качество. Lidl ще необходимите продукти, които готвачите да имплементират в своите рецепти. Кулинарният двубой ще се проведе навръх Благовещение, когато църковния канон позволява консумирането на риба по време на Великденските пости. Самото състезание ще се проведе в една от учебните кухни на ПГТ „Асен Златаров“. Участниците ще имат на разположение всички необходими професионални уреди, включително и такива от най-ново поколение, с които да приготвят храната си. 

Началото е в 9 часа, а квалитетно жури ще оценява храната. То ще включва Айдън Хасан – управител на ресторанта на интерхотел „България“, Катя Рихтер и Диана Инджелиева – преподаватели в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. В оценката си те ще наблегнат на отношението към продуктите, на визията и вкусовете качества. Ще разговарят с готвачите и ще проследят процеса на приготвяне като няма да толерират разхищение на храната. От своя страна кулинарните двойки сами ще представят храната си и ще презентират концепцията си, за да я защитят пред журито, което по специална точкова система ще я оценява.

По инициатива на Lidl и един от партньорите на образователната кампания #ХраненеСмисъл – НАПДИМ, са поканени студенти от Медицинския университет във Варна. Те ще разкажат на бъдещите готвачи и професионалисти за значението на осъзнатото хранене и колко е важно да се храним с мисъл за нашето здраве, както и с грижа за природата. Всички участници в двубоя ще получат специални награди, осигурени от Lidl, както и книги на кулинарна тематика, предоставени от веригата книжарници „Хеликон“.

По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преображение Господне е

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от дванадесетте велики Господски  празници – Преображение Господне. Той е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесната Си слава пред трима от най-близките Му ученици.  Като ги подготвял за предстоящите събития, Той често им говорел за страданията,..

публикувано на 06.08.25 в 07:22
Снимката е илюстративна.

Голям пожар край Карнобат, огънят се насочи към крепостта Маркели (обновена)

Близо 10 екипа пожарникари, земеделци, доброволци, служители на горското стопанство се борят с  голям пожар край Карнобат.  Няма опасност огънят да стигне до населени места, обясни за БНР Бургас кметът Георги Димитров.  С голям пожар край Карнобат се борят пожарникари и огнеборци Изгорели са няколко постройки и  три пчелина, опитваме се да..

обновено на 05.08.25 в 18:36
Илюстративна снимка, архив

Забрана за придвижване на дребни преживни животни в област Сливен

Във връзка с разпространението на шарка и син език по дребните преживни животни в страната в област Сливен се въвежда едномесечна забрана за придвижване на дребни преживни животни . Превантивни мерки бяха набелязани и в областите Шумен и Перник. Българската агенция по безопасност на храните удължава от днес мерките срещу разпространението на шарка по..

публикувано на 05.08.25 в 16:45

Ден на отворените врати на „Верни“ и „Места“ в Бургас

Ден на отворените врати по повод 146-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България ще има в Морска гара-Бургас. Бургас ще бъде домакин на тържествени мероприятия, посветени на 146-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Военен ритуал по поднасяне на венци и цветя ще се проведе пред паметника..

публикувано на 05.08.25 в 16:15

Потребителската кошница поевтинява с два лева, но бургазлии не вярват на статистиката

С два лева по-малко е струвала потребителската кошница за миналата седмица. Тази седмица сме платили 97 лева за продуктите от първа необходимост - срещу 99 лева спрямо предходната. Това стана ясно по време на пресконференция на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Намаление на цените е отчетено при..

публикувано на 05.08.25 в 12:30

Бургаската група Hellbound в топ 3 на най-големия метъл фестивал в света

Бургаската метъл група Hellbound взеха участие на най-големия метъл фестивал в света – Wacken Open Air в Германия. В конкурсната програма Wacken Metal Battle младите музиканти заеха трето място сред близо 40 банди от различни държави. Всеки участник имаше по 30 минути сценично време, а журито отличи петте най-добри групи, сред които и Hellbound –..

публикувано на 05.08.25 в 11:00

По-високи средни добиви при пшеницата, отчитат зърнопроизводителите в Ямболско

По-високи средни добиви при пшеницата, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област, в сравнение с миналата година. По- добра се оказва реколтата и при ечемика, въпреки неблагоприятните прогнози. Средният добив от декар пшеница е почти 600 кг, отчитат стопаните в региона, докато година по рано е 525 кг. Качеството на зърното също е високо, но..

публикувано на 05.08.25 в 10:00