Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да се хванем за зелено:

Чорба от коприва в Етнокухнята на бургаския музей

Лично директорът Милен Николов запретна ръкави за полезната супа

Пролетна чорба от коприва представиха днес в Етнокухнята на бургаския музей на улица "Славянска" 69. Кулинарната демонстрация направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Рецептата е от котленския край. Показани бяха стъпките за приготвянето на чорбата, необходимите съставки и кулинарните тънкости, които правят супата от коприва питателна и здравословна. На ценителите беше предложен и интересен вариант на зелена салата с кисело мляко.

Историк даже и в кухнята, докато умело режеше попарената коприва, пресен лук и другите необходими подправка, д-р Николов изнесе пред събралата се от аромата в двора на музея публика, цяла лекция за произхода на копривата, нейните свойства и употреба от древността до наши дни.


Копривата е диворастяща. При допир с острите й мъхести листенца, усещаме парещо чувство, за което от едно време знаем, че е много полезно за здравето. В България виреят както големи, така и малки коприви. Най-добре е да бъде избрана такава, която достига до 1,5 м, тъй като според експертите съдържа повече полезни за организма съставки. Копривата се събира през пролетта или есента и е богат източник на хранителни вещества, особено на калций, който е 5 пъти повече от този в млякото и съдържа вещества, които понижават нивата на захарта. Специалисти препоръчват честата ѝ консумация, особено за хора, които страдат от анемия. Доказани са ползите ѝ в козметиката, тонизиращият ѝ и прочистващ ефект за организма.

Коприва са използвали още в Египет, в Елада и Римската империя. По нашите земи била лек срещу редица болести, под формата на отвари и чайове. А копривената чорба се готви от нашите баби от незапомнени времена.

Точната рецепта за чорба от коприва сладкодумният Милен Николов ще представи в предаването "Ева в неделя" във втория почивен ден след 14 часа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клоунът Паоло Нани гостува в Бургас с уличния спектакъл „Джекил на лед“

Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен. Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир Игнатов..

публикувано на 18.09.25 в 16:00

Ямболският Безистен отбелязва 10 години като културен център

10 години от преобразуването си в културен център отбелязва петвековният Безистен в Ямбол. Днес и утре в средновековната сграда и пространството около нея ще бъдат открити  изложби, арт-ателиета и концерти. Отбелязването на 10 -те години от трансформирането на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена от покрит базар в културен и..

публикувано на 18.09.25 в 10:40

Червенокоремни тамарини са новите екзотични обитатели на бургаския зоопарк

Зоопарк Бургас вече е дом на двойка червенокоремни тамарини, познати още като белоусти, заради шарката около муцуната им.  Това са първите екземпляри от този вид, които могат да бъдат видени у нас, и тяхното присъствие е атракция както за посетителите, така и за любителите на екзотичната природа.  Миниатюрните маймунки впечатляват със своето..

публикувано на 17.09.25 в 12:00

Веселина Михайлова събира най-екзотичните цветя в своите букети

Сини рози, букет с артишок, екзотични цветя – това са само малка част от творческите вдъхновения на бургаската флористка Веселина Михайлова. Характерно за букетите и аранжировките, които прави е спонтанността, нестандартната идея и богатите съчетания на растенията.   За Веси цветята са живот. Тя разговаря с тях и им пее, защото за нея те..

обновено на 14.09.25 в 13:48

"Сладкото чудо на Созопол" възроди старинния десерт „дамга“

Морският град отново събра жители и гости за традиционния фестивал „Сладкото чудо на Созопол“, посветен на местната созополска дамга. На площад „Кулата“ местни майстори-сладкари показаха своите умения и пазени с години семейни рецепти.  Сред тях беше и телевизионният кулинар шеф Иван Звездев, а голям интерес предизвика участието на..

публикувано на 13.09.25 в 15:02

В село Безмер започва „Тунджа - творчество и иновации“

В ямболското село Безмер днес на площада от 15:00 часа ще започне 13-ти Международен младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации“. Фестивалът ще предложи различни състезателни игри, сред които пейнтбол, дрифт картинг, щафетно трасе, стрийтбол и сумо анимации.   Предвидени са също арт работилници, свободни игри и интерактивни..

публикувано на 13.09.25 в 13:43

Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите

Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който се провежда през целия съботен ден в Морската градина, пред Пантеона. Събитието се организира от Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) със съдействието на Община Бургас. През целия ден посетителите ще могат да разгледат и да се включат в 26 ателиета, в които..

обновено на 13.09.25 в 11:56