Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция ще разследват заедно убийството на Карлов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Турция съвместно ще разследват убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов. Тази договорка беше постигната след разговора между двамата президенти Владимир Путин и Реджеп Ердоган след трагичния инцидент, при които посланикът на Москва в Анкара беше убит по време на откриването на изложба в галерия в турската столица.

По време на разговора руският президент Владимир Путин е поискал гаранция от турския си колега, че ще бъде гарантирано увеличаването на охраната на дипломатическата мисия на Москва в Анкара, както и на останалите ѝ дипломатически представителства.

Ердоган определи случилото се като провокация, целяща да спре подобряването на руско-турските отношения. Руски следователи предстои днес да отпътуват за Анкара, за да разследват на място покушението срещу посланика на Русия в Турция. Според властите в Анкара зад убиеца на руския посланик в Турция стои терористичната организация на Фетхуллах Гюлен.

Днес в Москва ще се проведат планираните по-рано срещи между външните и военните министри на Русия, Иран и Турция, които късно снощи пристигнаха в Москва. След пристигането в руската столица първият дипломат на Турция още веднъж изрази своите съболезнования за убития руски посланик и каза, че е готов да се види, ако трябва, с президента Владимир Путин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България остро осъди убийството на руския посланик в Турция

Българското министерство на външните работи остро осъди нападението срещу руския посланик в Турция. Убийството на Андрей Карлов не може да има оправдание. Осъждаме всички форми на терор и очакваме разследването да разкрие организаторите на акта , се..

публикувано на 20.12.16 в 08:19

Надежда Нейнски: Става дума за засилване на терора

Напрежението след убийството на руския посланик в Турция и стрелбата по американското посолство в Анкара през нощта е много сериозно. Всички са втрещени от изключителната показност, с която беше извършено покушението – 11 изстрела на публично събитие ...

публикувано на 20.12.16 в 08:48

Плевнелиев осъди убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов

Президентът Росен Плевнелиев осъжда остро терористичното нападение и убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов , съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Плевнелиев е категоричен, че няма легитимна кауза, която да оправдава..

публикувано на 19.12.16 в 21:08

Седем души са задържани във връзка с убийството на руския посланик в Анкара

Турската полиция е задържала седем души във връзка с убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов , който беше прострелян снощи в изложбена галерия. Нападателят, който беше убит от полицията, е идентифициран. Това е 22-годишният Мевлют Мерт..

обновено на 20.12.16 в 11:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00