Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изказването на Доган за програмен кабинет без предсрочни избори провокира различни коментари

Ахмед Доган
Снимка: Ани Петрова, БНР


Думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за програмен кабинет без предсрочни парламентарни избори провокираха коментари и в Народното събрание. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че парламентарното мнозинство е стабилно, а изборите за Европарламент ще са атестат за виждането на Доган.

Цветанов добави, че наблюдаваме сблъсък между националното и европейското движение в БСП, което е вътрешен проблем. ДПС обаче е проевропейска партия и по-лесно би се вписала до идеите на ГЕРБ:

"Това, което Ахмед Доган каза, е, че днес страната не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до програмен кабинет, аз смятам, че към настоящия момент имаме парламентарно мнозинство. Немалка част от законопроекти, които не са част от управленската програма, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията".

Според председателя на БСП Корнелия Нинова Доган дава правилна оценка на ситуацията в страната, но лечението, според нея, е грешно:

"Предложението за лечение – програмно правителство, зад което да застанат или в което да участват всички представени в парламента партии, за нас е невъзможна формула“.

Депутати от Обединени патриоти Валери Симеонов изказа недоумението си от това, че медиите са провокирани от думите на Ахмед Доган:

"Ахмед Доган – като че ли това е най важното политическо събитие в последната седмица. Аз не мисля така. По отношение на неговите идеи там за не знам какъв си кабинет, бих казал, дръндарска кокошка просо сънува. Какви са тия глупости, какъв програмен кабинет, държавата си има кабинет. Откъде накъде ще развиваме  някакви такива фантастични  хипотези“.

Снощи почетният председател на ДПС Ахмед Доган на тържеството на Движението по случай настъпването на Новата 2019 г. заяви: "Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия". Доган аргументира нуждата от програмен кабинет с това, че България изостава от темповете за развитие на ЕС и догонващото развитие трябва да стане приоритет. Словото беше публикувано на официалната страница на ДПС в интернет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Русия оценява усилията на Орбан за изясняването на позициите на Москва и Киев за решаване на конфликта им

Русия оценява усилията на унгарския премиер Виктор Орбан за изясняване на позициите на Москва и Киев по решаването на техния конфликт, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитират изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В петък Орбан обсъди с руския президент Владимир Путин сключването на евентуално мирно споразумение, което предизвика..

публикувано на 08.07.24 в 14:16
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Министър Николов: Присъединяването към сухопътен Шенген може да генерира 1,3 млрд. лв. годишно

Общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенген би могъл да достигне 1,3 млрд. лв. годишно. Това каза министърът на икономиката Петко Николов на събитие, свързано с представяне на приоритетите на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Министърът благодари на Унгария, че сред водещите приоритети на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Веселин Киров: Франция ще се управлява от правителство на малцинството

" Свидетели сме на банкрутирането на френската политическа система и желанието на управляващите да продължат да управляват, но ще им е все по-трудно ". Това заяви пред БНР Веселин Киров, специалист по европейска политика, който от години живее във Франция. Според него се правят всякакви опити статуквото да запази своята власт . По думите..

публикувано на 08.07.24 в 14:05
Александър Джартов

Джартов: 32 сигнала за пожари са подадени през последното денонощие

32 сигнала за пожари са получени в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за последното денонощие. Това съобщи пред БНР директорът главен комисар Александър Джартов. Той апелира хората да бъдат внимателни , когато са сред природата, защото високите температури и жегите са предпоставка за пожари. Пред Българското..

публикувано на 08.07.24 в 13:53
Ибрахим Карахасан-Чънар

Ибрахим Карахасан: Пеевски трябваше да плати борчовете на Доган и това е станало тези дни

В ДПС нещата се въртят върху триъгълника диалог-санкция-дерибеи . Това каза пред БНР историкът и журналист Ибрахим Карахасан-Чънар и уточни: "Диалога го няма, санкциите ги има, а Делян Пеевски говори за дерибеи". Хасан Адемов: Скърца механизмът за вземане на решения в ДПС Теодор Славев: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги..

публикувано на 08.07.24 в 13:46

7 загинали при ракетната атака над Киев, 10 – в Кривой Рог

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви пред Ройтерс, че днешната руска ракетна атака през деня по украинската столица е била една от най-лошите за двете години пълномащабна  война. Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев По-рано президентът Зеленски съобщи, че са били изстреляни 40 ракети по 5 града в страната...

публикувано на 08.07.24 в 13:44
Атал се връща в премиерската резиденция, след като произнесе реч след втория тур на парламентарните избори.

Макрон не прие оставката на френския премиер Атал

Френският премиер Габриел Атал дойде в сградата на френското президентство, за да подаде оставка след парламентарните избори, на които политическият лагер на правителството загуби позицията си на най-голяма група в разделения парламент. Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело Левицата се очертава победител във Франция, но без..

публикувано на 08.07.24 в 13:43