Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпращаме в ЕК план за ваксинация срещу "син език"

Снимка: Радио Шумен

До 15-и октомври се удължава срокът , в който животновъдите трябва да подадат заявления за компенсации за умрелите от болестта "син език"  животни, съобщават от Министерството на земеделието. България вече е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу заболяването.

В изпратения до Брюксел план е заложено  къде, кога и кой ще извърши ваксинацията, както и категорията животни, които ще бъдат ваксинирани. Ваксините ще бъдат раздадени от държавата, а ваксинацията ще се извършва от официалните ветеринарни лекари. Имунизацията ще започне в началото на март догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април преди да е започнал летежът на куликоидите, които разпространяват болестта.

С ваксинацията срещу болестта "син език" се цели предпазване на възприемчивите животни през 2015-а година, което ще намали загубите на собствениците и ще позволи възстановяване на търговията със живи животни. За направени разходи за лечение на болестта се предвижда отпускане на средства по “Де Минимис“ в началото на следващата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Ямболско болестта "син език" ще продължи да се разпространява до средата на ноември

В Ямболско болестта "син език" ще продължи да се разпространява до средата на ноември, прогнозират ветеринари. До момента в региона са починали 426 животни. Постепенно болестта спира разпространението си, но при тези метеорологични условия..

публикувано на 07.10.14 в 15:16

Още 10 овце са умрели от болестта „син език” за последната седмица в област Смолян

Още 10 овце са умрели от болестта „син език” за последната седмица в област Смолян. До момента броят на загиналите животни надхвърля 1500, каза д-р Валентина Мелемова - директор на дирекция „Заразни болести" в Областната дирекция по безопасност на..

публикувано на 07.10.14 в 13:21

Система за дезинфекция на автомобили се въвежда на турските гранични пунктове

Турските гранични власти въвеждат система за дезинфекция на моторните превозни средства на граничните пунктове с България - Капъкуле, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново. Моторните превозни средства, които влизат в Турция откъм България ще..

публикувано на 07.10.14 в 15:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви..

публикувано на 07.07.24 в 20:42
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО"..

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35..

публикувано на 07.07.24 в 19:24