Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УС на БНБ отне издаденото през март разрешение на КТБ за увеличаване на капитала с 35 млн. евро

| обновено на 06.11.14 в 13:12
Снимка: БГНЕС

БНБ отмени решение за увеличаване на капитала с 35 млн. евро на Корпоративна търговска банка, направено през март, съобщиха от Централната банка. Това обаче не означава все още отнемане на лиценза на банката, а само на разрешение, дадено от подсъдимия подуправител БНБ Цветан Гунев.

На практика той е разрешил на банката да финансира сама себе си. Това е станало чрез средства, привлечени по силата на договор за предоставяне на заем под формата на подчинен срочен дълг между банката и Технологичен център Институт по метрология. В схемата са участвали различни дружества, като по договор за кредит между финансовата институция и някои от тях се е усвоявала цялата сума, след което тя се превеждала на Технологичния център, който пък от своя страна има дълг към банката и го плаща със същите тези пари. В повечето случаи дружествата по схемата са повече от едно, а в някои от случаите е участвала и "Бромак" на Цветан Василев.

Със схеми от 25-и март тази година Технологичният център е набрал 39 милиона евро, 35 от които е превел на КТБ. Според БНБ банката е финансирала непряко заемодателя и цялата вноска от него към КТБ по договора е направена със средства, осигурени от самата банка. Докладът е предаден на прокуратурата.

По-рано днес инвеститорът, който иска да налее 5,2 млрд. лева в Корпоративна търговска банка, потвърди интереса си към оздравяването на банката.

В писмо до БНБ, парламента, премиера и Министерството на финансите Никола Сукманджиев заявява готовност да предостави всички необходими документи, които да убедят институциите да водят преговори с групата инвеститори, представлявана от него.

Вчера от БНБ изпратиха официално становище, в което отхвърлят офертата на Сукманджиев заради липса на достатъчно гаранции. По-късно през деня финансовият министър Румен Порожанов ще бъде изслушан пред ресорната комисия в парламента за възможните решения по казуса с Корпоративна търговска банка.

За първи път Никола Сукманджиев заяви интерес към оздравяване на Корпоративна търговска банка и банка "Виктория" в понеделник, след като в края на миналата седмица парламентът отхвърли законодателните промени, които щяха да позволят оздравяването на банката. По този начин отказа и офертата на Оманския фонд, австрийския фонд ЕПИК и дружеството "Джемкорп". Формално обаче оздравяването все още е възможно, преди да излезе финансовият отчет, който да потвърди очаквания отрицателен капитал и да задължи БНБ да отнеме лиценза на банката. Отчетът трябваше също да е готов в петък, но квесторите просрочват изготвянето му вече близо със седмица.

И от това писмо на Сукманджиев, и от предходното не ставаше ясно кои инвеститори стоят зад него. Във второто си писмо той заявява готовност да предостави необходимите документи в срок, указан от БНБ.

При отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка гарантираните депозити до 196 000 лева трябва да бъдат изплатени в рамките на 20 дни. За това обаче са необходими 1,7 млрд. лева допълнително във Фонда за гарантиране на влоговете.

Държавните дружества ще изгубят всичко.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Финансовият министър Румен Порожанов ще представи възможните решения за казуса КТБ

Временната бюджетна комисия в парламента ще изслуша финансовия министър Румен Порожанов за възможните решения по случая с Корпоративна търговска банка. Заседанието ще е закрито. Спасяването на банката е заложено като възможност в предложената актуализация..

публикувано на 06.11.14 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за намиране на "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен,..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция..

публикувано на 27.09.24 в 15:45

Изкупната цена на тютюна да бъде поне 11,50 лв./кг очакват производителите

Изкупната цена на тютюна тази година ще бъде по-висока от миналогодишната. Това обещават фирмите-изкупвачи, каза кметът на кирковското село Кран Мустафа Юсеин, където 70% от населението отглежда тютюн:  "Миналата година средната цена беше около..

публикувано на 27.09.24 в 15:45