Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров показа писмо от шефа на ДАНС, че в ГДБОП няма справка, уличаваща Сарафов

| обновено на 13.02.14 в 12:23
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров показа писмо от председателя на ДАНС Владимир Писанчев, от което става ясно, че в архивите на ГДБОП няма справка, уличаваща заместника му Борислав Сарафов в извършване на престъпление. Така обвинител номер едно отговори на обвиненията на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, че е прикрил сигнал срещу Сарафов.

Призовавам и него, и лицето Делян Пеевски да си решават проблемите помежду си без да ги решават чрез или на гърба на прокуратурата. Абсолютно същия призив ще отправя не само към лицата Цветан Цветанов и Делян Пеевски, но и към всички бивши и настоящи политици, парламентарни и извънпарламентарни сили. Не си правете евтин пиар на гърба на прокуратурата. Този евтин пиар е вреден за държавата, а в един  по късен момент може да се окаже вреден и за самите вас.

Магистратът коментира и обвиненията срещу неговия заместник така:

Не ме интересува кой го харесва и кой не го харесва. Много е удобно в този момент Борислав Сарафов да бъде отстрелян, защото Борислав Сарафов е двигателят на разследвания, които са свързани както с енергетиката, така и с лица с имунитет или вече със свален имунитет и защото отстрелването му в този момент цели блокиране именно на тези разследвания.

Цветанов продължава да твърди, че справка срещу Борислав Сарафов има, че тя е от 2012-а година, когато той е бил министър на вътрешните работи, получена е в ГДБОП и е била изпратена в прокуратурата. Той каза на журналистите да попитат бившия главен прокурор Борис Велчев защо отрича да има такава справка. Бившият министър не се трогна от показаната справка от Сотир Цацаров и препрати въпроса към Писанчев, който твърди, че няма такова разследване в ДАНС и в ГДБОП.

Има подобна справка. Тя е изпратена до главния прокурор на Републиката по компетентност, господин Велчев. Мога да ви дам пълна гаранция за това, защото аз съм сложил подписа си, когато съм изпращал това писмо. Не съм имал в предвид да прикривам или да архивирам дадена справка с подобно съдържание.

Цветанов продължи да опонира и на своя задочен опонент Делян Пеевски по отношение на броя на срещите, които са имали в мандата на ГЕРБ. В сряда Пеевски разпространи специално писмо, в което оповести, че 40 пъти е посещавал МВР, като се позова на официална справка от министерството. Цветанов твърди, че срещите с него са седем и не желае да каже какво са си говорили. Бившият министър заяви, че ще попита МВР кога е идвал Пеевски във ведомството и с кого се е срещал, след като при 33 свои визити не се е срещал с Цветанов.

Делото срещу Цветанов за престъпления срещу правосъдието се отлага за 1-ви април заради заболяване на адвоката му Менко Менков и заради ангажимент на немския му адвокат Ханс Петер Ул.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров (вляво) и на Турция Хакан Фидан - Нижни Новгород, 11 юни 2024

Външните министри на Турция и Русия са обсъдили икономически въпроси

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан е повдигнал "важни за Турция икономически въпроси" пред руския си колега Сергей Лавров в руския град Нижни Новгород в кулоарите на срещата на първите дипломати на страните от групата БРИКС, към която югоизточната ни съседка обмисля дали да се присъедини.  Двамата дипломати са обсъдили също и войната в..

публикувано на 11.06.24 в 16:36

Обобщена активност от гласуването на 9 юни: 34,41% за НС, 33,79% за евровота

34,41% избирателна активност в края на изборния ден отчете ЦИК . Към 20:00 часа в неделя на 9 юни гласувалите за Народно събрание са били 2 268 644. В изборите за Европейски парламент отишлите до урната са още по-малко - 2 074 192. Активността от евровота е 33,79%. При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%..

публикувано на 11.06.24 в 16:24
Еманюел Макрон

Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори

Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори, които той свика след убедителната победа на крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент, проведени в неделя. Това заяви Макрон в интервю за френското списание Le Figaro, цитирано от Франс прес...

публикувано на 11.06.24 в 15:47
Лидерът на Националния сбор на Франция Жозеп Бардела

Бардела обяви, че ако спечели изборите във Франция, ще предложи правителство на националното единство

Председателят на партията "Национален сбор", която спечели евровота във Франция - Жордан Бардела, заяви, че ако спечели и свиканите от президента Еманюел Макрон предсрочни избори на 30 юни, ще предложи на други политически групи да работят съвместно в правителство на националното единство. В телевизионно интервю той беше катгоричен, че партията му е..

публикувано на 11.06.24 в 15:25

МО отговаря на БНР по казуса за използването на предоставеното от България въоръжение на Украйна

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да..

публикувано на 11.06.24 в 15:11
Боян Балев

Боян Балев, БСП: Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат

Филмът с оставката на Корнелия Нинова вече сме го гледали! Т ова каза пред БНР политологът Боян Балев, член на Националния съвет на БСП.  Той съобщи, че Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат . Корнелия Нинова подава оставка Габриел Вълков: Корнелия Нинова вече е в историята! Трябва да започне разговор кой..

публикувано на 11.06.24 в 15:01

Евробарометър: 34% от българите - съдебната ни система работи много лошо, 31% - сравнително лошо

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната според проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС. Според 34% от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31% - сравнително лошо. Сборът е 65% незадоволителни оценки,..

публикувано на 11.06.24 в 14:54