Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: "Булгартабак" не е в нарушение на подписания при приватизацията договор

Снимка: capital.bg

"Булгартабак Холдинг" не е в нарушение на подписания при приватизацията договор, увери пред депутатите от икономическата парламентарна комисия изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Агенцията и икономическото министерство бяха изслушани за извършената проверка по изпълнение на договора. Повод за проверката стана освобождаването на стотици работници от Софийската цигарена фабрика, която освен това временно спря работа.

"Булгартабак" не нарушава подписания при приватизацията договор, ако в момента "София-БТ" не работи, тъй като останалите фабрики на компанията работят, заяви Емил Караниколов:

Към момента не е нарушено спирането. Такова би било, ако продължи повече 12 месеца или в момента спре още едно дружество. Другите дружества, които бяха към момента на приватизация, бяха общо четири. При тях е същото. Всяко може да затваря за не повече от 12 месеца, но не едновременно.

Договорът не е нарушен и спрямо клаузите за персонала. Така съкращенията в Софийската цигарена фабрика трябва да се оспорват само пред работодателя или пред съда:

Да се запази средносписъчен състав, не поименен, и фонд "Работна заплата" на нивата към 2010 г. Това задължение изтече декември месец 2014 г. След тази дата дружеството може да прави съкращения.

И Агенцията за приватизация, и депутатите се оказаха съпричастни към неистовото усилие да се открие кой е крайният собственик на частния холдинг, но това остана неясно, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски:

Действително, ако се измисли някакъв начин за контрол и установяване истинските собственици по законодателен нов път, ще бъдем наистина пионери в световното законодателство.

Корнелия Нинова от БСП беше категорична, че отговорни за случилото се има и това са хората, подписали самия приватизационен договор:

Кой продаде "Булгартабак" при тези условия? Ми той си има име и се казва Бойко Борисов. И тогава, когато го продаваше, и сега когато имате проблем, е министър-председател на държавата.

А синдикатите, които организираха и протест пред парламента по време на това заседание, отново останаха неудовлетворени. Любка Георгиева от КТ "Подкрепа:

Аз съм гласувала и съм ви пратила тук, надявайки се, и вие ме убеждавате, когато ви избираме, че вие имате идеи как да управлявате държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС с временна комисия за проверка на влиянието в правосъдната система на Нотариуса и Еврото

Със 117 гласа "за" и без дебати – мнозинството в Народното събрание подкрепи създаването на нова временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групата на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. ГЕРБ-СДС и ДПС бойкотираха предложението на ПП-ДБ, като 62 от ГЕРБ-СДС гласуваха против, а..

публикувано на 03.07.24 в 10:15
Дарин Георгиев от

ПГ на "Величие" ще гласува против правителство с първия мандат

ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат. Това заяви зам.-председателят на групата Дарин Георгиев. Георгиев каза, че на заседанието на ПГ снощи не са коментирали обвиненията на Ивелин Михайлов към председателя на групата Николай Марков и отрече да има разцепление сред тях.

публикувано на 03.07.24 в 10:05

Глоби до 5000 лв. в Дупница за непремахнати предизборни плакати

Глоби от 1000 до 5000 лева налага Общината в Дупница за 10 партии и коалиции, които в 7-дневен срок не премахнаха предизборните си плакати, каза градоначалникът Първан Дангов. На практика са санкционирани основните участници в предизборната надпревара, като има и драстични случаи. В разгара на предизборната кампания в Дупница се разгоря..

публикувано на 03.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се". Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33