Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се оценяват възможностите за пряка демокрация у нас?

Снимка: БГНЕС

От 2012 г в ЕС влезе в сила нова, уникална форма на пряка демокрация - Европейската гражданска инициатива.Инициативата дава възможност на гражданите на Европейския съюз да работят заедно отвъд националните си граници, за да участват пряко при формиране на демократичните решения на Съюза. Това е единственият подобен транснационален инструмент за пряка демокрация. Чрез него гражданите, които са обединени  от една обща идея, имат право да направят предложения на Европейския парламент за изменение в европейското законодателство.

За целта е нужно идеята да бъде подкрепена с 1 милион подписа в поне 7 европейски държави.Европейската гражданска инициатива предоставя възможност за компенсиране на слабостите на представителната демокрация, като съдейства за преодоляването на обществената апатия по европейските въпроси, подобрява комуникацията между европейските институции и гражданите на Съюза, насърчава формирането на европейско публично пространство и упражнява политически натиск върху институциите да приемат различен дневен ред.

Как в България стои въпросът с пряката демокрация, нужна ли е промяна в процедурите на представителната демокрация-  теми , по които  говорим със Славея Христова ,Изпълнителен директор на Сдружение „Болкан Асист” и Ръководител на проекта „Граждански дебат за промяна”

В рамките на проекта ще бъде представено национално проучване на мненията и нагласите на българските граждани за участие в управлението.Целта на изследването е да установи мненията и нагласите на българските граждани относно възможностите за участие в управлението и да даде отговор на следните въпроси:

Искат ли гражданите промяна в политическата система и каква?Нужна ли е промяна в процедурите на представителната демокрация - например отзоваване от изборни длъжности, преференциално, задължително или „онлайн” гласуване и др.?  Как се оценяват възможностите за пряка демокрация, необходими ли са промени в законодателната й уредба?

Ключовите за българските гражданите теми и въпроси, идентифицирани в резултат на изследването, ще бъдат дискутирани на Регионални граждански панели, които предстоят в 6-те района за планиране през месец ноември. Участници в панелите ще бъдат представители на НПО и граждани, определени на случаен признак.

Проект „Граждански дебат за промяна"се изпълнява с  финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.