Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хитрино е обявено бедствено положение

Достъпът до евакуираното село може да бъде ограничен през следващите 10 дни

| обновено на 11.12.16 в 15:44
Снимка: БТА

В Хитрино е обявено бедствено положение. То ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните. Това стана ясно по време на заседание на областния кризисен щаб в Шумен. Влизането в евакуираното село е забранено. 

Ситуацията в Хитрино остава опасна - от две от авариралите 4 цистерни изтича газ. Товa затруднява прехвърлянето на горивото и обезопасяването на района. Това обявиха по-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов. Влизането в селото е забранено заради опасност от обгазяване. Бъчварова призова хората да не правят опити да стигат до опасните зони. Постъпите към селото са блокирани.

Специализираните екипи продължават да работят за отстраняване на последиците от катастрофата. Жители на селото  са се събрали пред забранената зона в очакване да бъдат допуснати до къщите и животните си. Те са в шок от преживелия ужас от експлозията и пожарите. 

Сред тях се говори, че днес в района на автогарата е намерена още една жертва, на мъж, но този слух не е потвърден официално. Роднини на загинало  семейство очакват информация, за да могат да организират пиогребението на хората, но със сигурност няма да бъдат допускани в селото жителиq докато не приключи операцията по прехвърлянето на гориво, категорични са от полицията.

Правителството обяви 12 декември за Ден на национален траур в памет на жертвите от експлозията на цистерната в Хитрино.

Междувременно от кризисния щаб  опровергаха информацията, че днес следобед хората от селото ще могат да влязат, за да нахранят животните си. Това беше съобщил за "Хоризонт" по-рано кметът на Хитрино Нуредин Басри. Влизането на хора в селото ще бъде възможно едва след пълното обезопасяне на селото, уточняват от щаба.

Ситуацията се усложнява - две от общо четирите аварирали цистерни изпускат газ. Този проблем затруднява прехвърлянето на горивото и обезопасяването на района. 

Тези, които са евакуирани, да бъдат търпеливи. Вероятно времето, в което ще се наложи да работим и те да останат там, където са, ще бъде по-дълго. Да не правят опити да стигнат до опасните зони. Това призова вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова

Възможно е в следващите десет дни да няма достъп до село Хитрино. Това каза областният управител на Шумен Донка Иванова, като цитира главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Сформирана е работна група за набиране на хранителни продукти за пострадалите. В нея участват представители на БЧК, на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен и на Община Хитрино.

Става въпрос за трайни и добре пакетирани продукти. Определихме мястото на събиране на тези продукти в Община Венец, в многофункционалната им зала. Следващата необходимост, разбира се, това ще бъдат дрехи. Това на следващ етап ще го уточним, защото със сигурност знаем, че са необходими, но точно какво, ние не искаме да събираме вещи, които след това няма да се използват. Най-важно в момента е доброволческият труд за разчистване на селото след взрива, обясни още Донка Иванова.

Червеният кръст и общините са в готовност да помогнат, когато сиуацията в селото се овладее и има достъп до него.

В момента, в който има достъп до селото, е необходимо да бъде направен оглед на дворовете за останали живи животни. Към момента няма информация за умрели, но ако има такива животни, те трябва да бъдат унищожени в шуменския екарисаж. Това каза Катя Райкинска, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

Ще бъдат взети проби от водоизточниците в района, информират от Регионалната здравна инспекция. Предстои да бъде открита и банкова сметка за набиране на средства за пострадалите от село Хитрино.

Идеята на Българския дарителски форум е да отвори кампания в подкрепа на лечението на пострадалите от Хитрино. Това обяви пред "Хоризонт" Красимира Величкова, изпълнителен директор на организацията. Тя посочи, че за момента спешното лечение се покрива от държавата, но със сигурност ще има лечение, рехабилитация и възстановяване, което не е покрито по клинични пътеки.

Величкова уточни, че в организацията получават много обаждания и заявки от готови да се включат дарители, но за момента няма яснота какви са най-спешните нужди на хората.

Кратко интервю с Красимира Величкова слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44