Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

платена публикация
Хоби готвачи и ученици готвят заедно в третото издание на Кулинарен двубой

Хоби готвачи и бъдещи професионалисти ще готвят заедно в третото издание на кулинарния двубой организиран от информационен сайт „Черноморие-БГ“. Домакин ще е Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ в Бургас, а всички участници ще разполагат с еднакви продукти осигурени от Lidl.

В традиционния бургаски „Кулинарен двубой“ ще премерят сили ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и хоби готвачи. Този път предизвикателството им не е само да впечатлят с вкус, но и да покажат, че хубавата храна може да бъде и щадяща за планетата. С други думи да приготвят нещо за хапване, което е както здравословно, така и приготвено с мисъл за природните резурси.

Младите кулинари ще готвят с любими продукти от Lidl и по свои рецепти, вдъхновени от Планетарната диета. Очакваме битката, която ще ни покаже какво е #ХраненеСмисъл!

Целта на двубоя, който ще се проведе на 25-ти март е да провокира бъдещите кулинари да работят в условия с непознат партньор. „Това е напълно реална ситуация в бъдещата им професионална реализация. Един ден те ще влязат в кухня, където няма да познават никого и ще трябва да се сработят с екипа. Така и днес двата отбора реално не се познават“, обясни Десислава Георгиева от „Черноморие-БГ“. 


Днес бе изтеглен жребият, който определи самите кулинарни двойки. Учениците ще си партнират с хора, за които кулинарията е само и единствено хоби. Мария Бахчеванова, ученичка от 12 „в“ клас в паралелка „Ресторантьорство“ ще готви заедно с Радостина Ценова, еколог представител на Българска Фондация Биоразнообразие. Преслав Кочевски от 12 „ж“ клас от паралелка „Производство на кулинарни изделия и напитки“ ще си партнира с Татяна Байкушева, екскурзовод в Регионален исторически музей – Бургас, а Ивайла Ворукова от XI клас ще е в кулинарен тандем със сомелиера Илиян Илиев.



В следващите близо две седмици те ще могат както да тренират, така и да се опознаят, за да могат да работят добре заедно. В деня на самия двубой ще имат на разположение три часа, за да сготвят тристепенно меню. Основният герой в него ще е пъстървата. Участниците разполагат с абсолютната свобода как точно ще я приготвят и дали ще използват рецепта или авторска вариация. 

Рибата е охладена и предварително изчистена, а трите двойки ще трябва да приготвят по три порции от всяко едно от ястията – разядка, салата и основно. Дъговата пъстърва има малко кости и много вкусно месо, което я превръща в една от най-предпочитаните сладководни риби, но в същото време и много деликатна за приготвяне. Някои от хоби готвачите никога не са приготвяли пъстърва и не скриват, че за тях това ще е предизвикателство. 

Освен рибата участниците ще разполагат и с достатъчно количество продукти и подправки от най-високо качество. Lidl ще необходимите продукти, които готвачите да имплементират в своите рецепти. Кулинарният двубой ще се проведе навръх Благовещение, когато църковния канон позволява консумирането на риба по време на Великденските пости. Самото състезание ще се проведе в една от учебните кухни на ПГТ „Асен Златаров“. Участниците ще имат на разположение всички необходими професионални уреди, включително и такива от най-ново поколение, с които да приготвят храната си. 

Началото е в 9 часа, а квалитетно жури ще оценява храната. То ще включва Айдън Хасан – управител на ресторанта на интерхотел „България“, Катя Рихтер и Диана Инджелиева – преподаватели в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. В оценката си те ще наблегнат на отношението към продуктите, на визията и вкусовете качества. Ще разговарят с готвачите и ще проследят процеса на приготвяне като няма да толерират разхищение на храната. От своя страна кулинарните двойки сами ще представят храната си и ще презентират концепцията си, за да я защитят пред журито, което по специална точкова система ще я оценява.

По инициатива на Lidl и един от партньорите на образователната кампания #ХраненеСмисъл – НАПДИМ, са поканени студенти от Медицинския университет във Варна. Те ще разкажат на бъдещите готвачи и професионалисти за значението на осъзнатото хранене и колко е важно да се храним с мисъл за нашето здраве, както и с грижа за природата. Всички участници в двубоя ще получат специални награди, осигурени от Lidl, както и книги на кулинарна тематика, предоставени от веригата книжарници „Хеликон“.

По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Дигиталното образование и ролята на компютърната техника

В последните години дигитализацията преобрази образователния процес. Учениците получават достъп до уроци, тестове и ресурси само с няколко клика, а компютрите се превърнаха в ключов инструмент за модерното обучение. В тази статия ще разгледаме как технологиите и иновациите трансформират образованието и какви предимства носи това за учениците и..

публикувано на 06.08.25 в 18:00

Затварят ул. „Ивайло“ между „Самуил“ и „Христо Фотев“ в Бургас за три месеца

Участъкът между ул. „Цар Самуил“ и ул. „Христо Фотев“ ще бъде затворен за движение поради ремонт на асфалтовата настилка след подмяна на ВиК мрежата. Ремонтните дейности започват на 7 август 2025 г. от 10:00 ч. и ще продължат три месеца, съобщава Община Бургас. Водачите на моторни превозни средства трябва да използват обозначените обходни маршрути,..

публикувано на 06.08.25 в 17:00

Едно на всеки две деца в България е жертва или пострадало от насилие

Нова социална услуга ще бъде предоставяна в  Бургас. Тя ще е част от дейността на Центъра за обществена подкрепа. Проекът, чрез който ще се реализира, е на общината със съдействието на УНИЦЕФ. Целта е, когато е пострадало дете, на едно място да получи помощ и закрила, и в същото време да му бъдат направени експертизи, така няма да бъде..

обновено на 06.08.25 в 16:48

Поскъпват таксите за стопански риболов

За издаване на безсрочно разрешително за стопански риболов ще се плаща 50 лв. вместо 20 лв., както е в момента. Правителството актуализира тарифите по закона за рибарството и аквакултурите. От 2 на 7 лева се увеличава таксата за маркиране на риболовни уреди. Таксата за стопански риболов на миди ще е в размер на 450 лв., а за скариди - 200 лв...

публикувано на 06.08.25 в 16:30

В Бургас стартира проект за социални услуги за интеграция на деца бежанци

Бургас е третата община, в която стартира пилотният проект не само за България, но и за Европейския съюз, свързан с предоставянето на алтернативни социални услуги за непридружени непълнолетни бежанци. В създаването на тези услуги се включват няколко институции на местно, национално и международно ниво. Община Бургас е предоставила Преходно..

публикувано на 06.08.25 в 15:30
снимката е илюстративна

Премахват бетонни колони и метални греди от Порт „Бургас запад“

65 бетонни колони и 60 метални греди ще бъдат премахнати от Пристанищен терминал „Бургас запад“.  Това се налага поради отпаднала им необходимост след модернизация на технологиите за обработка на товари. Предложението за прехвърляне и демонтаж е внесено от концесионера „БМФ Порт Бургас“ АД и е прието от правителството. Премахването на..

публикувано на 06.08.25 в 14:00

Организират благотворителен концерт в помощ 17-годишната Таня от Бургас

Благотворителен концерт под надслов „Да помогнем на Тани“ предстои в Летния театър в Бургас. Събитието ще е в подкрепа на 17-годишната Таня Сурчева, която вече девет години се бори с рядък злокачествен мозъчен тумор. Необходима е нова операция, за която са нужни 35 хиляди евро. Концертът ще обедини музика, танц и човечност,..

публикувано на 06.08.25 в 08:40