Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 48 часа италианската брегова охрана спаси над 2000 бежанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова вълна от бежанци през Сицилийския пролив към италианските брегове се отчита през последните 48 часа. До момента италианската брегова охрана е спасила над 2000 души.

Те са пътували с лодки – общо 13 на брой, и сред тях има мъже, жени и деца от различна националност. Операцията по оказването помощ на бежанците се осъществява по програмата “Маре Нострум” на италианското правителство.

Началникът на Генералния щаб на отбраната Луиджи Бинели Мантели заяви, че операцията “Маре Нострум” е допринесла значително за намаляване трафика на хора, противопоставяйки се на така наречените “кораби-майки”.

Адмирал Мантели обърна внимание, че извънредните средства по програмата са привършили и тя се осъществява благодарение на редовния бюджет на военните сили. Според него, освен че тя служи като граничен контрол, хуманитарната страна на въпроса е също важна и Европа трябва да разбере това.

По програмата “Маре Нострум” италианската държава е оказала помощ на 12 228 души, а са задържани и 46 нелегални превозвачи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. А спечелилата и парламентарните, и..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен пехотен полк и в други военни формирования. Церемонията днес бе тъжна, може би и заради..

публикувано на 09.05.24 в 20:12