Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите в Румъния може да оттеглят указа, предизвикал масови протести

Протест в Букурещ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия търси изход от кризата, предизвикана от указа на правителството за премахване на наказателното преследване на някои корупционни престъпления. Лидерът на партията Ливиу Драгня обясни, че може дори да има оттегляне на постановлението, ако премиерът пожелае това.

Указът на правителството предизвика масови протести, а Европейската комисия предупреди, че Румъния може да загуби средства от еврофондовете заради отстъплението в борбата с политическата корупция.

Днес протестът в Букурещ имаше за цел да покаже, че хората, които са на площада, не са опасни и целта им не е да се предизвикат безредици, а просто да бъде отменено постановлението, с което се връщат корупционните практики в страната. Това е причината хиляди румънци да дойдат днес на "Площада на победата" с децата си. Всички те носеха балони, флагчета и тебешири, а родителите им отново държаха в ръцете си протестни лозунги.

Искаме демокрация за нас, за децата ни и за бъдещето на страната. Това е причината, поради която хората дойдоха тук с децата си. Това е също причината да се борим срещу корупцията. Борим се за демокрация и свобода, заяви един от протестиращите.

За тази вечер се планира шествие до сградата на парламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отново масови протести в Румъния

Румънците отново протестираха масово срещу правителствения указ, който декриминализира злоупотреби с обществени средства. Многолюдни демонстрации с лозунги „Корупцията убива!“ се състояха снощи в десетки градове в цяла Румъния. Демонстрантите в центъра..

публикувано на 04.02.17 в 09:44

Главният прокурор на Румъния ще атакува в съда постановлението за промени в наказателното законодателство

Главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар заяви, че ще атакува в съда предизвикалото масови протести извънредно постановление на правителството, което внася промени в наказателното законодателство, предаде Аджерпрес. Главният прокурор уточни, че ще внесе..

публикувано на 03.02.17 в 10:19

Продължават масовите протести в Румъния

Десетки хиляди хора протестираха отново снощи в Букурещ и в много други градове в Румъния срещу спорното постановление за декриминализиране на някои корупционни деяния, предаде Ройтерс. По данни на полицията, около 80 000 души се събраха на най-големия..

публикувано на 03.02.17 в 07:38

Трета вечер на масови протести в Румъния

В третата вечер на масови протести в Румъния, десетки хиляди хора протестираха в четвъртък срещу петък през нощта в Букурещ и в много други градове в Румъния, предаде АФП. Поредният ден на масовите акции са насочени срещу смекчаването на..

публикувано на 03.02.17 в 05:55

EuroActiv: ЕК "тихо отложи" антикорупционен доклад на фона на протестите в Румъния

Европейската комисия отказа да даде коментар относно твърдения, че тихо е отложила редовен антикорупционен доклад на фона на масовите протести срещу изменения в промени в наказателното законодателство на Румъния, предава онлайн изданието EuroActiv. Според..

публикувано на 02.02.17 в 20:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендил се очаква ГЕРБ-СДС да има 2 мандата, "Възраждане" - 1, четвъртият - под въпрос

Четвъртият мандат за 10 МИР - Кюстендил все още остава под въпрос, докато на стане ясно дали ПП "Величие" ще прескочи бариерата от 4%. Може да се стигне до ситуация за четвъртия мандат да спорят БСП - Обединена левица и ДПС - Ново начало.  При 99,71%..

публикувано на 28.10.24 в 15:03

Антон Кутев: Време е за нови лица в БСП и те не трябва да се противопоставят на вече познатите

Време е за нови лица в БСП, не задължително млади и те не трябва да се противопоставят на другите, които са вече познати. Това каза пред БНР Антон Кутев, бивш депутат от БСП и говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев. "Грешката..

публикувано на 28.10.24 в 14:47
Елена Дариева

Елена Дариева: Лидерски дебат липсва от предпазливост и заради страха от провал

Защо хората не са гласували? Отговорът не е липсата на алтернатива,  защото на политическата сцена имаше актьори от целия спектър. Проблемът беше, че за седми път трябваше да се избира от същото. Когато менюто е едно и също, хората спират да..

публикувано на 28.10.24 в 14:34
Виктор Орбан

Визитата на Орбан в Грузия няма мандат от ЕС

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Грузия не е с мандат на Европейския съвет и е в рамките на двустранните отношения, заяви говорителката на Комисията Набила Масрали. Министър-председателят е на визита в Грузия днес и утре, където ще се..

публикувано на 28.10.24 в 14:23

ДПС - Доган призова за стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски"

Крилото на Движението за права и свободи около Ахмед Доган призовава за диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски". В съобщение до медиите се изразява благодарност към симпатизантите,..

публикувано на 28.10.24 в 14:04

Какви са изводите от изборния ден в Пазарджик?

При 100 процента обработени протоколи в Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27%. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало (ДПС-НН) с близо 19 процента. Резултатите показват пълна победа на Делян Пеевски срещу Ахмед..

публикувано на 28.10.24 в 14:01

Политическите сили с над 4% на вота увеличават подкрепата си в Габровско

Всички политически партии и коалиции, които по последни данни влизат в новия парламент, увеличават подкрепата си сред избирателите в Габровска област. При 98,30% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание При 99,71% обработени..

публикувано на 28.10.24 в 13:55