Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова поиска контролът на язовирите и дигите да е само от един орган

Вл. Тошев от ГЕРБ: Политиката трябва да е в НС, а в Брегово - да се мисли как да се помогне на хората

| обновено на 13.03.18 в 16:44
4
Лидерът на БСП Корнелия Нинова в Брегово, на дигата на р. Тимок.
Снимка: БГНЕС

Водите на река Тимок отговарят на изискванията за добро състояние. Резултатите от измерените на място показатели са с характерни стойности за годишния сезон, съобщи МОСВ. Пробите от повърхностни води ще бъдат изследвани по над 15 показателя, включващи основни физикохимични показатели, специфични замърсители и приоритетни вещества. Анализите ще се извършат в лаборатория и резултатите ще бъдат готови през следващите дни.
Междувременно, във видинската община Брегово продължава частичното бедствено положение заради риска от наводнение. Водата се изпомпва, но опасността все още не е отминала – нивото на река Тимок не се покачва, но се повишават подпочвените води. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, министърът на екологията Нено Димов е на оглед в района.  

Няма замърсяване на водата, отново беше категоричен Димов:

"Имаме спешна проба, която взехме тази сутрин. Първите резултати са готови и показват, че електропроводимостта е доста ниска, което говори, индиректно, за отсъствие на метали над нормите които има. Ще продължим да вземаме проби и следващите три дни, за да сме сигурни, че това състояние няма да бъде променено. Има ли промяна, естествено, веднага ще уведомим гражданите".



Заради бедственото положение в Брегово изнесено заседание там имаше Изпълнителното бюро на БСП, начело с председателя Корнелия Нинова. Според нея е нужна държавна политика и контролът на язовирите и дигите да е само от един орган.

На място в Брегово депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев репликира Нинова, че политиката трябва да е в парламента, а в Брегово трябва да се мисли как да се помогне на хората.

Областният управител на Видин Албена Георгиева призова да не се внася напрежение и каза категорично, че опасност за хората няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Няма опасност за хората във видинската община Брегово

Няма опасност за хората във видинската община Брегово, заявиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин. В момента тече операция по изпомпване на подпочвените води, след като река Тимок преля и заля имотите на..

обновено на 13.03.18 в 13:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Троян започва Българският фестивал на сливата

В Троян тази вечер с празнично шествие започва Българският фестивал на сливата. Той ще продължи до 23 септември. Празничното шествие ще тръгне в 18.15 ч. от Малкия пазар, ще премине по централната улица в Троян и ще завърши на площад "Възраждане“ където е..

публикувано на 20.09.24 в 08:23
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Политическото разделение ще рефлектира като обществено в урните

Агиткаджийството по дребни теми ни е завладяло и тази поляризация ще се излее в урните. Политическото разделение ще рефлектира като обществено, коментира политологът Ивайло Илиев в интервю пред БНР. "Ние няма как да очакваме тези избори да..

публикувано на 20.09.24 в 08:16

Австрия изпрати още полицаи на унгарско-сръбската граница

Австрийското министерство на вътрешните работи снощи изпрати още 30 полицейски служители на унгарско-сръбската граница за подкрепа на унгарците при охраняването на границата, като освен служители бяха изпратени и нови превозни средства и..

публикувано на 20.09.24 в 08:04

Проверка на ДАНС установи, че България не е замесена в случая с взривените пейджъри

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", е установено по безспорен начин, че в България не са..

публикувано на 20.09.24 в 07:55

ДАНС: В България не са внасяни, нито изнасяни от взривените пейджъри

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни,..

публикувано на 20.09.24 в 07:54

Италианските евродепутати са гласували против използването на западни оръжи от Украйна срещу Русия

Италианските евродепутати са гласували против използването на западни оръжия от Украйна срещу Русия. Резолюцията бе приета от Европарламента  с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се" на пленарна сесия в Страсбург. ЕП: Да се..

публикувано на 20.09.24 в 07:48

БНР кани партиите и коалициите за подписване на споразумение за изборите

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в кампанията за парламентарните избори на 27 октомври, да подпишат споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР.  Поканата е за..

публикувано на 20.09.24 в 07:34