Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от ЕС се събират на неформална среща в Брюксел за нови преговори по бежанската криза

| обновено на 23.09.15 в 08:22
Държавните и правителствени ръководители от ЕС се събират на неформална среща тази вечер в Брюксел за нови преговори по бежанската криза. Ден по-рано страните се ангажираха с разпределянето на 120 хиляди мигранти от Италия и Гърция след трудно заседание на вътрешните министри. Очаква се премиерите и президентите днес да обсъдят допълнителни мерки за контрол на границите и пресичане на трафика на хора към територията на ЕС.

След като вече има решение за балансираното разпределяне на 160 хиляди бежанци на територията на Европа чрез квоти, премиерите и президентите ще се заемат с дългосрочните мерки за овладяване на миграционния натиск. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за единство преди срещата:

С комбинация от мерки за удържане на бежанските потоци и възвръщане контрола по нашите граници, превзети от трафиканти на хора, ние можем и ще се справим с тази криза.

Ще се преговаря по списъка от действия, предложен на 9 септември от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Те включват квалифицирането на Балканските страни-кандидатки за членство като сигурни държави на произход, така че техни граждани трудно да кандидатстват за убежище; подсилване правомощията на европейската агенция за външните граници ФРОНТЕКС, така че сама да извършва принудително експулсиране на нелегални имигранти; увеличаване на хуманитарната помощ за сирийските бежанци в Турция, Ливан и Йордания, така че те да останат в пограничните райони; създаването на доверителен фонд от 1,8 милиарда евро помощ за развиващите се страни в Африка и други.

Преди началото на неформалната среща на върха българският премиер Бойко Борисов ще участва в традиционното заседание на десните лидери от Европейската народна партия, които ще съгласуват позициите си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Решението на ЕС за бежански квоти предизвика протести

Няколко източноевропейски държави реагираха остро срещу решението на вътрешните министри за разпределяне на 120 хиляди имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция.  Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800..

обновено на 23.09.15 в 08:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ разпореди оборудване на здравен кабинет в училището в Община Трекляно

РЗИ - Кюстендил направи предписание за оборудване на здравен кабинет в единственото училище в Община Трекляно. Съветниците взеха решение за отпускане на 22 хил. лева по бюджета, за да започне ремонт на помещението и доставката на необходимото..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Около 7000 са радиолюбителите в България

Към настоящия момент радиолюбителите в България са около 7000, това сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Интересът към този вид комуникация остава постоянен. Всички радиолюбители в България трябва да притежават разрешително за..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия",..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на..

публикувано на 05.10.24 в 18:02

С многохиляден митинг унгарската опозиция се противопоставя на проорбанската пропаганда

Хиляди унгарци да се събират в Будапеща за митинг срещу пропагандните мрежи на премиера Виктор Орбан, което е знак на нарастващо доверие сред опозицията в страната, съобщава агецния Блумбърг. Протестът в събота пред централата на държавната..

публикувано на 05.10.24 в 17:43

Изложба–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново

25 домашно приготвени баклави участваха в изложбата–конкурс на празника на баклавата в ловешкото село Малиново За 12-ти път празникът на баклавата в село Малиново събра на площада пред местното читалище хора от различни етноси. "Нашето село е..

публикувано на 05.10.24 в 17:17