Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети сме в ЕС по приключили разследвания за злоупотреби с еврофондове

ОЛАФ обаче смята, че обвиненията у нас са малко

| обновено на 02.06.15 в 17:42
Джовани Кеслер
Снимка: БГНЕС

България е на трето място по брой приключили разследвания за злоупотреби с еврофондове за миналата година. Това се посочва в доклад на Европейската служба за борба с измамите. За 2014-а ОЛАФ е приключила 11 разследвания на сигнали у нас, но не при всички има препоръка за съдебен процес, уточни директорът на службата Джовани Кеслер

На първо място по брой случаи за миналата година е Румъния с 36, а на второ – Унгария с 13. Джовани Кеслер определи като недостатъчна, реакцията на властите в страните от ЕС след препоръките на ОЛАФ. Малко над половината от препоръките за разследване в България са стигнали до съда за последните 7 години, сочи още докладът. 

Броят на прокурорските обвинения по препоръка на ОЛАФ в България обаче не е задоволителен, заяви Кеслер пред БНР. От присъединяването ни към ЕС до миналия декември прокуратурата е разследвала 22 от общо 30 сигнала на ОЛАФ, за които службата смята, че има основания за измами с европари. Близо половината от тях са стигнали до повдигане на обвинения в съда, сочи докладът. Кеслер коментира:

Дори това да е средното европейско равнище, 55% не е задоволителен резултат. Някои от случаите приключиха неблагоприятно, като бяха прекратени, докато според нас трябваше да бъдат повдигнати дела. Назначихме работна група, която да разгледа всеки един случай съвместно с местните власти и да разбере защо нашите оценки се разминават почти на половина с техните.

В доклада на ОЛАФ България е дадена като пример със случая с измами за 6,7 милиона евро по предприсъединителната земеделска програма САПАРД от 2010 г. В София делото още не е приключило срещу двама от основните обвиняеми - бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за внос на машини на изкуствено завишени цени. Междувременно ОЛАФ е продължила разследването на още 8 фирми по аферата в 7 държави и през 2014г. службата е дала нови препоръки за образуване на съдебни производства, без да споменава кои са разследваните.


Шампион по изпълнение е Италия, която има много сигнали от ОЛАФ, но вкарва в съда 78% от тях. Макар и само с 11 разследвания, прокуратурата на Гърция е успяла да повдигне обвинения по всички, тоест 100 процента. Румъния е на първо място по брой на разследвани от ОЛАФ съмнения за измами с еврофондове както за миналата година, така и от началото на 2007 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена", отпадъците в нея са намалени с повече от 90% и е приложено пълно рециклиране, отчете реализацията..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много жертви при катастрофи на един милион. За миналата година са 82-ма на един милион, даже сме вече и..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ и реакция при бедствия.

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата..

публикувано на 07.07.24 в 08:52

Студенти от военните училища и цивилни висшисти с възможност за военно обучение

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за решаване на въпроса с недостига на резервисти. Предложението за обучение по военно дело ще е..

публикувано на 07.07.24 в 08:47
Катедрален храм „Света Неделя“

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник. Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с утреня от 7:35 часа и със света божествена литургия от 9.30 часа, оглавена от предстоятеля на..

публикувано на 07.07.24 в 08:38

Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си

Във Велико Търново отбелязват днес 147 години от Освобождението от османска власт. В празничната програма са включени исторически обиколки, военен ритуал и концерти.  Безплатната пешеходна обиколка "147 години свободно Търново" с беседа започва от 10 часа от музей "Възраждане и Учредително събрание". Ще премине през музея "Затвор", покрай..

публикувано на 07.07.24 в 08:29