Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Не разбирам мотивите на ГЕРБ за вот на недоверие

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не разбира мотивите на ГЕРБ за  вот на недоверие към правителството, защото проектът "Южен поток" не е български. Той коментира критиките на опозицията на излизане от представителството на Европейската комисия в София, където имаше тържество с посланици по случай Деня на Европа. С уговорката, че не е прочел мотивите за четвъртия вот на недоверие, премиерът коментира обвиненията, че е провалил проекта:

"Южен поток" не го строя аз. Ако го строях аз, приемам всички упреци. Опозицията достатъчно го забави. Достатъчно неизгодни условия, вярно, не бяха договорени, но оставиха такива условия като например 8 на сто лихва, така че по-добре, да бъдат малко по-скромни. Пак ви казвам - този проект не е български
Участието на министър-председателя в празничния коктейл с посланици в представителството на Еврокомисията в София наложи затварянето на уличката пред сградата от полицията и НСО. Това предизвика недоволството на живущите в района. Според Ясен Петров, никой не е предупредил хората за събитието. От представителството на Еврокомисията заявиха, че оплакванията трябва да се отправят към Министерския съвет заради охраната на премиера. 
На събитието присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Визитата й в София не беше предварително оповестена. Нейният автомобил обаче влезе директно през гаража на сградата и така избегна събралите се пред входа журналисти. 
По-късно на среща с граждански организации премиерът прие предложението да бъде организирана хуманитарна помощ за бедстващи жители на Украйна:
Веднага ще консултирам с министър Вигенин. Мисля, че досега няма официална молба от Украйна, но не е и нужно да има. По-скоро, ако има такава инициатива, ние ще съдействаме за среща в украинското посолство, за да можем да организираме подпомагане с това, което е нужно на Украйна, не с това, което ние мислим, че е нужно. По-важно е да уточним, какво трябва на хората там. Така че това също е ангажимент, който можем, буквално до няколко дни, да го организираме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ внася четвърти вот на недоверие заради провала на "Южен поток"

Партия ГЕРБ поиска за четвърти път вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски . Мотивът е политиката на кабинета в областта на енергетиката и по-конкретно - за провала на проекта "Южен поток", съобщи лидерът на партията Бойко Борисов: От..

обновено на 09.05.14 в 19:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично..

публикувано на 05.10.24 в 19:20

РЗИ разпореди оборудване на здравен кабинет в училището в Община Трекляно

РЗИ - Кюстендил направи предписание за оборудване на здравен кабинет в единственото училище в Община Трекляно. Съветниците взеха решение за отпускане на 22 хил. лева по бюджета, за да започне ремонт на помещението и доставката на необходимото..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Около 7000 са радиолюбителите в България

Към настоящия момент радиолюбителите в България са около 7000, това сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Интересът към този вид комуникация остава постоянен. Всички радиолюбители в България трябва да притежават разрешително за..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия",..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от..

публикувано на 05.10.24 в 18:07