Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Над 11 хиляди първолаци изчезнаха от списъците за училищата“, пише на първата си страница ТРУД. Изданието обяснява, че близо 64 хил. малчугани са записани в първи клас в училищата в страната. В същото време, по данни на Националния статистически институт, родените през 2007-а г., които са на 7 години, са близо 76 хиляди. Разликата е около 11 900 малчугани или един малък град. Вестникът пояснява, че повечето от тези деца най-вероятно са заминали за чужбина с родителите си.

"И двойкаджиите с шанс за студенти“ е голямото заглавие на първата страница на вестник ПРЕСА. Близо 3000 младежи, които ще се явят на поправителна матура тази седмица, също имат шанс да влязат в университет. И тази година всеки, пожелал да следва, има такава възможност. ВУЗ-овете са обявили 72 хиляди свободни места за випуск от 59 хиляди абитуриенти, пише изданието.

И вестник СЕГА избира за водеща темата за образованието. "Гимназистите от Кърджали отново са първи по успех“, е заглавието на първа страница. Новост тази година е, че абитуриентите от областта са успели да преминат психологическата граница от 5.00, под която са останали през 2013-а г. Това показват данните на Министерството на образованието за 974 от общо 1013 училища. Втори по среден успех са учениците от област Габрово.

24 ЧАСА публикува интервю със служебния министър на външните работи Даниел Митов, озаглавено "Не съм човек на САЩ, никога не съм работил за тайни служби“. В него Митов каза, че на срещата си с американския посланик у нас Марси Рийс не е обсъждал конкретни параметри и не е заявявал подкрепа за Търговското споразумение между ЕС и САЩ.

КАПИТАЛ ДЕЙЛИ съобщава, че финансовото министерство ще спре плащането по проекти по програмата "Растеж на регионите“, по които няма договори с изпълнители до 15-и септември. Към средата на август са договорени 340 млн. лв. от общо 500 млн., разплатени са 85 млн лв.

"Бос на "Кремиковци" се удави в плиткото“ пише СТАНДАРТ и пояснява, че собственикът на Металургичния комбинат Кристиян Младенов е бил застигнат от "мистериозна“, според изданието, смърт, докато се къпел в морето на плажа на Слънчев бряг. Вестникът припомня, че Младенов е придобил "Кремиковци" миналото лято, макар че преди 17 години е бил осъден по наркоаферата "Опицвет“.

МОНИТОР съобщава, че през новия отоплителен сезон такса "сградна инсталация“ ще падне с 50% за абонатите в София. Така тези, които са демонтирали радиаторите си, ще плащат сметки наполовина, а за останалите абонати сметките ще са по-големи.

"Пак пращат честитки от мобилни камери“, пише ТЕЛЕГРАФ и пояснява, че КАТ изпраща покани на нарушителите да се явят в сградата на пътната полиция, за да им бъде написан акт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38

Над 80 творци и артисти от различни области бяха отличени на церемония в Министерството на културата

Над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред наградените в навечерието на 24 май са народната певица Валя Балканска, актьорът Рашко Младенов, директорът на Националната библиотека доцент Красимира..

публикувано на 23.05.24 в 21:30
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52