Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите гласуваха промени на правилата за сключване на застраховки

Сключването на застраховка трябва да се улесни и да бъде по-добре защитено от законодателните промени, с които се актуализират правилата на Европейския съюз за информацията и съветите, предлагани от застрахователните агенти, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите подкрепиха промяната на правилата за сключване на застраховка "Живот" и имуществена застраховка, както и за предлагането на застрахователни пакети и услуги. Промените предвиждат въвеждането на сходни изисквания за информацията и уеднаквяване дейността на застрахователните компании и "доставчиците" на застраховки.

Преди подписването на договор на купувача трябва да бъде представена стандартна информация за видовете застраховки, задълженията по договора, застрахователните рискове и изключения, начините на плащане и премии на ясен и разбираем език.Купувачите трябва да бъдат информирани и за общата стойност на договора, включително таксите за консултации и услуги. Застрахователните брокери ще трябва да се легитимират и да предоставят свои координати, както и да разкрият всеки възможен конфликт на интереси пред клиента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.