Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изграждането на ново кръстовище на Лъвов мост в София

Снимка: БГНЕС

Тази събота започва строежът на ново кръстовище на Лъвов мост в София. Очаква се трафикът в този участък да се намали с 50 на сто, каза заместник-кметът по транспорта Любомир ХристовВ момента през кръстовището преминават 60 хиляди превозни средства. 

Предстои промяна в организацията на движението. Историческият Лъвов мост в София ще бъде освободен от леки автомобили и ще се превърне в пешеходна зона, посочи Христов:

Като първоначално организацията на движение ще предвижда затваряне на булевард "Сливница" в участъка между "Христо Ботев" и улица "Раковска", северните платна от страна на Централна гара, ще има и цялостна организация на инженерните мрежи в този район. По отношение на ефекта от трафика, с изграждането на кръстовището на две нива 32 хиляди ще преминават в  директното направление по "Сливница" и около 28 хиляди автомобила ще преминават през кръговото кръстовище, което ще бъде на нивото на "Мария Луиза". След реализацията на този проект през кръговото кръстовище времето за преминаване ще бъде от 1 до 3 минути. Екологичната оценка показва, че основните елементи на вредните емисии, които се генерират от отработилите газове на автомобилите в кръстовището ще бъдат намалени с почти 50 процента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Карбовски

Мартин Карбовски: Срещу алтернативата - нова партия, се изпраща журналистическа войска, да тормози хората

Партиите няма да отидат на още едни избори, защото няма какво да предложат, прогнозира журналистът Мартин Карбовски в интервю пред БНР. "Не мога да направя прогноза дали ще има правителство. Те си правят каквото си искат. Ако искат, ще отидат на избори, за да видят колко струват. Заради намалената избирателна активност Борисов няма..

публикувано на 17.06.24 в 15:20
Рая Назарян (вляво) и Деница Сачева са част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

Водените от ГЕРБ-СДС разговори за ново правителство започнаха със среща с ДПС. Преговорният екип на най-голямата формация е съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на Движението за права и свободи в разговора участват Станислав Анастасов, Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Ертен Анисова, Байрам Байрам. Информация..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

Новите лични карти са с по-сериозна лична защита

Новите лични документи, чието издаване започна днес, имат много по-сериозна защита. Това увери служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който получи първата лична карта от ново поколение. Той уточни, че до края на годината цените на личните документи остават като сегашните, но от следващата година ще бъдат променени: "Новите лични..

публикувано на 17.06.24 в 14:58
Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Депутатът от ИТН Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ото Народно събрание

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, научи „Хоризонт“ от свои източници. 73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като доайен получава правото да води откриващото заседание. Той е част от ПГ на..

публикувано на 17.06.24 в 14:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Калоян Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" в интервю пред БНР. "Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ" , категоричен е..

публикувано на 17.06.24 в 14:27
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна..

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Проф. Димитър Недялков

Проф. Димитър Недялков: В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир

В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир. Това каза пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот и преподавател по военно дело. Той подчерта, че  това е начална стъпка, а процесът на преговорите ще бъде доста продължителен и труден : "Хубавото на тази конференция е, че в крайна сметка в глобален мащаб и много..

публикувано на 17.06.24 в 14:07