Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда окончателния състав на ЦИК

Снимка: БГНЕС
Народното събрание започна дебати за поста на заместник-председател на Централната избирателна комисия. Предложението, казусът да се обсъжда днес, беше направено от Цецка Цачева. Тя заяви, че са водени от мотива да има легитимност на избраната ЦИК.
До момента числеността на комисията по закон не е спазена и за ГЕРБ не е конституирана надлежно, което води до възможност за оспорването на решенията
, поясни Цачева. Тя отбеляза, че това е само първата стъпка, а следващата ще бъде направена с промяна в Изборния кодекс, с която да се увеличи броят на членовете на ЦИК.

Депутатите дискутират предложението на ГЕРБ за заместник-председател на Централната избирателна комисия да бъде избрана доцент Маргарита Златарева.

БСП ще се въздържи от гласуване, каза лидерът на левицата Сергей Станишев с мотива, че това е изкуствено създаден казус от президента, който открито е нарушил закона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Казусът с ръководството на ЦИК може да се реши още днес

На днешното заседание на Народното събрание е възможно да бъде попълнено и ръководството на Централната избирателна комисия, след заявената вчера позиция от лидера на ДПС Лютви Местан партията му да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за заместник-председател..

публикувано на 26.03.14 в 07:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Кариера и живот - защо в България?“ - форум от платформата „България иска теб“

В неделя в сградата на Кралското географско дружество в Лондон се състоя форум на тема „Кариера и живот - защо в България?“, организиран от платформата „България иска теб“ (Bulgaria Wants You) на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов.  Нашият..

публикувано на 21.10.24 в 02:54

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар"

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар", който достигна североизточните части на страната. Днес властите потвърдиха за частичен срив на мрежата в западните провинции на Куба, включително в столицата Хавана. Според Националния център..

публикувано на 20.10.24 в 22:14

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове във варненските райони "Приморски" и "Одесос"

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7 410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9 800..

публикувано на 20.10.24 в 21:46
Язовир

Иззеха 25 коша за улов на раци в язовир "Дяково"

25 коша за раци открили във водитe на язовир "Дяково" инспектори от сектор "Рибарство и контрол" - Кюстендил след извършени поредица от проверки на обекта, съобщаватот дирекцията. Използането на такава технология за улов е забранено. Екипите..

публикувано на 20.10.24 в 21:37

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където влак блъсна човек

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където по-рано днес влак блъсна мъж и той почина на място. Пътниците във влака, движил се от Горна Оряховица в посока Стара Загора, ще продължат, след като чакат вече четири часа. Влак блъсна човек на..

публикувано на 20.10.24 в 20:12
Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ

САЩ разследват изтичането на класифицирана информация за израелските планове спрямо Иран

Съединените щати разследват изтичането на два строго класифицирани документа на разузнаването, описващи израелската подготовка за ответни удари срещу Иран, съобщи днес председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, цитиран от агенция "Ройтерс"...

публикувано на 20.10.24 в 20:06
Драган Приморац

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия. Кандидатурата му беше приета по време на Обща конференция на формацията в град Шибеник. Драган Приморац беше представен от премиера на страната и председател на управляващата..

публикувано на 20.10.24 в 19:43