Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем посланици настояват за подобряване на управлението на съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Подобряването управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Това се посочва в съвместно изявление на посолствата на Франция, Нидерландия, Белгия, Австрия, Дания, Финландия и Великобритания. За пореден път посланиците излизат с писмо до медиите по повод доклада на Еврокомисията за борбата с корупцията и организираната престъпност.

Посланиците призовават за промяна на структурата на Висшия съдебен съвет. Самата институция може да демонстрира водеща роля в тези реформи, като се съсредоточи върху проблемите с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите, смятат посланиците Ксавие Лапер дьо Кабан, Том ван Оорсхот, Аник ван Калстър, Роланд Хаузер, Кристиан Кьонигсфелд, Хари Салми и временно управляващата британското посолство Сара Райли.

Намеренията за реорганизация на прокуратурата трябва да бъдат изпълнени. Реорганизацията на сектор сигурност трябва да доведе до видими и конкретни резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до заключения и присъди, пише още в писмото. Необходими са специфични действия по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ.

Дипломатите настояват за нова силна и ефективна институционална рамка за борба с корупцията, която да е с достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение. Примери от други страни в региона показват, че реална  промяна е възможна. Очакването на посланиците е България да постигне съществен напредък до лятото на 2015-а г.

Повечето от правителствата на тези европейски членки блокират присъединяването на България към Шенген заради корупцията.

Към момента няма официален коментар от българското външно министерство по повод призива на чуждестранните дипломати в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министър Иванов: Истинската съдебна реформа е въпрос на политическа и институционална отговорност

Изминаха 100 дни от началото на второто правителство на Бойко Борисов и управляващите са на мнение, че са отворили „широк фронт от реформи”, въпреки критиката на опозицията и бизнеса, че те липсват. Едни от най-належащите са в областта на съдебната..

публикувано на 17.02.15 в 09:45

Павлина Панова: Не трябва да се прави отстъпление от стратегията за съдебна реформа

При избора трябва да са водещи идеите за ВКС, но стратегията на евентуалния кандидат за управлението на съда не може да бъде отделена от общата стратегия за съдебната реформа в България. Трябва да се оценяват и двете неща, но различното мислене и..

публикувано на 25.01.15 в 12:22

Константин Пенчев: Стратегията за съдебна реформа трябва да мине с промени в Конституцията

Колкото повече не правим нищо по отношение на съдебната реформа, толкова повече се задълбочават проблемите и излизат периодични кризи. Това заяви в предаването „12+3“ омбудсманът Константин Пенчев . Надявам се този път наистина да има реформа...

публикувано на 20.01.15 в 14:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с..

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така,..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия...

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на..

публикувано на 26.09.24 в 19:48