Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел връчи стипендиите на Фондация “Еврика“

Комисарят Мария Габриел участва във връчването на стипендии от фондация „Еврика“ на талантливи младежи със заложби в сферата на науката
Снимка: БТА

Близо 50 ученици и студенти, демонстрирали таланти в науката и техниката, станаха носители на ежегодните стипендии, връчвани от Фондация “Еврика“.

Сертификатите бяха връчени от българския еврокомисар Мария Габриел на тържествена церемония, която се проведе в столицата.

За 29-ти пореден път фондация "Еврика" награждава ученици и студенти, определени чрез конкурс или станали първенци в международни средношколски олимпиади, обясни изпълнителният директор Боряна Кармонова:

"Еврика казваме за всички открити млади хора, които имат способности, които имат доказани изяви, постижения и това е своего рода да ги стимулираме".

Магистърът по управление на Ай Ти проекти Здравко Донев, студент в Нов български университет е носителят на стипендията за постижения в овладяването на компютърните науки на името Джон Атанасов.

"Представям доста добре университета в последните няколко години като състезател по програмиране. Участвам, както  в Румъния, така и в България, но сега съм избрал  реализацията у нас", коментира той.

Отличените младежи бяха приветствани от еврокомисаря Мария Габриел, която им пожела поредица от бъдещи постижения:

"Вие сте онези светли наследници на българските учени, благодарение, на които България е оставила отпечатък не само в историята на българската наука и научни изследвания в Европа, но и в Европа и в света. Пожелавам ви да носите това призвание с гордост".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите за еврокомисари за конфликт на интереси. Тя трябва да приключи до 22 октомври, като нейната работа..

публикувано на 03.10.24 в 13:39
главен асистент Елина Петкова

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни добавки" по време на 23-тата Национална среща между лекари и медии на фондация МОСТ.  Гл.ас...

публикувано на 03.10.24 в 13:20

Мащабна руска атака с дронове срещу Украйна, нанесени са щети на енергийна инфраструктура

Руските сили са извършили тази нощ масирано нападение с дронове срещу 15 украински области, нанасяйки щети на търговски и жилищни сгради, предаде Ройтерс, като се позова на информация на местните власти. Украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили 78 от 105-те дрона, насочени към украинската територия, а освен това се предполага,..

публикувано на 03.10.24 в 13:13
Поласникът на България в Ливан Ясен Томов

Ясен Томов: Към днешна дата работим по евакуиране 10 -12 души с полет на Канада

Това, което във вторник се направи с извеждането на българските граждани от Ливан, двата полета, днес изглежда трудно осъществимо. Следващ полет е рискован и се обмислят  алтернативни варианти за българите, които искат да се приберат, каза посланика на България в Ливан Ясен Томов. В интервю пред БНР той коментира ситуацията и подробно..

публикувано на 03.10.24 в 13:12

ЦИК решава за имунитета на Ибрямов

В Централната избирателна комисия е постъпило искане за сваляне на имунитета на задържания снощи със 100 000 предварително белязани лева кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Комисията ще го обсъди на заседанието си в 14 часа. Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"? За да може обаче..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

"Евробарометър": Мнозинството българи виждат ползата от членството в ЕС

Поскъпването и разходите за живот са основната причина, мотивирала българите да гласуват на европейските избори. Това показват резултатите от проучване на "Евробарометър", оповестени днес. Анкетирани са над 26 000 души на възраст 15 и повече години във всички страни членки на ЕС. 56 на сто от запитаните у нас са посочили като основен мотив да..

публикувано на 03.10.24 в 12:56

Отлага се доставката на двата нови медицински хеликоптера у нас

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо". От фирмата са посочили, че новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година, а за..

публикувано на 03.10.24 в 12:24