Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вековен дъб в Силистра се бори за приза "Европейско дърво на годината 2016"

Снимка: Мария Димитрова-Пишо

106-годишен дъб, растящ в Дунавската градина в Силистра, засега е фаворит в конкурса "Европейско дърво на годината 2016”. Конкурсът е организиран от асоциация "Партньорство за околна среда” в Брюксел и в него участват 15 държави. Гласуването започна на 1-ви февруари и ще продължи до края на месеца. До днес за силистренския дъб са дадени 3 535 гласа. 

Дъбът е "победител” вече в националния конкурс "Дърво с корен 2015”, организиран от фондация "ЕкоОбщност”, и така стигна и до международно представяне.

Дървото е със статут на защитен обект по силата на Закона за биологичното разнообразие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, която ще се проведе в американската..

публикувано на 30.09.24 в 09:12
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният глава на Гърция Катерина Сакеларопулу ще има срещи с нейния кипърски домакин Никос Христодулидис..

публикувано на 30.09.24 в 08:37

Силният вятър спря ферибота край Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на интернет сайта си. Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове, посочват още от там. Поради извършване на основен ремонт на..

публикувано на 30.09.24 в 08:27

Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след изтичането на срока ѝ днес, отчитайки подобрената икономическа и финансова ситуация в страната,..

публикувано на 30.09.24 в 08:26

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло

Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните. Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на човек, в това число и канцерогенни. Химикалите, открити в кръвта на хората, в косата, в кърмата и..

публикувано на 30.09.24 в 08:15
Д-р Николай Брънзалов

Десислава Николова: Лекарите не допуснаха политиката да влезе в БЛС

" Това, което направиха лекарите, е да не допуснат политиката да влезе в Лекарския съюз ".  Това е коментарът на журналиста Десислава Николова след избора на д-р Николай Брънзалов за председател на БЛС. Другият кандидат за поста беше бившият служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев. Д-р Николай Брънзалов представя приоритетите си като..

публикувано на 30.09.24 в 08:14

Си Би Ес: 116 са жертвите на урагана "Хелейн" в САЩ

Жертви, наводнения, свлачища и разрушения причини ураганът "Хелейн", преминавайки през американските щати Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. По данни на Си Би Ес досега са потвърдени 116 загинали. На много места в югоизточната част на Съединените щати има затруднения с доставките на храна, вода и горива. В Северна Каролина повече от..

публикувано на 30.09.24 в 08:10