Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осма поредна седмица номер едно в ефира на Великобритания – Uptown Funk на Mark Ronson и Bruno Mars

Тоталният хит на Mark и Bruno вече осма седмица окупира върха в класацията на британските радио станции. Пет други сингъла могат да се похвалят с подобно постижение за изминалите три  години - осем или повече седмици на върха. Това са Happy на Pharrell Williams (17 седмици), Payphone на Maroon 5 feat. Wiz Khalifa (9 седмици), Roar на Katy Perry (8 седмици), Call Me Maybe на Carly Rae Jepsen (8 седмици) и Get Lucky на Daft Punk и Pharrell Williams (8 седмици).

Въпреки че Love Me Like You Do на Ellie Goulding измести Uptown Funk от номер едно в класацията за продажби на Острова, в изброяването за еърплей на Radiomonitor песента на Ellie е все още на номер две.

Веднага след нея е вече веднъж достигналата върха романтична балада Thinking Out Loud на Ed Sheeran. Така за момента oсновната битка за нов номер едно се очертава да е между и Ed и Ellie Goulding, без да забравяме и Hozier. Първият му сингъл, който сега е на номер 4 Take To Church, не е спрял да се изкачва и може да ни изненада след седмица. Номер пет e за пикиралата на номер 3 Lips Are Movin’ на Meghan Trainor. Вторият сингъл на Trainor не успя да подобри рекорда на дебюта й All About That Bass, който през октомври миналата година се изкачи до върха и стоя там в продължение на 4 седмици.

Силен начален старт за любимец на британската публика младеж. 21-годишният рок изпълнител George Ezra влиза направо на номер 10 с Cassy O’. Песента ще се появи на музикалния пазар в края на този месец и е от албума му Wanted of Voyage. Това е третият сингъл за Ezra в радио класацията на Великобритания след Budapest (достигнал номер 6) и Blame It On Me (5-а най-висока позиция).

Шведският диджей Avicii също може да се похвали с добро постижение тази седмица. Новото му заглавие The Nights се катери с цели 24 места до номер 15. Успехът на парчето се дължи предимно на включването му в саундтрака към играта на PlayStation FIFA 15. Иначе новият албум на Avicii ще излезе по-късно тази година.

В Съединените щати Mark Ronson и Bruno Mars отбелязват трета седмица на номер 1 с Uptown Funk. Също както на Острова, така и в радио класацията на Media Base 24/7 един от претендентите за нов номер едно е Thinking Out Loud на Ed Sheeran. Отвъд Атлантика серенадата на Sheeran се изкачва с две места до номер 2 и е песента с най-силно увеличение в излъчванията. На номер 3 с една позиция надолу в сравнение с миналата седмица е Take Me To Church на Hozier, за която имаше надежда да се настани на шампионското място, но явно няма да се изкачи на по-висока позиция от номер две. Четвъртото място – три нагоре за Lips Are Movin’ на Meghan Trainor и на номер 5 е Blank Space на Taylor Swift.

Taylor има два хита в ТОП 10 на Щатите, като новото й Style се изкачи от номер 14 до номер 10. Ново в ТОП 10, на номер 8, е и изпълненото с позитивни емоции Times of Our Lives на Pitbull и Ne-Yo.

От началото на януари досега One Direction кръжат около 20-те най-излъчвани на Америка с Night Changes. Баладата достигна 19-а най-висока позиция, след което вече около месец се лута между номер 21 и номер 22. Това е десетото участие на момчетата в тригодишната им кариера в щатския радио чарт, като само два техни хита са достигали ТОП 10 – What Makes You Beautiful и Story of My Life.

Тази седмица сред 40-те топ мейнстрийм радио песни на Щатите влизат три нови попълнения – GDFR (Going Down For Real) на рапъра Flo Rida със Sage The Gemini (на 39-а позиция), вече популярното в рок и алтернативните класации I Be My Life на Imagine Dragons (на номер 37), а най-високо класираното ново предложение е провокативното Truffle Butter на Nicki Minaj feat. Drake & Lil’ Wayne.

Oще за актуалните хитове и артисти можете да научите в следващото издание на Music Point.

Music Point – петък от 19.00 до 21.00 по Хоризонт!

Гласувайте за песните, които искате да чувате по-често в предаването тук:

https://www.facebook.com/musicpointshow




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28