Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказват бившия и настоящия шеф на полицията във Велико Търново заради операцията в Лясковец

| обновено на 07.04.14 в 14:52
Снимка: БГНЕС

Бившият и настоящият началник на полицията във Велико Търново, както и двамата полицаи, заснели къщата на Петко Петков в Лясковец, бяха посочени за виновни за неуспешната операция на МВР, завършила със смъртта на командос.  

Началниците Живко Коцев и Христо Христов ще бъдат наказани заради това, че не са изпълнили задълженията си още през 2012-а година и тогавашната заповед на главния секретар на МВР Калин Георгиев, както и заради провала на операцията, съобщи на пресконференция по въпроса вътрешният министър Цветлин Йовчев. Христов, който е сегашен директор на областната дирекция на МВР, ще бъде сменен, а на предшественика му ще му бъде наложено дисциплинарно наказание, като няма да му бъде давана възможност за израстване в системата. Двамата служители, които са заснели къщата на Петко Петков, ще бъдат дисциплинарно уволнени, заяви Йовчев.

Ще има тежки дисциплинарни наказания за бившия директор на областната дирекция на МВР във Велико Търново, господин Коцев, както и за сегашния, господин Христов. Господин Христов ще бъде сменен от тази позиция поради това, че не е упражнил в достатъчна степен контрол и поради това, че не е взел необходимите мерки, които можеха да предотвратят дори необходимостта от провеждане на такава операция. Двамата служители, които са си позволили това фриволно поведение, заради това, както и заради факта, че не са докладвали  за това, че Петков ги е разкрил, по-вероятно ще отидем към дисциплинарно уволнение.

Министрът допълни, че по отношение на действията на отряда на баретите, няма забележки за необходимостта от провеждане на операция и как е било направено това. От МВР бяха категорични, че там няма да има наказания. Бившият главен секретар Калин Георгиев е напълно оневинен. При проверката е станало ясно, че неговите действия през 2012-а година са били абсолютно правомерни, каза още  Цветлин Йовчев.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров уточни, че са били отработени два варианта за действие на командосите, но ако те са били уведомени, че Петко Петков е знаел за готвената атака, може би щял да бъде приложен трети способ за проникване в къщата:

Оказа се обаче, че има и редица проблеми в самия отряд на баретите, свързани най-вече с материално-техническото им оборудване. Например, там не разполагат със средство за отваряне на врата навън, освен това липсват и скенери, които да следят какво е движението на заподозрения вътре в къщата.

Нямат способ за отваряне врата навън, нямат на въоръжение. Да дойде този да обясни защо не е купил, който ме пита как се отварят врати, каза Лазаров.

На пресконференцията стана ясно още, че състоянието на отряда е зле от около десетина години и на практика той се е превърнал в обикновена група за задържане. Заради това предстоят обучения на командоси, като част от тях ще бъдат проведени и в чужбина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без нарушения на изборите за общински съвет в Борован Спокоен беше и изборният ден във врачанското..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма. Хотели и туристически места за настаняване, чиято сграда или значителна част от нея е на най-малко..

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия. Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от..

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния град на Република Дагестан, където се намира и Дербент. Властите съобщиха за въоръжено нападение..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави предлагат индивидуалният лимит на предприятие в първичното земеделско производство да бъде или..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър В публикация в социалната мрежа Х летищните власти информираха,..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Продължава обсъждането на новото правителство на Северна Македония

В парламента на Република Северна Македония продължава двудневното заседание, на което се обсъжда програмата и състава на новото правителство на страната, предложен от номинирания за премиер Християн Мицкоски.  Като приоритети на бъдещето управление се посочват повишаването на жизнения стандарт, борбата с корупцията и спазването на принципите на..

публикувано на 23.06.24 в 19:11